images/stories/logosait_new.jpg

 

Отримав паспорт? Зумій зберегти його!

Щоб забезпечити документальне прикриття для різного роду махінацій, шахраї часто використовують загублені або викрадені паспорти громадян або ж їх ксерокопії. Для деяких злочинів шахраям досить одних тільки паспортних даних.

Крім того, у протиправну діяльність з використанням паспортів обманом або хитрістю нерідко втягуються мало захищені категорії громадян: студентів, пенсіонерів, безробітних. Необдумані дії щодо реєстрації «на себе» реальних комерційних фірм або фірм-одноденок, банківських карт або розрахункових рахунків в інтересах сторонніх осіб часто стають порушенням закону.

Якщо вас без особливих на те приводів запрошують стати співзасновником фірми, це сам по собі привід задуматися. Як правило, ваш майбутній «бізнес» - фірма-одноденка. Формально - це легальна комерційна організація, однак на практиці одноденка не веде справжнього бізнесу. Основна мета створення таких фірм - забезпечення прикриття забороненої діяльності: шахрайства, незаконна банківська діяльність, лжепідприємництва, легалізація грошових коштів, незаконне отримання кредиту, контрабанда, ухилення від сплати податків або отримання необґрунтованої податкової вигоди шляхом податкових махінацій. Відповідати за це доведеться і вам як засновнику одноденки.

Як розпізнати і що зробити?

При втраті паспорта, а також якщо до вас звертаються з проханням оформити на себе якусь організацію, необхідно звернутися із заявою до правоохоронних органів.

Будьте уважними, коли надаєте паспорт для копіювання або сканування. Прослідкуйте, щоб вам віддали всі зроблені копії.

Шахрайські дії з використанням паспорта часто маскують під працевлаштування: шукача вигідної вакансії просять на час залишити «роботодавцям» документи для оформлення в штат.

Остерігайтеся шахраїв і аферистів, будьте пильними і нікому не віддавайте свій паспорт, навіть під самим вагомим приводом.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/gromadyanam/korisna-informacziya/zapitannya-ta-poradi.html

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер