images/stories/logosait_new.jpg

 

Разом дбати про зміцнення фінансової бази місцевих громад

Під час засідання колегії Тернопільської обласної державної адміністрації перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Марія Мельник проінформувала присутніх про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 року.

Зокрема, Марія Мельник зазначила, що у січні-вересні поточного року платники податків Тернопільської області сплатили понад 2,5 млрд грн податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на фіскальні органи. Порівняно з січнем-вереснем 2017 року доходи місцевих бюджетів зросли на 503,2 млн грн або на 24,8%. Доходи обласного бюджету забезпечено в сумі 393,1 млн грн, прогнозні показники виконано на 105,7%. Доходи бюджетів міст обласного значення за 9 місяців зросли до відповідного періоду  минулого року на 23,9%, бюджети районів – на 29%, бюджети ОТГ – на 29,5%. Таким чином, фінансова база об’єднаних територіальних громад з року в рік зміцнюється, а найвищі темпи росту надходжень по ОТГ свідчать про ефективність децентралізаційних процесів.

«В умовах постійно зростаючих соціально-економічних запитів громадян та для забезпечення ефективного регіонального розвитку необхідні потужні фінансові ресурси на місцевому рівні, – підкреслила Марія Василівна. – Резерви додаткових надходжень до місцевих бюджетів чималі, для їх реального залучення необхідно насамперед підвищити мотиваційну складову в діяльності органів управління місцевих громад, а також посилити рівень координації та співпраці контролюючих органів».

Незважаючи на розширення джерел надходжень до бюджетів громад найбільшу частку в структурі доходів місцевих бюджетів продовжує займати податок з доходів фізичних осіб. У січні-вересні його надходження склали 1,7 млрд грн або 67,3% загальних надходжень, з якого частка сплати бюджетними установами та організаціями становить 39,6%, решта – комерційними суб’єктами господарювання.

Розпис доходів місцевих громад з податку на доходи фізичних осіб виконано на 107,2% (+114,8 млн грн). Порівняно з січнем-вереснем 2017 року надходження ПДФО до місцевих бюджетів збільшилися на 372,8 млн грн або на 28%.

Перший заступник начальника обласного фіскального відомства зауважила, що резерви додаткових надходжень податку, в першу чергу, пов’язані зі збільшенням офіційно працевлаштованого населення та підвищенням середньої зарплати, легалізацією її реального рівня. «Цього року продовжується тенденція щодо збільшення кількості офіційно працевлаштованого населення, чому значною мірою сприяли законодавчі зміни щодо посилення відповідальності за порушення трудового законодавства. Згідно з даними звітності з ЄСВ за вересень 2018 року кількість найманих працівників в області, які отримували заробітну плату, зросла на 4,5 тис. осіб або на 2,4% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Пожвавився й процес оформлення трудових відносин. Зміни в політиці несприйняття «тіньової зайнятості» вплинули на свідомість підприємців стосовно оформлення трудових відносин зі своїми найманими працівниками. У вересні, за повідомленнями про прийняття працівників на роботу, укладено 8 895 трудових договорів, за 26 днів жовтня – 9 594 (за 26 днів вересня 7 015, приріст склав 36,8%). Позитивні зрушення спостерігаються й у реєстрації підприємницької діяльності.

Завершуючи свій виступ, Марія Мельник наголосила на важливості поновлення грошової нормативної оцінки, адже це дасть можливість місцевим громадам збільшити надходження плати за землю щонайменше в 1,5-2,5 рази. Також варто провести інвентаризацію з метою встановлення нерухомого майна, яке фактично використовується, однак документи на введення в експлуатацію відсутні. Крім цього, необхідно спільно подбати про збільшення надходжень акцизного податку з роздрібного продажу алкогольних та тютюнових виробів і вжиття відповідних заходів щодо боротьби з тіньовим обігом підакцизної продукції.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер