images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі подорожчала цибуля

Тернополяни б’ють на сполох. На ринку подорожчала цибуля. За місяць часу ціна зросла на 7-8 гривень, – кажуть на тернопільському ринку. Люди ж наголошують, підвищення ціни спостерігають. Проте, думки стосовно того, чому так відбувається, різні.

Тернополянин: «Подорожчала цибуля. так. Восени була  по 12-13 гривень. а зараз 19-20 гривень. Чого подорожчала, не знаємо. Може не було врожаю на Сході, дощі були».

Тернополянка: «Бачила в Подолянах цибуля по 20 гривень. Це дуже дорого. Був неврожай».

Тернополянка: «Вартість цибулі така сама,як вартість банану. Але банан привезли з Африки, а цибулю виростили на Тернопільщині. Ціна така напевно через нашу мафію українську. Цибуля, морква буряк – колись по 9 копійок купляла, а зараз по 15 гривень, 12 гривень картопля. А ти все життя працював, пенсію заробив і що заробив».

Продавці ж розповідають, минулого року клімат забрав у фермерів майже половину врожаю. Крім того, неврожай спостерігається в Європі, де також претендують на овоч із України. Якщо на одних прилавках можна знайти цибулю з Херсонщини, то на інших це цибуля з Білорусі, кажуть на ринку.

Тернополянка: «Подорожчала цибуля так. По 20-22 гривні. Подорожчала, бо в нас нема цибулі її возять з Білорусі. У нас нема цибулі. З Херсону майже не лишилось. Возять з Казахстану».

Тим часом голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко наголошує, за 4 роки цибуля піднялася в ціні на понад 500 %. Зокрема, якщо у грудні 2014 року кілограм цибулі можна було купити за 3,1 грн., то в грудні 2018р – 16,8 грн. Відтак, зростання за чотири роки сягає більше ніж в 5 разів, або на 13,7 грн.

Загалом же, за словами експерта, соціальний кошик із 23 продуктів, якій коштував 450 грн. у грудні 2014 року, у грудні 2018-ого обходився в 923 грн. у середньому по країні. Бакалія в середньому за чотири роки подорожчала в 1,7 рази, м’ясо та яйця – майже в 2 рази, молочні продукти – у 2,2 рази, хліб в 2,8 рази, овочі – у 3,9 рази.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер