images/stories/logosait_new.jpg

 

Плавання в морі: секрети, рекомендації, поради

Плавання в морі: секрети, рекомендації, поради

Літо підходить до завершення, залишаючи для визначення щодо цієї пори року все менше і менше днів на календарі. Однак шанувальників помірної температури повітря під час відпочинку, не надміру переповнених пляжів та свіжих ранків, що є ідеальними для занять фізичною активністю, ще чекає оксамитовий сезон. Тому нагадуємо ще раз правила поведінки на відкритій водоймі, аби подбати про те, щоб перебування на морі було безпечним.


Отож, проводячи час на відкритій водоймі, треба враховувати два основних аспекти: рівень підготовки у плаванні та вивчення умов того місця, де ви відпочиваєте. Важливим є технічний рівень плавця та швидкість. Іншими словами, це здатність дозувати навантаження, вміння долати визначену дистанцію в зручному темпі або проводити деякий час у воді – це саме те, що досягається постійними тренуваннями.

Підвищена щільність морської води полегшує плавання, але цей сприятливий фактор можуть нейтралізувати швидка течія та великі хвилі. В морі необхідно бути дуже уважним. Краще плавати вздовж лінії берега, не наближаючись занадто близько до буйків. Плаваючи в напрямі від берега (до скелі, бухти, хвилерізу тощо) треба вибрати орієнтир, відносно якого виконується рух.

Плавець повинен знати,  що його практично неможливо помітити з човна, віндсерфінгу,  тим більше з водного мотоциклу. Тому потрібно не лише одягати шапочку яскравого кольору, але плисти з двостороннім диханням (міняючи сторону на кожні два або три рухи руками), постійно поглядаючи вперед та назад.

Групове плавання забезпечує більшу впевненість. Але всі рішення стосовно темпу плавання та вибору маршруту запливу повинні прийматись із врахуванням власного рівня підготовки.

Об’єктивний аналіз зони для плаванням забезпечує вашу впевненість у своїх силах.Отож, перед плаванням у морі треба враховувати декілька моментів. Так, плавець відповідно до стану моря визначає дистанцію, яку може подолати, та ступінь втомлюваності під час плавання (треба звертати увагу на прапорці на пляжі). Течія може впливати на людину у воді сприятливо та несприятливо. Впливають на плавання і побічні фактори, за виникнення яких необхідно скоректувати напрям або змінити його, починаючи з визначеного місця. Головне - уникати місць причалювання кораблів (човнів) в портових зонах, прокатних пунктах тощо. Треба знати розклад руху рибацьких суден, прогулянкових шлюпок, водних мотоциклів та інших плавальних засобів. У морі відстані не відповідають дійсності. Коли пливете в таке місце вперше, не переоцінюйте свої можливості. Корисно визначити  час проходження визначеної дистанції до наступного разу. Пам’ятайте, що під час плавання тіло зневоднюється. А ще, через утворення на спині тоненької плівки солоної води, сонце сильно обпікає шкіру.

Дотримуйтесь, будь-ласка, елементарних правил техніки безпеки на воді та ваш відпочинок пройде чудово.

За матеріалами книжки Р. Густау «Ідеальна фігура на заздрість усім»

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер