images/stories/logosait_new.jpg

 

Що варто знати про прилади-розподілювачі теплової енергії

630_360_1541684695-781Особливістю приладів-розподілювачів є те, що вони не працюють поодинці, а виключно як система

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» запроваджує можливість індивідуального обліку для багатоквартирних будинків з вертикальною системою опалення. У Європі це називається heat cost allocator, у нас – прилади-розподілювачі теплової енергії. Що це за прилади? Насамперед, вони допомагають визначити частку споживання теплової енергії конкретним опалювальним приладом в загальному споживанні будинку. Якщо лічильник ставиться на вході в окреме приміщення споживача, то прилади-розподілювачі – це пристрої, що закріплюються на опалювальні прилади. Якщо, наприклад, у квартирі є 5 батарей – то потрібно ставити 5 приладів-розподілювачів. Також обов’язковою умовою для їх встановлення є те, що усі опалювальні прилади мають бути обладнані автоматичними регуляторами температури повітря у приміщенні, а для однотрубних систем опалення додатково – замикаючими або обхідними ділянками.

Особливістю приладів-розподілювачів є те, що вони не працюють поодинці, а виключно як система. Їхні показання використовуються за умови, коли такими приладами оснащено не менш як 50 відсотків опалювальних  приладів у будівлі (крім розташованих у приміщеннях/місцях загального користування багатоквартирних будинків).

Важлива деталь. Прилади-розподілювачі встановлюються у разі їх економічної доцільності, яка визначається безпосередньо власником (співвласниками) будівлі або уповноваженою ними особою. Критерієм оцінки є строк окупності витрат на оснащення будівлі такими приладами і  встановлення системи розподілу обсягів спожитої теплової енергії. Зазначений порядок регламентується Постановою КМУ «Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів — розподілювачів теплової енергії» від 10 жовтня 2018 р. за № 829.

Вибір моделі  приладу-розподілювача теплової енергії залишається за власником (співвласниками) будівлі.

1541684990-495

Рішення співвласників багатоквартирного будинку оформлюється відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та надається виконавцеві послуги або іншій визначеній співвласниками особі, що здійснює розподіл обсягів спожитих комунальних послуг.

Інформація щодо обраної співвласниками моделі приладу-розподілювача теплової енергії доводиться до відома власників шляхом письмового повідомлення кожного власника (співвласника) будівлі та у будь-який інший зручний спосіб (електронною поштою тощо), а також розміщується на інформаційних стендах у під’їзді будівлі.

Порядок встановлення приладів-розподілювачів визначений Наказом Мінрегіону «Про затвердження Порядку оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку» від 09.08.2018  № 205.

1541684746-259

Після встановлення прилади-розподілювачі приймаються на абонентський облік виконавцем послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги.

Юлія Перчук, керівник Офісу реформ Мінрегіону

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер