images/stories/logosait.jpg

 

Святковий стіл без м’яса: 4 вегетаріанські рецепти

Зима – це час, коли всі збираються за святковим столом.

Однак щоб зустріти 2022-й рік, не обов’язково готувати шубу й холодець.

У BBC Good Food ми знайшли 4 найкращі рецепти вегетаріанських страв, які можна легко відтворити вдома.

Медовий салат з гарбузом і пастернаком

Фото: picjumbo.com: Pexels

Інгредієнти:

  • 1 невеликий гарбуз, нарізаний тонкими кружальцями;
  • 2 червоні цибулини, розрізані навпіл і нарізані кружальцями;
  • 4 корені пастернаку;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 1-2 столові ложки меду;
  • 1 невелика чіабатта, розірвана на шматочки (можна з томатами чи оливками);
  • 1 столова ложка насіння соняшнику;
  • 225 г шпинату;
  • 2 столові ложки білого винного оцту;
  • 1 чайна ложка діжонської гірчиці.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 220°C. Покладіть овочі у велику форму для смаження, полийте ложкою олії і приправте за смаком.

Запікайте 20 хвилин, час від часу перевертаючи, поки вони не стануть м'якими. Полийте медом.

Зверху розсипте шматочки чіабатти та насіння соняшника і поверніть у духовку ще на 5 хвилин.

Покладіть шпинат у велику миску і додайте овочі та чіабатту.

Змішайте оцет, гірчицю та олію, що залишилася, приправте за смаком і додайте в салат. Подавайте гарячим.

Камамбер з віскі та горіхами

Фото: Rachel Claire: Pexels

Інгредієнти:

  • 2 х 250 г веганського камамбера (можна взяти і звичайний);
  • 4 гілочки розмарину;
  • 4 гілочки чебрецю;
  • 50 г змішаних горіхів;
  • 2 столові ложки шотландського віскі;
  • 3 столові ложки кленового сиропу;
  • хліб для подачі.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 220°C. Наріжте сир шматочками і розділіть між 8 формочками.

Змішайте трави з горіхами. Змастіть сир віскі, посипте горіхами і полийте кленовим сиропом.

Викладіть на деко і випікайте 15-20 хвилин, щоб сир був м’який і легко тягнувся.

Подавайте закуску з хлібом чи тостами.

Тайський зелений карі

Фото: Polina Kovaleva: Pexels

Інгредієнти:

  • 2 ст .л. рослинної олії;
  • 3 цибулини-шалот, дрібно нарізані;
  • 4 столові ложки тайської зеленої пасти карі;
  • 1 червоний перець чилі, очищений від насіння і дрібно нарізаний;
  • 350 г очищеного гарбуза, нарізаного кубиками 1,5 см;
  • 1 великий червоний перець без кісточок, нарізаний товстими скибочками;
  • 400 г жирного кокосового молока;
  • 5 листочків лайма;
  • 150 г стручків гороху/бобів едамаме;
  • 100 г бейбі-кукурудзи;
  • 1 невеликий пучок коріандру, дрібно нарізаний;
  • варений рис і шматочки лайма для подачі.

Як приготувати

Розігрійте олію у великій каструлі з щільно закритою кришкою. Додайте цибулю-шалот з дрібкою солі і смажте 7-10 хвилин на середньому вогні, поки шалот не почне карамелізуватися.

Додайте пасту карі, чилі і готуйте 2 хвилини. Тоді вкиньте гарбуз і перець, а потім кокосове молоко і 200 мл води.

Додайте листя лайма, накрийте кришкою і готуйте 15-20 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.

Додайте боби едамаме і бейбі-кукурудзу в цю суміш карі, накрийте кришкою і тушіть на середньому вогні ще 5 хвилин.

Приправте коріандром і перемішайте. Вийміть листя лайма і викиньте.

Розлийте карі в глибокі миски і посипте коріандром.

Подавайте з рисом та шматочками лайма.

Буряковий суп з насінням

 

Фото: Eva Elijas: Pexels

Інгредієнти:

  • 250 г вареного буряка;
  • 100 г консервованої сочевиці;
  • 1 невелике яблуко;
  • 1 подрібнений зубчик часнику;
  • 1 чайна ложка насіння цибулі;
  • 250 мл овочевого бульйону.

Як приготувати

Заздалегідь відваріть буряк і приготуйте овочевий бульйон.

Помістіть буряк, сочевицю, яблуко, часник та цибулю в блендер з овочевим бульйоном.

Збийте з приправами до однорідності.

Нагрійте суп на плиті і посипте насінням цибулі.

Банер
Банер