images/stories/logosait_new.jpg

 

Василь Малик: "Очолити Ниву мене переконав дружній візит президента клубу"

Василь Малик: "Очолити Ниву мене переконав дружній візит президента клубу"

Новий головний тренер тернопільської Ниви розповів про своє призначення та перші враження від колективу й інфраструктури.

Василь Малик двічі упродовж поточного чемпіонату обіграв тернопільську Ниву та привів ФК Калуш до третього місця перед зимовою перервою у Групі "А" Другої ліги. Тим не менш, наставник однієї із найуспішніших команд сезону взимку розстався із калушанами і був без роботи. І хоча чутки "сватали" у Тернопіль то Олега Гусєва, то Юрія Вірта, то ще когось із безкомандних іменитих футбольних особистостей, у підсумку саме Василь Іванович очолив Ниву, про що ми повідомляли заздалегідь.

І от тепер постають питання: що під силу буде здійснити новому головному тренеру із –9 очок від лідерів та із сьомого місця на проміжному етапі? Які завдання стоятимуть перед Нивою та особисто Маликом? Що він встиг побачити у новому для себе клубі та місті? Про все це — в нашому інтерв’ю.

— Ви очолили команду, яка була вашим суперником у першій частині сезону й виступала менш успішно. Мотивація?

— Команда у Ниви насправді непогана, не позбавлена талантів та перспектив. Є інфраструктура, яка розвивається. Є хороші традиції та вболівальники. А особисто мене переконав такий епізод: особисто президент клубу з дружиною завітали до мене в Дрогобич, ми поспілкувалися і ця бесіда справила на мене якнайкраще враження. Скажу так: говорили довго, і навіть більшою мірою не про футбол, і після цієї розмови я суто по-людськи схилявся до цього варіанту на противагу іншим.

— Давайте відразу уточнимо: а коли саме відбулися перші контакти Василя Малика з ФК Нива (Тернопіль)?

— Уже після завершення осінньої частини сезону, наприкінці минулого року. Переговори не були надто довготривалими, умови я прийняв і дав попередню згоду, тож дійсно все для себе вирішив заздалегідь.

— По ходу сезону ФК Калуш двічі обіграв Ниву – і вдома, і у Тернополі. Яке враження справила на вас тоді ця команда, коли ви оцінювали її оком суперника, а не потенційного співробітника?

— Якщо бути відвертим, у Групі "А" Другої ліги, за великим рахунком, усі команди рівні – інші нюанси стосуються чиєїсь невеликої переваги у фізичній чи тактичній підготовці, умовах для роботи чи оплаті праці. Але загалом усі приблизно однакові. Не можу нічого поганого сказати ні про колишню Ниву, ні про нинішню. Вона точно не була гіршою за інших суперників, можливо, дещо не вистачало фарту, стабільності чи організації – наші перемоги на цьому й ґрунтувалися. Однак це є команда зі своїм почерком та характером. Якою буде Нива надалі, побачимо – мені б хотілося зберегти все хороше і додати щось своє, щоб воно спрацювало на краще.

— Дійсно, всі рівні, але поміж них є й "рівніші" — хтось у фінансах, хтось у кадрах, хтось (і це стосується Тернополя) в інфраструктурі. Адже у команди в розпорядженні ошатний міський стадіон, зводиться такий багатофункціональний та великий об’єкт, як клубна база. Бачили це все на свої очі, які перші враження?

— Центральний стадіон бачив і знаю не лише тому, що по ходу сезону ФК Калуш грав тут — річ у тім, що я вчився у Тернополі. До речі, ще тоді, коли я вчився, базу будували, тож радію, що саме зараз справа зрушила з "мертвої точки" та є реальні позитивні напрацювання, які вже можна побачити й оцінити.

Напевно, одним із ключових плюсів, які переконали нас іти в Тернопіль, була якраз наявність своєї повної інфраструктури. Є свій стадіон, є база, яка розвивається — свої поля, спортивний та тренажерний зали, зал для аеробіки. Для плідної роботи там є якщо не все, то дуже багато.

— Чого бракує?

— Хіба що синтетики. Якраз нині, на час зимової підготовки, штучного поля не вистачає. Але будемо виходити із цієї ситуації, адже в цілому для Західної України це типова і значуща проблема.

— Як розпланували зимову підготовку Ниви?

— Готуватися плануємо у Тернополі. Почнемо із втягувальних зборів на чотири дні, проведемо медогляд та декілька занять із аеробіки. Це на 23-27 січня. Потім попрацюємо над об’ємом, загальною витривалістю, силою та координацією, а також тактичними заняттями. Це буде по п’яте число лютого. А уже з восьмого по двадцяте проведемо другий збір, з двадцять третього лютого по сьоме березня — третій. Причому, їх якраз поєднаємо з ігровою практикою — щотижня гратимемо матчі на Меморіалі Юста, а серед тижня змагатимемося з ліговими командами — сподіваємося, що вдасться домовитися із сусідніми клубами УПЛ та ПФЛ.

— Чи знаєте, скільки на сьогодні у вас у розпорядженні футболістів?

— Їх небагато — лише 12, але робота лише починається, тому, звичайно, прямо зараз розпочинаємо пошук потенційних новачків.

— Вашу колишню команду — ФК Калуш — залишило дуже багато гравців, чи хотіли б когось із них бачити у Ниві?

— Ну, там справді є хороші гравці, які могли б посилити друголігові команди, але я прошу мене зрозуміти — ми розпрощалися із ФК Калуш, перегорнули цю сторінку, пропоную говорити про справи тернопільського клубу, в якому я нині працюю.

— Гаразд. Тоді — про тренерський штаб.

— У нього ввійшли Ігор Білан та Олександр Войтюк, знайомі мені за роботою в попередніх командах, а також Олександр Стахів та Вадим Боженко, які й раніше працювали у Ниві.

— У вас дев’ять очок відставання від дуету лідерів Групи "А". Чи реалістично відвоювати таке відставання за короткий весняний відрізок?

— Якщо реалістично — то це дуже важко, тим більше, у нас шість із десяти матчів будуть виїзними.

— Ми це розуміємо, а от як щодо керівництва? Наскільки амбітні їхні завдання?

— Думаю, вони цілком реально оцінюють ситуацію, тому й націлюють нас на те, щоб бути якомога вище у турнірній таблиці. Самі розумієте — може бути якесь розширення ліг, зняття команд. Зрозумійте правильно, не те, щоб ми прямо на це покладаємося або на це очікуємо (навпаки — ми концентруємося на власній грі та самовдосконаленні), але списувати з рахунків таку можливість не можна. Тому Нива гратиме у свій футбол, буде старатися надолужити втрачене за перше півріччя, а що вийде у нас і в усіх інших учасників Другої ліги — то покаже тільки фінальна турнірна таблиця.

— Тернопільська Нива лише другий рік грає на всеукраїнському рівні, але за цей час щосезону проводила по пару відставок. Вас не насторожує тривалість роботи ваших попередників?

— Гріха боятися — дітей не народжувати! А чому я маю боятися? Така наша робота — тренерська, всі ми ходимо "під мечем". Якщо керівництво буде вважати, що ми не справляємося зі своєю роботою, то будемо сідати й обговорювати. Хоча, повторюся, перші враження від керівництва у мене загалом позитивні, як і від побаченого в самому місті і на базі. Тож вірю, що ми спрацюємося.

— Чи знали когось із команди Ниви до того, як її очолювати?

— Суто за дитячим футболом знаю Ігоря Кохмана та Ігоря Гаталу, з ними ми перетиналися у юнацькому складі Скали. Але, звичайно, знаю манеру гри всіх футболістів Ниви, адже ми вивчали їх, коли були суперниками.

— Ареал пошуку в тернопільському футболі досить великий — це не лише Нива, а й аматорські Агрон, ФК Тернопіль-ДЮСШ, ДСО-Поділля та багато інших. Шукатимете настільки глибоко чи це не має змісту через кон’юнктуру ринку?

— Натякаєте на фінанси? Навіть якщо так, все одно треба переглядати. Мій особистий принцип — у команді Другої ліги треба опиратися на молодих місцевих футболістів. Ось це і є "кістяк" кожного колективу, з яким можна серйозно працювати. Звісно, нині буває таке, що на аматорах (безвідносно від конкретної області) платять дуже непогано, краще, ніж навіть у Першій лізі України. Але для перспективного гравця Друга ліга — це чудовий трамплін, що підтверджують десятки футболістів, які з ПФЛ дісталися УПЛ, закордонних клубів і навіть збірної.

— Це все так, але щоб виконувати великі завдання, повинна бути можливість запрошувати сформованих гравців із вищим класом. Чи є у Ниви можливість торгуватися за посилення "тут і зараз", чи ареал пошуку обмежений географією, віком або сумою в зарплатній відомості?

— Ні, ми точно не маємо завдання брати тільки цих, аби не тих. І гравці з інших міст, які дійсно здатні посилити Ниву, можуть перейти у нашу команду. Єдине — ми ще визначаємося із конкретними потребами складу та загальною філософією.

— Чим будете займатися у перші тижні роботи?

— Безкінечні дзвінки, пошук посилення, складання повної детальної програми підготовки до весняної частини сезону. Хочемо зустрітися з ультрас, пресою. Поспілкуватися із самою командою – адже це також іще попереду. Тому роботи ще дуже багато, і наша мета — щоб нікому із нас за тернопільську Ниву навесні не було соромно.

Sport Arena

 

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер