images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернопільський парк імені Тараса Григоровича Шевченка - центральна прикраса міста

Практично кожне місто нашої держави славиться наявністю в ньому принаймні одного парку, от і в Тернополі знаходиться, прекрасний восени та влітку, та в інші пори року парк ім. Т.Г.Шевченка. він розташований біля Тернопільського ставу, що тільки додає йому тієї природної краси. Парк ім. Т. Г. Шевченка займає площу 22 га,що є досить багато, створений на місці пойми Серету, яка щороку навесні та влітку заливалась водою. З 1950 по 1953 роки парк будувався силами громадськості та комунальних організацій, що і зараз допомагають його процвітанню. З 1951 року розпочалось створення озера і насадження парку культури і відпочинку поблизу нього. Мешканці міста насадили близько 16 га парку. Після перекриття річки Серет утворилось озеро площею 300 га, яке стало окрасою Тернополя та неодмінним його атрибутом. В парку було побудовано літню естраду, танцювальний майданчик на острові «Чайка», дитячий майданчик, пляж , 2 фонтани, містки, гойдалки, шахово-шашковий клуб. Рішенням від 13 липня 1953 р. виконкому Тернопільської міської Ради депутатів трудящих. «Про відкриття новоспорудженого парку і присвоєння йому імені» парк було відкрито 19 липня 1953 року і присвоєно ім'я Т. Г. Шевченка – великого письменника України. Надалі були побудовані більярдна, спортивна площадка, торгові кіоски, тенісний корт, літній кінотеатр.
У парку відбуваються різні фестивалі, є два острови. Тут поширений катамаранний спорт, що користується широкою популярністю серед тернополян в літню пору року. Також тут зупиняється мандрівний цирк.

На території парку зростає біля 50 видів дерев та чагарників, серед яких верба біла плакуча, ялина ключа голуба, туя західна, дуб черешковий, ялівець козацький, тополя, хехет, осика та ін. Особливою гордістю є лапина крилоподібна — єдиний в місті екземпляр дерева, занесеного до Червоної Книги України. Його висота сягає понад 20м, вік — біля 50 років. В даний час проходить реконструкція зелених насаджень парку, яка передбачає заміну старих пошкоджених дерев на більш цінні декоративні види. З цією метою висаджені 8 шт. оцтового дерева, ведмежий горіх, алея туї колоновидної та декілька нових берізок.

Парк ім. Т. Г. Шевченка став улюбленим місцем відпочинку тернополян. Тихі тінисті алеї, невелика штучна водойма, острівці, легкі арочні мости, плесо Тернопільського ставу надають парку особливої чарівності та неповторності.

Голянич Анастасія, студентка відділення туризму Коледжу Галицького  інституту імені В’ячеслава Чорновола

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер