images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернопільщина: фізособи сплатили понад 28 млн грн податку на нерухомість

Протягом січня-жовтня цього року мешканці Тернопільської області поповнили місцеві бюджети, сплативши 28,1 млн грн податку на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної ділянки. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження даного платежу зросли на 13,9 млн гривень.

Нагадуємо, що даний платіж нараховується фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за звітний 2017 рік у поточному році. Так, підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Базою оподаткування є 1 кв. метр. Оскільки мінімальна заробітна плата на 1 січня 2017 р. становила 3 200,00 грн, то граничний розмір ставок не повинен перевищувати 1,5%, або 48,00 грн за 1 кв. метр.

Варто мати на увазі, що податкові повідомлення-рішення про сплату даного платежу та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, були надіслані (вручені) платникам контролюючим органом за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня. Необхідно звернути увагу й на те, що Податковим кодексом передбачено зменшення, бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи - платника податку. Для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів. Щодо житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів. Якщо ж різні типи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів. Також органи місцевого самоврядування мають право встановлювати пільги з податку на нерухоме майно для фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України.

Необхідно також пам’ятати, що у випадку, коли нерухомість використовується їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності), то пільги з податку не застосовуються.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер