images/stories/logosait_new.jpg

 

"Переламали": Зеленський призначив двох суддів КС

ФОТО ПРЕССЛУЖБИ КС

Президент Володимир Зеленський призначив двох суддів Конституційного суду за квотою президента.

Джерело: Зеленський під час "пресмарафону", що розпочався у коворкінгу "Creative States" на Печерську в Києві

Пряма мова: "Ми почали реформу очищення судів. Ви бачили, яка криза була з Конституційним судом. До речі, я призначив двох. Все-таки, ми перемогли цей момент, ми його переламали.

Двох нових суддів від президента до Конституційного Суду з семи, що обрали, двох я призначив вчора. Не знаю, чи було опубліковано указ".

Деталі: Указ на сайті президента указ про суддів КС поки не опубліковано.

Імен нових суддів КС Зеленський не назвав.

Вочевидь, вони займуть місця Олександра Тупицького й Олександра Касмініна.

Передісторія:

  • Конституційний суд та його судді опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).
  • 29 грудня 2020 року Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС.
  • 19 січня ДБР заявило, що повідомило про підозру у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань) Тупицькому, хоча сам Тупицький імітував її невручення і відвідував робоче місце.
  • 27 березня 2021 року Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС.
  • У травні Окружний адміністративний суд Києва зареєстрував дві заяви про забезпечення позову до Конституційного суду та заступника голови КСУ Сергія Головатого від імені Олександра Тупицького та Олександра Касмініна: ті спробували повернути посади і зарплату суддів.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер