images/stories/logosait_new.jpg

 

Посадовці, які допустили заборгованості по зарплатах, мають відповідати перед законом

zarplЗвернення із вимогами ліквідувати заборгованості з виплат заробітних плат, цьогоріч від початку червня з обласних управлінь охорони здоров’я та освіти регулярно спрямовуються на адреси голів районних рад та райдержадміністрацій, а також керівників лікувальних установ області. Про це наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час засідання колегії облдержадміністрації. Очільник області вже вкотре закцентував увагу на можливій оптимізації тієї чи іншої державної структури.
«Провівши детальний аналіз, сьогодні ми бачимо нераціональний розподіл та використання вільних залишків коштів загального фонду місцевих бюджетів, зокрема, в частині виплати заробітних плат працівникам бюджетної сфери. Минулого року також спостерігалася проблема щодо виплати зарплат працівникам медичних установ області, на вирішення якої з держбюджету було спрямовано майже 70 мільйонів гривень додаткових коштів. Однак цьогоріч органи місцевого самоврядування  мають самотужки погасити цю заборгованість. Адже коли, умовно кажучи, у районній лікарні, що розрахована на 150 ліжко-місць, працює 300 медиків — це як мінімум неефективне використання ресурсів. Чому не здійснюються заходи із оптимізації, насамперед, повинні відповідати голови районних рад та райдержадміністрацій. Стабілізаційна дотація — це питання до органів державної влади. Проте ніколи до них не звертаються, для прикладу, стосовно відповідності займаної посади того чи іншого головного лікаря», — підкреслив Степан Барна.
Відтак з боку органів місцевого самоврядування сьогодні повинні здійснюватися чіткі кроки щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності чи звільнення головних лікарів або посадових осіб, які причетні до формування такої заборгованості, наголосив голова ТОДА.
«Прошу вжити відповідних заходів та комплексно підійти до вирішення даної проблеми. Кроки, які сьогодні ми робимо у напрямку вирішення проблемних питань, пов’язаних з фінансуванням бюджетних установ області — одні з ключових напрямків, що розглядатимуться на сесїї обласної ради 6 листопада», — підсумував очільник області.
Серед питань, поданих на розгляд сесії обласної ради, під час обговорення внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік розглядатиметься виділення коштів для закладів охорони здоров’я області (12,8 млн грн), у тому числі 5 млн грн на співфінансування сільської медицини, 4 млн грн на виплати заробітних плат працівникам Центру надання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У той же час у Міністерство освіти і науки України направлений лист щодо перерозподілу 10,3 млн грн освітньої субвенції для міст обласного значення Тернопільщини, зазначив Степан Барна.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер