images/stories/logosait_new.jpg

 


Репортаж

Публікаціі

Новини економіки

Спортивні новини

Корисні поради

Новини Тернополя

Пряма мова

Україна та світ

Здоров`я

Культура

Виправлення помилок підприємцем у формі №Д5 (річна) звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску

Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі – Порядок №435), не передбачено самостійне виправлення страхувальником помилок у Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) після закінчення терміну його подання.

Відповідно до п. 16 розділу ІІ Порядку № 435 відповідальним за правильність та достовірність заповнення звітності по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є страхувальник.

Згідно з п. 1 та п. 2 частини першої ст. 13 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) контролюючі органи мають право проводити перевірки у фізичних осіб-підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки.

Помилки, що стосуються грошових показників (арифметична помилка, невірно порахована сума доходу/ЄВ, заповнено не ту таблицю форми №Д5 за період до 01.01.2018, або, зокрема, за звітні періоди після 01.01.2018 у таблиці 1 форми №Д5 невірно вказано код категорії застрахованої особи тощо) у Звіті можуть бути виявлені при документальній перевірці і виправлені за її наслідками.

Згідно з п. 14 розділу IV Порядку №435 фізичні особи-підприємці, яким за результатами проведеної перевірки (звірки) збільшено або зменшено зобов’язання, формують і подають до контролюючих органів звіт щодо сум нарахованого ЄВ згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку №435 протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків. Звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку №435 формується і подається до контролюючих органів виключно на підставі акта документальної перевірки страхувальника (обов’язковим є зазначення номера і дати акта) і містить суми, на які збільшено або зменшено зобов’язання (у такому разі допускається внесення від’ємного значення).

Водночас фізична особа-підприємець має право самостійно, до проведення документальної перевірки контролюючим органом, подати заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку, у якій зазначити причину перевірки (помилка у Звіті за відповідний рік, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


Банер
Банер

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1446
mod_vvisit_counterВчора1424
mod_vvisit_counterЦього тижня4326
mod_vvisit_counterМинулого тижня9255
mod_vvisit_counterЦього місяця35796
mod_vvisit_counterМинулого місяця44035
mod_vvisit_counterЗагальна53161656

Online (20 хв. тому): 18
Ваш IP: 172.71.222.176
,
Сьогодні: 2024-03-28
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер