images/stories/logosait_new.jpg

 

А ви лікувалися у шахраів"

Де можна купувати ліки?

На території України ліки можна продавати виключно в аптечних закладах (аптеках, аптечних пунктах, аптечних кіосках).

Купувати ліки в Інтернеті вкрай небезпечно для здоров’я та життя! За даними наших європейських колег, 50% усіх ліків, що продаються через мережу Інтернет, є фальсифікованим. В Україні непоодинокі випадки, коли прийом куплених в Інтернеті ліків закінчувався госпіталізацією до реанімаційного відділення!

Аптекам, що мають діючу ліцензію, дозволяється мати свої Інтернет-сайти. На них вони можуть публікувати асортимент своєї продукції та ціни на них.

Як контролюється якість ліків в Україні?

Варто зазначити, що Україна має систему контролю якості ліків. Держлікслужба України контролює якість лікарських препаратів на етапі виробництва, ввезення в Україну та під час продажу в аптечних закладах. Якщо виявляється, що лікарський засіб є неякісним, відповідний припис надсилається електронною поштою до усіх суб’єктів господарювання. Протягом 48 годин припис отримує особа, яка відповідає за якість лікарських засобів на підприємстві, оптовому складі або в аптеці. Відтак, вилучає неякісні лікарські препарати та відправляє на утилізацію.

Як поскаржитися на якість ліків?

Аби подати скаргу на якість лікарського засобу, достатньо написати листа на адресу однієї з територіальних інспекцій (адреси) або на адресу Держлікслужби України. У скарзі необхідно вказати:

  • повне ім’я, прізвище та по-батькові особи, яка скаржиться;
  • місце проживання громадянина;
  • назву суб’єкта господарювання, в якого придбано лікарський засіб;
  • надати зразок лікарського засобу або вказати повну назву лікарського засобу, номер серії лікарського засобу, виробника;
  • додати чек (або ксерокопію копію чеку) за сплату в аптеці, де придбано лікарський засіб;
  • чітко вказати сутність скарги;
  • скарга повинна бути підписана заявником чи заявниками із зазначенням дати.

Чи лікують БАДи?

В останні роки в арсеналі шахрайських «відмичок для вашого гаманця» з'явилася нова схема: продаж підроблених і не ліцензованих біологічно активних добавок (БАДів). У недобросовісній рекламі, що потрапляє навіть у телевізійні засоби масової інформації, БАДи позиціонуються як високо ефективні засоби для лікування практично всіх захворювань.

Природно, будь-яка торгівля «панацеєю» - це банальний обман. До того ж БАДи, як правило, коштують чималих грошей, а попадаються на цю вудку зазвичай малозабезпечені громадяни, пенсіонери та інваліди. На відміну від ліків, БАДи не лікують, вони можуть справляти лише профілактичну дію. Отже, БАДи може приймати виключно здорова людина. Перевірити чи є придбаний засіб ліками або БАДом можна за відповідним реєстром чи уважно ознайомитись із листком-вкладишем, який додається до упаковки. На ньому має бути вказано чи є даний продукт лікарським засобом чи БАДом. Врешті-решт, запитати про це можна у провізора аптеки, який зобов’язаний надати вам точну інформацію. Лікарські засоби та бади не є взаємозамінними!

Зазначимо, Держлікслужба України не контролює якість БАДів, тому не приймає скарги на якість БАДів. Якою б привабливою не здавалася реклама ліків, необхідно пам’ятати, що самолікування може мати згубні наслідки.

І пам’ятайте: вчасне звернення до лікаря – є запорукою ефективного лікування та швидкого одужання!

Як розпізнати і що зробити?

Пізнати недобросовісних «лікарів» нескладно. Зазвичай БАДи поширюють нелегальні торговці, які видають себе за медпрацівників. Ці люди обходять квартири і навіть організації, нав'язуючи свої послуги щодо діагностики та лікування будь-яких хвороб. Запам'ятайте: справжніми ліками не торгують «з рук».

БАДи також часто рекламуються за допомогою листівок, рекламних оголошень в газетах та інших засобах масової інформації, в Інтернеті. Зазвичай, в оголошенні вказується телефон, за яким можна замовити експрес-доставку, заплативши за неї шляхом грошового переказу.

Щоб не стати жертвою шахраїв, при купівлі біологічно активних добавок слід дотримуватися простих правил: купуйте біологічно активну добавку тільки в аптеках, аптечних магазинах та кіосках, спеціалізованих магазинах із продажу дієтичних продуктів або спеціальних відділах магазинів; перед застосуванням БАДів обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Чи можна довіряти рекламі «медичних приладів», «диво-приладів»?

На адресу Держлікслужби України постійно надходять скарги від споживачів на, нібито, «чудодійні прилади». Люди витрачають тисячі гривень на придбання таких «лікувальних приладів», які під час перевірки виявляються звичайними масажерами чи обігрівачами. Звертаємо увагу споживачів: справжні серйозні медичні прилади продаються не для власного вжитку, а для використання у медичних установах, що мають відповідну ліцензію! Єдині прилади, що можуть продаватися не для застосування у лікарні, а для використання у домашніх умовах – це термометри (для вимірювання температури тіла), тонометри (для вимірювання артеріального тиску), глюкометри (для вимірювання вмісту цукру в крові) та ще, зовсім, невеликий асортимент приладів. Перед купівлею будь-якого медичного приладу проконсультуйтесь зі своїм лікарем,оскільки, дуже часто медичні «диво-прилади» можуть продавати люди, які лише видають себе за медичних працівників, аби нажитися на хворобі та стражданні людей.

Найкраще, що ми можемо вам порадити, це

  • не купуйте ліки в Інтернеті;
  • не купуйте ліки «з рук», в тому числі у людей, які можуть видавати себе за медичних працівників;
  • не займайтеся самолікуванням;
  • не купуйте БАДи замість ліків і навпаки;
  • якщо ви вирішили купити БАДи, проконсультуйтеся з лікарем.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/gromadyanam/korisna-informacziya/zapitannya-ta-poradi.html

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер