images/stories/logosait_new.jpg

 

Участь поліції у процесі призову передбачена, але лише в рамках закону

Обговорення участі поліції в процесі призову громадян – тема не нова. Набило оскомину й риторичне – чи має право поліція бути учасником цього процесу, і на яких підставах.

Як пояснив тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області  Василь Дідух, участь поліції у процесі призову передбачена, але  лише в рамках закону:

-Органи поліції здійснюють розшук громадян, які ухиляються від  виконання  військового обов’язку лише при отриманні з військового комісаріату матеріалів, які передбачені п.68 «Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом», затверджено постановою КМУ від 21.03.2002 № 352.

Відповідно до п. 3 ст. 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» органи Національної поліції у встановленому  законом  порядку зобов’язані проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян,  які ухиляються від  виконання  військового обов’язку, а також   надсилати   у   двотижневий   строк   до   військових комісаріатів  або  органів  місцевого  самоврядування,  що  ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають,  проте повинні перебувати на  військовому  обліку.

-Як пояснити присутність поліцейських під час проведення  оповіщення?

-За письмовим зверненнями військових комісарів, працівники поліції залучаються  до забезпечення охорони публічного порядку під час проведення оповіщення, з метою недопущення протиправної поведінки.

Вручати повістки чи доправляти громадян до військкоматів без достатніх підстав – такі повноваження на працівників органів внутрішніх справ не покладені і суперечать законодавству.

-Хто відповідальний за оповіщення громадян про призов та контроль за прибуттям призовників для проходження призовної комісії.

-Відповідно до статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» та пункту 2.2 Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників, саме на органи місцевого самоврядування покладається обов’язок оповіщення  призовників про їх виклик до військкомату і забезпечення своєчасного прибуття за цим викликом. А контролювати прибуття призовників для проходження призовної комісії або ж вживати заходів для встановлення причин їх неприбуття і розшуку – це особисте зобов’язання військових комісарів, згідно пункту 3 статті 16 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу».

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер