images/stories/logosait.jpg

 

Вітамін D – не панацея, а зловживати ним – небезпечно. Пояснюють лікарі

466
2 січня 2020

Ну хто не чув про користь вітаміну D?

Останніми роками науковці пов'язували низький рівень вітаміну D з підвищеним ризиком всього – від серцево-судинних хвороб та онкології до ментальних розладів та деменції, пише Гарвардська медична школа.

"Аналіз на рівень вітаміну D в організмі став дуже популярним останнім часом, зокрема у США. Це цікава тенденція, якщо брати до уваги той факт, що цей аналіз рекомендується для невеликого відсотку популяції", – каже доктор Джоан Е. Менсон та професор Лі Белл з Гарвардської школи жіночого здоров'я.

Останніми роками науковці пов'язували низький рівень вітаміну D з підвищеним ризиком всього — від серцево-судинних хвороб та онкології до ментальних розладів та деменції.Фото: Valerii_Honcharuk/Depositphotos

Але вато знати, що пігулки вітаміну D не є абсолютно безпечними й багато людей ними зловживають.

Науковці проаналізували данні опитування, які зібрали у період між 1999 та 2014 роками.

Виявилось, що кількість людей, які вживають небезпечні дози вітаміну – понад 4000 міжнародних одиниць (МО) в день, зросла на 2.8%.

І на 18% зросла кількість людей, які приймають понад 1000 МО в день.

При цьому рекомендована доза вітаміну D для більшості людей становить 600-800 МО.

 

Вітамін D та ваше здоров'я

 

Ваше тіло виробляє вітамін D, під час контакту з сонцем.

Вже давно було відомо, що  він допомагає кісткам бути здоровішими, тому що покращує засвоєння кальцію та фосфору.

На початку 2000, дослідження користі вітаміну D почали активно розширюватись.

Але дані, що цей вітамін може бути профілактикою й інших медичних станів поки залишаються обмеженими.

"Дослідження щодо прийому пігулок вітаміну D та кальцію часто суперечливі, а якщо казати про рандомізовані клінічні дослідження, то результати даних часто розчаровують", – каже Менсон.

Доктор Менсон була головним автором нещодавнього масштабного дослідження, в якому взяло участь понад 25 000 людей.

Як показало дослідження, ті, хто приймає вітамін D, не знижують ризики серцевого нападу, інсульту або онкологічних захворювань.

Але ті, хто приймали вітамін D та захворіли на рак, мають на 25% нижчі ризики померти, ніж ті, хто у дослідженні отримував плацебо.

 

Чим небезпечні високі дози вітаміну D

 

В деяких випадках високі дози вітаміну можуть бути токсичними та призводити до гіперкальціємії. Це стан, коли в крові накопичується занадто багато кальцію. В результаті, він відкладається в артеріях та м'яких тканинах.

У жінок це може призводити до утворення каміння в нирках.

А дослідження 2010 року показало, що літні жінки, які приймали високі дози вітаміну D мали вищі ризики падіння та переломів.

 

Основні рекомендації

 

Не зловживайте вітаміном D та не призначайте його собі самостійно.

Обов'язково порадьтесь з лікарем щодо дозування.

Також, подумайте, як можна збагатити цим вітаміном свій раціон.

Ось основні джерела цієї "сонячної" речовини:

  • 85 грамів приготованого лососю містять 444 МО вітаміну D;
  • 85 грамів консервованого тунця в олії – 229 МО;
  • 85 грамів консервованих  сардин в олії – 165 МО;
  • 226 мл. збагаченого вітамінами нежирного молока – 118 МО;
  • 226 мл. збагаченого вітамінами апельсинового соку – 100 МО;
  • 1 велике приготоване яйце – 44 Мо;
  • 28 грамів сиру чедер - 7 МО.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер