images/stories/logosait_new.jpg

 

З 1 січня вступили в дію нові правила оплати за електроенергію

З 1 січня 2019 року в українців будуть два договори: про постачання електроенергії та про надання послуг з розподілу.

В Україні з 1 січня 2019 року стартувала реформа ринку електроенергії. Основною метою цієї реформи є оптимізація українського ринку під європейську модель. Розповідаємо, які зміни відбулися і як тепер правильно слачувати рахунки за електроенергію.

Що змінилося?

З 1 січня 2019 року ліквідують такі організації, як обленерго, відтепер енергопослуги клієнтам в Україні надають дві різні компанії — оператор системи розподілу і компанія – постачальник електроенергії.

На представленій нижче інфографіці видно, які функції виконує кожна з компаній, що надає енергопослуги.

У зв’язку з нововведеннями, щоб продовжити споживати електроенергію, пересічний український споживач укладає два договори:

– про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу;

– про постачання електричної енергії споживачеві з обраним електропостачальником або постачання електроенергії постачальником універсальних послуг.

Як укласти нові договори і що вони дають?

Після нововведень, для того щоб укласти або переукласти договір з новою компанією, не обов’язково особисто заповнювати та приносити до енергокомпанії бланк заяви, оскільки є спрощена процедура.

Тепер для переукладання договору споживачам достатньо тільки оплатити рахунок і/або продовжити споживати електроенергію – це буде вважатися згодою з умовами публічної угоди та автоматично підключить споживача до послуг двох компаній.

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Оксана Кривенко зазначала, що договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення і підключення, а договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачеві електричної енергії як товарної продукції.

Як оплатити рахунки за світло?

За інформацією НКРЕКУ, вартість послуг для українців поки не зміниться, а зміниться тільки зовнішній вигляд платіжки. Після 1 лютого 2019 року споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. У рахунку будуть дві окремі позиції: за послуги постачання електроенергії та за послуги розподілу. Нові реквізити будуть у доступі на сайтах компаній, які надають енергопослуги, і в перших рахунках від постачальника, які прийдуть споживачам у лютому 2019 року.

Усі розрахунки здійснюються через компанію-постачальника (для киян це “Київські енергетичні послуги”). При оплаті через банк чи інтернет-банкінг треба буде вказати нові реквізити. У системі “особистий кабінет” і електронних платіжних системах зміни набудуть чинності автоматично.

Щодо показань лічильників, як і раніше, їх можна передавати через особистий кабінет, за телефоном контакт-центру 15-88, за допомогою соціальних мереж або іншими звичними способами.

Для чого все це треба?

У квітні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон “Про ринок електроенергії“. Автори документу стверджували, що цей закон приведе до того, що в галузі виробництва електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів з’являться конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективне виробництво.

Очікується, що новий ринок електроенергії також надасть населенню можливість обирати постачальників електроенергії.

1 липня 2019 року в Україні має розпочати роботу новий ринок електроенергії. При цьому ціна відпусканої електроенергії ТЕС та іншими виробниками буде регулюватися виключно ринковим попитом і пропозицією.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер