images/stories/logosait_new.jpg

 

Чорний чай чи зелений? Переваги, шкода й кількість кофеїну в одній чашці

Чай є невід’ємною частиною наших прийомів їжі, ритуалів гостювання та навіть лікування від хвороб.

В Україні найбільш звичними й доступними сортами чаю в супермаркетах і крамницях є чорний та зелений чай.

У виданнях Healthline та ресурсах Mayo Clinic ми знайшли відповіді на питання стосовно:

  • різниці в процесі виробництва;
  • вмісту кофеїну в обох сортах;
  • користі для здоров’я від вживання чаю;
  • шкоди та застережень від надмірного вживання чаю.

Чому з’являються два різні типи чаю?

Понад 5000 років люди п’ють чай. Листя чаю збирають з рослини виду Camellia sinensis.

Для чорного чаю зібране листя скручують та залишають висихати на сонці й повітрі. Листя окиснюється та ферментується, від чого запах і смак стають ще більш виразними.

Для зеленого чаю зібране листя обробляють гарячою парою, а відтак легко підсушують їх, щоби їхній вміст не окиснювався.  Від цього і смак, і колір чаю залишаються значно світлішими, у порівнянні з чорним чаєм.

І хоч обидва сорти роблять з рослини того самого виду, вони різняться за складом кількісно та якісно.

Яка користь для здоров’я в обох видів чаю?

І чорний, і зелений чаю добре впливають на здоров’я серця та судин.

Обидва сорти мають високий вміст поліфенолів – сполук-антиоксидантів, що запобігають запаленням та відмиранням тканин в організмі.

Чимало наукових досліджень пов’язують часте споживання чаю з меншим ризиком появи таких серцево-судинних захворювань, як-от атеросклероз та ішемічна хвороба серця.

Також огляд кількох десятків досліджень переконує, що часте споживання як чорного, так і зеленого чаю може знижувати тиск.

Обидва сорти чаю ефективно стимулюють нервову систему та мозок, оскільки чай містить кофеїн.

Зелений чай містить майже вдвічі менше кофеїну, ніж чорний. За даними лабораторних підрахунків Mayo Clinic, в 240 мл зеленого чаю міститься близько 30 мг кофеїну; у 240 мл чорного чаю – майже 50 мг кофеїну.

Для більшості здорових дорослих людей вживання до 400 мг кофеїну на добу вважається нормою.

Кілька наукових досліджень показують, що чай усуває аденозин, який пригнічує бадьорість та спричиняє сонливість, і водночас підвищує виділення дофаміну та серотоніну – гормонів, що підвищують настрій та самопочуття.

Кофеїн, як відомо, має ефект поліпшення концентрації та енергії, тож чай може бути здоровою альтернативою каві чи енергетичним напоям.

Зелений чай

Зелений чай містить безліч поліфенолів, що мають низку корисних властивостей для різних органів і систем нашого організму. Зокрема, науковці говорять про зв’язок між вживанням зеленого чаю й меншим ризиком розвитку ракових пухлин у тілі.

Найбільш потужним компонентом в зеленому чаї є сполука, що має назву "ґаллат епіґаллокатехіну" (англійською Epigallocatechin-3-Gallate, EGCG). Саме з цією сполукою пов’язують левову частку позитивних властивостей зеленого чаю на наше здоров’я та організм.

Фото: tankist276/Depositphotos

Підсумковий аналіз кількох клінічних досліджень, лабораторних експериментів та спостережень, здійснений в Mayo Clinic, підтверджує цей зв’язок. Зокрема, вони встановили, що молекули ґаллату епіґаллокатехіну, які містяться у чаї:

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер