images/stories/logosait_new.jpg

 

5 лайфхаків, як зацікавити дитину STEM-освітою

В Україні за останні роки STEM набув неабиякої популярності, щоправда цей підхід не завжди розуміють правильно.

Важливо пам’ятати, що справжні заняття STEM – це, насамперед, навчальний процес, а не шоу. Але так, направду, процес засвоєння знань за моделлю STEM відрізняється динамічністю, залученням техно-фішечок, інтерактивністю та є дитиноєрієнтованим.

"STEM – це англійська абревіатура, яка розшифровується як Science, Technology, Engineering і Mathematics (у перекладі українською – наука, технології, інженерія й математика). Ви колись вмикали лампу, переходили міст чи грали у комп’ютерну гру?

Якщо так, то ви вже вкурсі, що таке SТEМ. Прилади, конструкції, речі, процеси, якими ми користуємося щодня, – це втілені в життя ідеї вчених та інженерів, які роками працювали над ними", – зауважує Енн Руні, авторка книг про STEM-навчання.

Якщо ваша дитина ще не в курсі, що таке STEM та з чим його їдять, спробуйте 5 лайфхаків, які заохотять її до знайомства з цією інноваційною моделлю освіти та розкажуть більше про цей новий навчальний підхід.

Фото: prometeus/Depositphotos

Не кажіть дитині, що STEM – це про навчання

Бо це про гру та дослідження, інтерактивні заняття та нестандартні підходи до вивчення матеріалу.

Завдяки інтегрованим заняттям по моделі STEM діти мають можливість відчути дух наукового пізнання, навчитися конструювати комплексну картину навколишнього світу з окремих розрізнених фактів, бачити об’єктивність, перевіреність та системність наукових знань, переконатися, що наука – найважливіший чинник технічного прогресу й перетворення дійсності.

Тож, це не про класичне навчання, яке в дитини зазвичай асоціюється з уроком на одному місці, конспектуванням та заучуванням параграфів.

Покажіть їй майбутнє зі STEM

Сповнене перспектив, мандрівок, крутезних відкриттів життя  –  так, саме це чекатиме на вашу дитину, якщо вона вчитиметься за цією інноваційною освітньою моделлю. Адже наш світ стрімко змінюється, як і вимоги потенційних роботодавців та механізм працевлаштування загалом.

Розкажіть дитині, що STEM-фахівці  – це супергерої, які можуть все. До речі, STEM-освіта гарантує працевлаштування та забезпечене майбутнє дитини вже після закінчення школи та вступу до вишу.

Ба більше, корпораціям більше не потрібні просто інженери. Вони шукають людей з інженерним мисленням, управлінськими і гнучкими навичками. Підготувати таких працівників допомагає саме STEM, оскільки ця освітня модель базується на стикові різних дисциплін.

STEM-програми також готують дітей до технологічно розвиненого світу. За останні 60 років технології сильно розвинулися. Сьогодні майже всі використовують IPhone та інші смартфони. Без технологій уявити наш світ на сьогоднішній день просто неможливо. Це також говорить про те, що технологічне розвиток триватиме і STEM-навички стануть основою цього розвитку.

Доповнена реальність

Однією з фішок навчання за моделлю STEM є можливість використання різноманітних додатків, планшетів, VR-шоломів та інших пристроїв із доповненою реальністю.

Тож для раннього знайомства зі STEM варто обирати формат, в якому дитина відчуватиме себе максимально залученою в навчальний процес через гру.

Нетипові завдання

Звісно, прогресивна STEM-освіта – це не самі задачі та приклади, формули і конспектування. Це – інтерактив, веселощі, дослідження в кожному завданні, яке містять спеціальні робочі STEM-зошити та видання.

Ваша дитина однозначно полюбить STEM, коли дізнається, що там є задачки на кшталт таких:

Чи траплялось із тобою таке, що ти покупав у магазині морозиво, а вдома виявляв, що воно наполовину розтануло? Цей експеримент навчить тебе, як зберегти десерт замороженим наступного разу!

  • У кожен пакет поклади по чотири кубики льоду та закрий пакети.
  • Обгорни один із пакетів пухирчастою плівкою, другий — тканиною, третій — газетою, четвертий — алюмінієвою фольгою.
  • Один пакет нічим не обгортай.
  • Поклади усі пакети на поверхню, яку можна намочити, наприклад у ванну. (Спочатку подбай про те, щоб поверхня була сухою.)Проводь експеримент за кімнатної температури.
  • Перевіряй пакети кожні 10 хвилин.

Колирозтане лід у необгорнутому пакеті, розгорни усі інші. Відкрий перший пакет, вилий воду (але не залишки льоду!) у мірний стакан та визнач її об’єм. Занотуй ці дані. Зроби те саме з іншими чотирма пакетами.

Що менше води у пакеті, то менше льоду розтануло і то кращим ізолятором є матеріал. Ти, мабуть, зрозумів, що пухирчаста плівка добре спрацювала. Чому, як ти вважаєш? (Уривок із книжки "Мій день зі STEM. Наука, видавництва "Віват", 2021).

Покажіть, що STEM  –  всюди

Робота лампочок чи сканування штрих-кодів у магазинах, мерехтіння дисплею смартфона чи пронизливе пищання мікрохвильовки –  щоб познайомити дитину зі STEM достатньо озирнутися довкола.

І їй однозначно стане цікаво дізнатися, як усе це працює. І як можна створити щось власне. Доступність STEM, його наочність та конкретність підкупає дитячу уяву та жагу відкриттів. І це чудовий шанс подарувати дитині можливість відкрити світ разом зі STEM.

Добірка підготована за сприяння видавництва "Віват".

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер