images/stories/logosait_new.jpg

 

За порушення виборчого законодавства передбачена кримінальна відповідальність

1847 працівників поліції й військовослужбовців Нацгвардії чергуватимуть на виборчих дільницях та патрулюватимуть населені пункти під час виборів Президента.

Про це заявив під час засідання круглого столу начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. На території нашого краю створено 5 виборчих округів: у Тернополі, Збаражі, Зборові, Теребовлі та Чорткові, а також 1182 виборчі дільниці. За десять днів до початку виборів поліція перейде на посилений варіант несення служби.

- Згідно Закону України “Про вибори Президента України” та календарного плану з основних організаційних заходів підготовки та проведення виборів, працівники поліції з 22 березня будуть охоронятися окружні виборчі комісії, а з 27 березня по 29 працівники поліції заступлять на охорону дільничних виборчих комісій.

Восьмого січня працівники поліції спільно з представниками органів місцевого самоврядування почали обстежувати приміщення виборчих дільниць та приміщень окружних виборчих комісій щодо придатності несення служби та зберігання виборчої документації. Сім дільниць, каже Олександр Богомол, перебувають в аварійному стані і не придатні до проведення виборів. Контролює поліція і ситуацію щодо порушень, пов’язаних з виборчим процесом.

- Із загальної кількості фактів можливих порушень, а їх 18, працівники поліції склали 4 адмінпротоколи за статтею 212-13 КУпАП та скеровано до суду, 8 направлено в ГУНП Києва, оскільки підприємець, який утримує чи орендує біл-борди зареєстрована там, 4 на розгляді по двох інформація не підтвердилася.

Олександр Богомол заявив, що поліція є і залишатиметься аполітичною і забезпечуватиме громадський порядок на теренах міста та області при проведенні передвиборної агітації будь-якими кандидатами.

Паралельно з поліцією незалежне спостереження проводять представники Опори. Координатор громадського спостереження за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка каже, що в кожному окрузі працюватиме людина, яка моніторитиме дотримання ведення агітації, пізніше стежитиме за роботою окружних виборчих комісій, а у день виборів працюватимуть на дільницях.

- Варто зауважити, що фактів може бути досить багато, а наш склад спостерігачів не такий вже й великий, щоб зафіксувати усі порушення. Тому закликаю громадськість також звертати увагу і повідомляти про будь-які порушення нам або в поліцію.

Недопущення порушень на виборах – одне з основних завдань спостерігачів та правоохоронців, – зауважує громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Тернопільській області Ольга Мазаєва. Вона каже, що в українському законодавстві багато прогалин стосовно використання політичної реклами, а також відсутність відповідальності. Це одна з основних причин того, що люди не вірять у чесні вибори.

- Я буду сама особисто контролювати розслідування всіх злочинів, всіх протиправних дій по виборчих правопорушеннях аж до винесення рішень судами. Я буду моніторити, крім діяльності поліції, діяльність судів і по можливості контролюватиму хід судових справ. Особливо по виборчих злочинах.

Учасники зустрічі нагадали, що за порушення виборчого законодавства передбачена кримінальна відповідальність та позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер