images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернопіль спільно з польською ІТ-компанією впроваджує новий інструмент прозорості та відкритості – Портал відкритих даних

Тернопільська міська рада зробила черговий крок у підвищені прозорості, підзвітності та відкритості. Адже місто впроваджує власний Портал відкритих даних http://opendata.te.ua/, який розробила польська IT-компанія «WHITEASTER».

12 листопада відбулося підписання договору про співпрацю між сторонами, які працюють разом над реалізацією спільного цього пілотного проекту.  Договір зі сторони «WHITEASTER» підписував Президент компанії Криштоф Зелоско, а зі сторони Тернопільської міської ради – заступник міського голови Владислав Стемковський.

«Портал відкритих даних дуже активно впроваджуються у Польщі. Проте нащ портал відрізняється від інших розширеним функціоналом  і нам дуже приємно запропонувати його для Тернополя, - розповідає Криштоф Зелоско. – Хочу відзначити, що розгортання порталу відбулося дуже швидко, оскільки міська рада оперативно надала необхідну інформацію для початку роботи. Наступний крок – це вже завантаження самих наборів відкритих даних, які буде здійснювати відповідальна особа Тернопільської міської ради».

Владислав Стемковський зазначив, що прозора, відкрита та загальнодоступна інформація, у тому числі через відкриті дані, є запорукою розвитку різних економічних секторів міста.

«Тернопіль працює над реалізацією концепції IT-місто, яке передбачає розвиток міста у сфері IT-технологій, де комфортно розвиватися профільним компаніям, де створені усі умови для розвитку технологій, де є можливість працівникам отримувати конкурентну заробітну плату. При цьому місто надає додатковий пакет муніципальних послуг, як для IT-компаній, так і для їх працівників. І нам дуже приємно, що саме в рамках цієї концепції партнерська компанія розробила та презентує для Тернополя пілотний проект у вигляді Порталу відкритих даних».

Довідка. Портал відкритих даних дозволяє розміщати дані про життєдіяльність міста у відкритому, зручному для перегляді та у машинозчитуваному форматі, у тому числі за допомогою АPI. А це, у свою чергу, забезпечить ефективність використання інформації про діяльність органу місцевого самоврядування та комунальних підприємств.

На основі цих даних можуть створювати різні інтерактивні карти, платформи, мобільні додатки, які будуть корисними у житті пересічних городян. Наприклад, наразі у Тернополі на основі відкритих даних працює сайт detransport, який у автоматичному режимі дозволяє стежити за рухом громадського транспорту Тернополя.

До слова, в Україні ряд міст використовують власні портали відкритих даних, наприклад, Одеса, Львів, Дніпро та ін.

*Увага! Портал відкритих даних http://opendata.te.ua/у процесі наповнення наборами даних. Тому інформація з'являтиметься поступово.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер