images/stories/logosait.jpg

 

2 причини, через які олів’є має зникнути із вашого новорічного столу

Як же Новий рік без олів’є? Це ж досі одна з головних страв на свята!

Кулінарний експерт Євген Клопотенко пояснив, що із цим салатом не так.

Фото: OlegDoroshenko/Depositphotos

"Майонез проникає в мозок. Мозок всмоктує майонез та просить ще".

Так жартує Клопотенко.

"Магазинний майонез не має смаку, але ми продовжуємо купувати цю білу жирну емульсію. Бо майонез у нас в головах. Ми до нього звикли. Активується нейронний зв'язок, який називається "новий рік+майонез+олів'є".

Це не погано. Це просто наша звичка. Ми цю звичку називаємо традицією. І ми маємо на це повне право, бо так їли з дитинства", – пише Клопотенко.

А якщо серйозно, то магазинний майонез – далеко ненайкорисніший продукт.

Олів’є – це смак СРСР⠀

Клопотенко не готує олів'є на Новий рік, бо не хоче "бачити Радянський Союз у своїй тарілці".

"Це як вийти з в'язниці, але продовжити харчуватися тюремними стравами. Я так не хочу. Але це моя особиста позиція. Вам може здатися, що я хочу зламати ваші традиції. Що зазіхаю на святе", – пише Клопотенко.

За його словами, тоді будь-який святковий салат був міксом звареної моркви, картоплі, буряку (в деяких випадках), майонезу, консервованого горошку, яєць та ковбаси/шпротів.

Їх готували не тому, що це геніальна формула смаку, яку винайшли радянські господарки. Просто інших продуктів не було.

Якщо ви вже дуже любите олів’є і любите його з майонезом, існує один спосіб, який допоможе залишити цей салат у раціоні.

Перший крок – зробити майонез самостійно.

"Взяли класні жовтки, класну олію, класну гірчицю та збили. Отримали божественний соус. Ви зрозумієте: в магазині стоїть жалюгідна подоба. Ви почнете цінувати майонез. Не лити його відрами у їжу. Додавати трішки. Заради смаку. Ви залишите майонез у своєму житті, але культура його споживання зміниться", – додає експерт.

Як приготувати майонез? Рецепт від Клопотенка:

  • Візьміть жовток, додайте 10г гірчиці, трохи збийте вінчиком.
  • Влийте 1 ст.л. лимонного соку. Збийте до однорідності.
  • Потроху почніть вливати 125-150г соняшникової олії.
  • Постійно збивайте (трохи додали - збили вінчиком, ще трохи додали - знову збили вінчиком).
  • Майонез повинен стати густим та шовковистим. Все просто та швидко. Якщо вас бентежать сирі жовтки - збийте їх на водяній бані (за принципом голандезу).
  • Смакуйте зі свіжими овочами, додавайте до риби чи у сендвічі для ніжності.

Другий крок – трохи змінити склад салату.

"Овочі для салату краще запекти, а замість ковбаси взяти м'ясо", – радить експерт.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер