images/stories/logosait_new.jpg

 

Через здорожчання енергоносіїв відкориговано тарифи на тепло та гарячу воду

teplyi_domТарифи  на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для населення у Тернополі діяли без змін більше двох років і були встановлені на основі тарифу, в якому частина витрат не змінювалася з 2012 року.

Проте, через різке здорожчання вартості енергоносіїв (газу, електроенергії, матеріалів для ремонтів, ріст мінімальних зарплат та ін.) тариф на тепло та гарячу воду повинні були відкоригувати.

Як пояснює директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, з 1 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України встановив нову ціну на природний раз для населення, і тому ціни на газ для підприємств теплокомуненерго зросли на 26 %. І тому у новому тарифів близько 62 % тарифу на тепло сьогодні складає вартість газу. Окрім того, за останній рік в Україні у 2,5 рази зросла вартість електроенергії. А це ті фактори, які суттєво впливають на розрахунок собівартості тарифу на тепло.

«У зв’язку з такими чинниками в комунальному підприємстві теплових мереж виникла потреба коригування тарифу на тепло для населення в бік зростання, тому що діючі тарифи на послуги опалення більше не відповідають рівню економічно обґрунтованих витрат на виробництво та постачання цих послуг. І така непроста ситуація спостерігається на всій території України. Інші міста також почали процедури коригування своїх тарифів,  – роз’яснює Андрій Чумак. – Окрім того, відповідно до чинного законодавства, зокрема Закону України «Про теплопостачання», тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Іншими словами, ми не можемо встановлювати населенню збиткові тарифи».

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» додає, що  тариф на теплоносій в Тернополі завжди був нижчий середнього по Україні і прогнозовано залишиться на такому ж рівні після коригування тарифу усіма містами.

Відтак, за жовтень тернополяни оплачуватимуть за тепло- та гаряче водопостачання за старими тарифами. А з 8 листопада у Тернополі за послуги будуть нараховуватися за новими тарифами на  послуги, які надає КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Відтак, вартість теплопостачання зросте на 38.4%, а на гаряче водопостачання  на 36.0 – 36.3%.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер