images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернополянам радять робити щеплення доки грип та ГРВІ – поза епідемічним порогом

vakzyna Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ на Тернопільщині контрольована: на більшості адміністративних територій показники знаходяться нижче епідемічного порогу, проте це не означає, що поки не варто щепитися.

Як розповіла у Тернополі завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва, зараз найкращий період для проведення щеплень, адже організм поки що стійкий до вірусів.

— Кожного року з жовтня по травень тривають епідемічні сезони захворюваності на грип та ГРВІ. Відповідно, в цьому році з 1 жовтня в нас розпочався епідсезон. Враховуючи 41-тиждень, ми можемо сказати, що показник захворюваності є досить низьким – на 43% менший за епідемічний поріг. Сьогодні поки що спостерігається низька інтенсивність активності грипу – немає  географічного поширення та лабораторного підтвердження циркуляції вірусів як на території області, так і України, — розповіла пані Марія.

Лікарка зазначила, що перед вакцинацією лікар повинен обов’язково оглянути людину, яка збирається щеплюватися.

— Щоб уберегтися від грипу, вам потрібно щорічно проходити імунізацію( або вакцинацію). Сьогодні в області вже з’явилися дві вакцини проти грипу -  ДжіСі Флю (виробник Корея) та Ваксігрип тетра (Франція). Вакцини  проти грипу є рекомендовані, тому мають закуповуватися як за кошти місцевого бюджету, так і за гроші організацій, підприємств, громадян. Звичайно, не у всіх аптеках продаються вакцини, адже наявність препаратів залежить від замовлення. Якщо люди потребують вакцин, то приходять в аптеку і замовляють. Вакцину для щеплення потрібно зберігати і транспортувати до пункту профілактичних щеплень при дотриманні холодового ланцюга. Спершу потрібно звернутися до власного сімейного лікаря, який дасть вам дозвіл на щеплення, — наголосила Марія Павельєва.

Завідувачка підмітила, що представники підприємств та громадяни вже купують вакцини проти грипу.
Джерело: Тернополяни

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер