images/stories/logosait.jpg

 

Як приготувати смачну каву вдома: 6 рецептів та професійні секрети від барист

З цього матеріалу ви дізнаєтеся:

  • Чи можна приготувати смачну каву в чашці.
  • Як самостійно вибрати якісні кавові зерна.
  • Рецепти кави, які можна приготувати вдома.

Поціновувачі кави в період карантину відчувають нестачу кофеїну в крові та думках.

Хороша новина для тих, хто мріє посмакувати улюбленим напоєм – відтворити його можна і в домашніх умовах.

Важливо лише дотримуватися рекомендацій щодо приготування, правильно міксувати пропорції та обрати якісні компоненти.

Кава не повинна бути гіркою та пахнути горілим. Фото Chevanon Photography/Pexels

Про те як приготувати справді смачну каву вдома "Українській правді. Життя" розповіли фахівці:

  • Іван Пеньора, кавовий експерт, обсмажувальник кави та бариста з 13-річним досвідом;
  • Дмитро Овчаренко, консультант по запуску кав'ярень та співвласник кав'ярні Kohana Kava.

Як самостійно вибрати каву

Смак кави залежить від зерен, способів їхньої обробки та профілю обсмажки.

Експерти радять використовувати свіжообсмажену каву.

За їх словами, українські майстри вже досягли високої майстерності у цьому процесі, тому можна купувати зерна у локальних обсмажувальників.

Стосовно виду кави – професіонали віддають перевагу арабіці (класу Specialty).

"Окрім того, кава має бути ще й свіжозмелена.

Після подрібнення, зерно починає дуже швидко втрачати свої смакові властивості.

Через 15 хвилин ви втратите значну частину смакового потенціалу зерна", – застерігає Дмитро Овчаренко.

"Якісну кав’ярню не визначити за зовнішнім виглядом" – кавовий чемпіон світу

Для того, щоб обрати якісні кавові зерна експерти радять звернути увагу на країну походження, адже в залежності від регіону зерна будуть відрізнятися за смаком.

"Особисто мій вибір – це африканська кава, а Ефіопія, Кенія, Танзанія, Малаві – улюблені регіони.

Якщо ви потенційний кавовий ентузіаст, то рекомендую спробувати потроху каву з усіх доступних регіонів.

У кожного свій смак, можливо, вам сподобається кава, наприклад, з Нової Гвінеї", – додає Дмитро.

Кавовий експерт Іван Пеньора при виборі зерен рекомендує також звернути увагу на показник балів, вказаний на упаковці.

"Чим вищі бали вказані на упаковці – тим краща якість кавових зерен.

У них буде менше дефектів та вища чистота смаку.

Зерна з найвищою якість, зазвичай, оцінюються у 80-100 балів, все що нижче – комерційна кава з низькою якістю смаку.

Важливий також рік врожаю – свіжа кава смакує краще", – розповідає Іван Пеньора.

Експерти радять використовувати свіжообсмажену каву. Фото Engin Akyurt/Pexels

На смакові властивості кавових зерен впливає і спосіб обробки.

Найбільш поширені з них це митий, натуральний та хані.

"Одне й те саме зерно з різним методом обробки буде відрізнятись за смаком.

Митий метод, наприклад, відкриває ноти цитрусових, темних ягід та чорного чаю.

Після натурального способу обробки у смаку можна відчути жовті фрукти, тростинний цукор, ром.

У хані – ще більший спектр смаків, там взагалі можна відчути що завгодно", – ділиться досвідом Дмитро Овчаренко.

 

Що треба, щоб зварити смачну каву

"Можна і потрібно готувати каву в домашніх умовах.

Якщо людина любить смачну каву, їй потрібно трохи вивчити цей процес та вкластися у нього", – зазначає експерт Іван Пеньора.

Перше правило, яке потрібно запам'ятати – кава не повинна бути гіркою та пахнути горілим.

"Правильно приготована кава, буде збалансованою, ароматною, солодкою і чистою за смаком", – додає експерт.

Щоб приготувати каву середньої міцності достатньо використати 6-7 грам кави ("чайна ложка з гіркою", – уточнює Іван Пеньора) на 100 мілілітрів води.

Важливо підібрати правильну воду.

Експерти рекомендують віддавати перевагу бутильованій або добре очищеній воді, оскільки нефільтрована може спотворювати смак.

Міцність кави не впливає на інтенсивність смаку. Фото Burst/Pexels

Стосовно температури, рекомендується використовувати воду близько 95°C.

"Я користуюсь професійним чайником, де можна задати необхідну температуру.

Надаю перевагу високим показникам – 96-98, але при контакті з кавою її температура буде 92-94 – це мабуть найкращий діапазон, в якому кава максимально відкриває свій потенціал.

Якщо у вас немає такого пристрою, можна просто закип’ятити воду та дати їй постояти кілька хвилин, перш ніж додавати до кави", – розповідає Дмитро Овчаренко.

Потрібно розуміти, що міцність кави не впливає на інтенсивність смаку.

"Міцність кави – це про вміст кофеїну, який ми не відчуваємо на смак.

Кофеїн може додавати певну кількість гіркоти у напій, але вона не буде відчутна звичайному споживачу", – пояснює Іван Пеньора.

Чим шкодить кава, від чого вона рятує та скільки її можна пити

Для того, щоб розкрити смакову гаму кави не потрібен якийсь спеціалізований посуд при подачі.

"Посуд не впливає на смакові результати напою, а має більше естетичне значення.

Тому каву можна пити як з прозорих склянок, так і з чашок – це кожен повинен обрати індивідуально", – зазначає Іван Пеньора.

При цьому варто використовувати певні підручні засоби для самого приготування.

Для легких рецептів кави вдома вам може знадобитися млинок або кавомолка, кухонні ваги та френч-прес.

Якщо ми говоримо про приготування напоїв з більш складною смаковою гамою, тоді потрібно використовувати більш професійні девайси.

Банер
Банер