images/stories/logosait.jpg

 

Скільки часу потрібно організму, щоб перетравити їжу, та як це відбувається

Чи знаєте ви, що процес перетравлення їжі може тривати до 5 днів?

Травлення у людини складається з безлічі складних процесів.

Воно залежить від багатьох факторів: віку, типу їжі та стану організму.

У Health розповіли, що відбувається під час процесу травлення та скільки часу потрібно, щоб продукти засвоїлися організмом.

Фото macniak/Depositphotos

 

Як проходить процес травлення

 

Згідно з даними Національного інституту діабету, хвороб травної системи та нирок США, коли їжа рухається шлунково-кишковим трактом, органи травлення подрібнюють її на маленькі частинки за допомогою:

  • рухів (жування, стиснення і змішування);
  • травних соків (шлункової кислоти, жовчі та ферментів).

Рот

Процес травлення починається в роті, де їжа пережовується.

Під час цього процесу слинні залози зволожують їжу, щоб вона при ковтанні могла легше проходити у стравохід та шлунок.

У слині також міститься фермент, який розщеплює крохмаль в їжі.

 

Стравохід

 

Після того, як їжа потрапляє в стравохід, вона досягає нижнього сфінктера стравоходу – м'язу, який розслабляється, дозволяючи їжі потрапити в шлунок.

 

Органи, які входять до системи травлення

 

Шлунок

 

М'язи шлунка змішують їжу з травними соками, а залози, розташовані в слизовій оболонці шлунка, виробляють ферменти і шлункову кислоту, які допомагають їжі далі розщеплюватися.

 

Підшлункова залоза

 

Підшлункова залоза виробляє травний сік, що містить ферменти, які розщеплюють вуглеводи, жири і білки.

Підшлункова залоза також доставляє через протоки травний сік в тонкий кишківник.

 

Печінка

 

Печінка виробляє жовч, яка допомагає перетравлювати жири та деякі вітаміни.

Жовчні протоки переносять її з печінки в жовчний міхур.

 

Жовчний міхур

 

У міхурі між прийомами їжі накопичується жовч. Коли ви їсте, жовчний міхур видавлює її через протоки в тонкий кишківник.

 

Тонкий кишківник

 

Тонкий кишківник виробляє травний сік, який змішується з жовчю і соком підшлункової залози, щоб завершити розщеплення білків, вуглеводів і жирів.

Бактерії в тонкому кишківнику виробляють деякі ферменти, необхідні для переварювання вуглеводів.

Далі перетравлені поживні речовини та вода всмоктуються в кров.

 

Товстий кишківник

 

Бактерії в товстому кишківнику допомагають розщеплювати залишки поживних речовин.

Відходи травлення, зокрема занадто великі частини їжі, перетворюються в кал, який переміщається в пряму кишку.

 

Пряма кишка

 

Знаходиться в нижньому кінці товстої кишки та зберігає кал до часу дефекації.

 

Скільки часу потрібно для перетравлення їжі

 

Час, необхідний для перетравлення їжі, може залежати від багатьох факторів.

Гастроентеролог Рабія Де Латур зазначає, що у кожної людини цей процес може тривати різний проміжок часу.

Загалом, людям потрібно від 2 до 5 днів, щоб перетравити їжу.

Насамперед на час перетравлення впливає тип їжі. Наприклад, за словами експертки,

продукти з високим вмістом клітковини можуть прискорити травлення.

Продукти з високим вмістом клітковини:

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер