images/stories/logosait.jpg

 

Кулінарна екзотика. 8 чудових страв японської кухні

Кулінарна екзотика. 8 чудових страв японської кухні


За останні десять років японська кухня стала настільки популярною в нашій країні, що, мабуть, зараз ми їмо суші частіше, ніж борщ. Ми полюбили її за екзотичність, атмосферність, особливу культуру подачі, натуральні продукти та незвичайні способи їхнього приготування. Але японська кухня - це не лише суші та роли. Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати повноцінний обід, який цілком складається зі смачних і корисних традиційних японських страв.

САЛАТ З ЦУКІНІ І ТОФУ З ІМБИРНИМ СОУСОМ

2 цукіні
1 морква
300 г тофу
Пучок салату
10 г кореня імбиру
3 ст. ложки місо пасти (продається в магазинах для суші)
2 ст. ложки рослинної олії
1 ст. ложка соєвого соусу
1 ст. ложка рисового вина (за бажанням)

1. Цукіні нарізати скибочками та злегка обсмажити в олії. Додати нарізану тонкими скибочками моркву, натертий імбир, цукор, влити соєвий соус, розведену у воді місо пасту, вино та протушкувати все разом протягом 5 хвилин.
2. Тофу нарізати кубиками, салат порвати руками, з'єднати з овочами, перемішати і полити соусом, в якому тушкувалися цукіні.

СУП РАМЕН

500 г локшини рамен (пшенична локшина)
½ яловичої вирізки
1 куряче стегенце
2 моркви
2 цибулини
2 стебла селери
Пучок зеленої цибулі
50 г кореня імбиру
2 яйця
1 склянка соєвого соусу

1. Покласти в каструлю стегенце, моркву, нарізану кружальцями, одну очищену цибулину, залити водою і зварити бульйон. Процідити. Куряче м'ясо зняти з кістки та розібрати на волокна.
2. Вирізку обсмажити з усіх боків на олії до рум'яної скоринки. Перекласти в каструльку, додати крупно нарізані цибулю, селеру та імбир, залити окропом, влити соєвий соус, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 40 хвилин. М'ясо вийняти, бульйон процідити.
3. Відварити локшину та яйця, нарізати зелену цибулю.
4. Нарізати яловичину, бульйони з'єднати.
5. Покласти в тарілку локшину, шматочки курки та яловичини, залити бульйоном, посипати цибулею і прикрасити вареними яйцями.

МІСО СУП З ГРИБАМИ І ТОФУ

3 склянки овочевого бульйону або води
200 г грибів шиїтаке
100 г тофу
2 ст. ложки місо пасти
1 морква
1 дайкон
½ пучка зеленої цибулі
1 лист сушених водоростей вакаме

1. Шиїтаке промити, висушити, нарізати пластинками. Дайкон і моркву очистити, нарізати дуже тонкими скибочками. Тофу нарізати невеликими кубиками.
2. Бульйон поставити на вогонь, довести до кипіння, додати місо пасту та розмішати її до повного розчинення.
3. Додати шиїтаке і варити на повільному вогні 2-3 хвилини. Додати тофу, дайкон і моркву, варити 2 хвилини.
4. Розлити у тарілки, посипавши зеленою цибулею та нарізаними водоростями.

ОВОЧІ В ТЕМПУРА

100 г цвітної капусти
100 г броколі
1 цукіні
1 морква
1 солодкий перець
1 стручок гострого перцю
2 зубчики часнику
2 яйця
4 ст. ложки борошна
2 ст. ложки соєвого соусу
2 ст. ложки лимонного соку
2 ст. ложки кунжутної олії
1 ст. ложка цукру
Рослинна олія для смаження

1. Змішати в каструльці лимонний сік, соєвий соус, кунжутну олію, цукор, додати дрібно нарізаний гострий перець та часник. Поставити на вогонь, довести до кипіння, зняти, остудити і протерти крізь сито.
3. Для приготування кляру збити яйця з холодною водою, додати борошно, перемішати.
4. Броколі та цвітну капусту розібрати на суцвіття, моркву і цукіні нарізати брусочками, солодкий перець - кільцями.
5. Сильно підігріти в глибокій сковороді рослинну олію та обсмажити у ній овочі невеликими порціями, попередньо зануривши їх у кляр.
6. Готові овочі викласти на паперову серветку, прибрати зайву олію, потім розкласти у тарілки. Полити соусом.

УДОН З ТОФУ ТА ОВОЧАМИ

500 г локшини удон
100 г тофу
2 помідори
100 г броколі
2 ст. ложки соєвого соусу
2 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка лимонного соку
1 ст. ложка тростинного цукру
1 перець чилі

1. Локшину відварити до стану аль-денте (на 1 хвилину менше, ніж зазначено на упаковці), промити в холодній воді.
2. Помідори розрізати на 4 частини та обсмажити в оливковій олії, додати цукор і почекати, поки вони злегка карамелізуються.
3. Броколі відварити, розібрати на суцвіття, додати до помідорів. Влити соєвий соус, лимонний сік і злегка протушкувати.
4. Додати локшину, нарізаний кубиками тофу, подрібнений чилі та добре перемішати. Протушкувати ще кілька хвилин, вимкнути вогонь і дати настоятися декілька хвилин під кришкою.

ЯЛОВИЧИНА ТЕРІЯКІ

2 шматка яловичої вирізки (по 300-400 г)
5 ст. ложок соусу теріякі
1 велика біла цибулина
1 ст. ложка рисового вина або хересу
2 ст. ложки арахісового масла
1 стручок гострого перцю

1. Цибулю нарізати кільцями, занурити в соус теріякі.
2. Шматки вирізки також змастити соусом теріякі.
3. Покласти м'ясо на решітку або деко, поруч викласти кільця цибулі. Обсмажити м'ясо на грилі або в духовці з використання режиму «конвекція+гриль» протягом 10 хвилин з кожного боку.
4. Перекласти м'ясо на фольгу, обсмажити ще протягом 15-20 хвилин, потім загорнути його у фольгу і готувати ще 10 хвилин.
5. Чилі дрібно нарізати, змішати з арахісовим маслом, 2 ст. ложками соусу теріякі та рисовим вином. Якщо соус вийшов надто насиченим, можна розвести його водою.
6. Яловичину нарізати тонкими скибочками, покласти на цибулю та полити соусом.

ЛОСОСЬ ПО-ЯПОНСЬКИ

4 шматки філе лосося
2 ст. ложки соєвого соусу
1 ст. ложка саке або білого сухого вина
1 ст. ложка рисового вина або хересу
2 ст. ложки цукру
50 г кореня імбиру
1 лайм або ½ лимона
Сіль

1. У маленькій каструльці змішати соєвий соус, саке, рисове вино, цукор, натертий імбир, довести до кипіння, зняти з вогню та остудити до кімнатної температури. Додати нарізаний тонкими скибочками лайм. Рибу посолити і залити маринадом. Маринувати в холодильнику 2-3 години, періодично перевертаючи.
2. Обсмажити рибу на грилі або в духовці при температурі 180 градусів приблизно по 5 хвилин з кожного боку.

МАНДАРИНИ В СИРОПІ

6 мандаринів
½ склянки цукру
1 ст. ложка саке (за бажанням)
Щіпка анісу
Морозиво

1. Мандарини очистити, покласти в каструльку, проколоти в декількох місцях, залити водою, щоб вона ледь вкривала мандарини, додати саке та аніс і варити на середньому вогні протягом 10 хвилин.
2. Вийняти мандарини з води, остудити.
3. У мандариновий відвар насипати цукор, закип'ятити і варити протягом 2 хвилин. Зняти з вогню та злегка остудити.
4. Покласти мандарини у креманки і залити сиропом. Подавати з морозивом.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер