images/stories/logosait_new.jpg

 

Що не можна робити у день Усічення голови Івана Предтечі


Що не можна робити у день Усічення голови Івана Предтечі

Завтра, 11 вересня відзначається свято Усікновення глави Іоанна Предтечі, відомий в народі як Головосік. Іоанн Хреститель прийняв мученицьку смерть за Христа. За переказами, голову Іоанна відрубали за наказом царя Ірода. Падчерка царя виконала танець, який дуже сподобався Іроду, і в нагороду попросила голову пророка, нагадує УНІАН.

Жителям Тернопільщини варто знати, що не можна робити в Усікновення, щоб не скласти зайвих планів на завтрашній день.

Як повідомляє історик і релігієзнавець Ігор Козловський, в цю дату потрібно дотримуватися суворого одноденного посту, адже пророк Іоанн був старанним постником. Забороняється їсти будь-яку скоромну їжу – м'ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Також в цей день потрібно обов'язково відмовитися від спиртного. Для християн це день аскези і тверезості.

Не можна користуватися ножем, сокирою і лопатою – вони нагадують про страту святого. Не можна нічого різати і пиляти. Не можна нарізати і вживати в їжу круглі овочі і фрукти, оскільки вони нагадують за формою голову. Особливо сувора заборона встановлюється на нарізання капусти. Не можна готувати капустяні страви. Можна їсти круглий хліб, але відривати його треба руками. Не можна їсти червону їжу і пити напої червоного кольору, оскільки вони нагадують кров святого. У свято Усікновення не можна подавати їжу на блюді або таці, оскільки саме на блюді лежала голова святого. Їсти можна з дошки. Ні в якому разі не можна співати, танцювати, розважатися, грати. В цей день не можна працювати. Слід відкласти хатню роботу та сходити до церкви.


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер