images/stories/logosait_new.jpg

 

Контакт з проблемою. Поради психолога.

Як ви зазвичай контактуєте з проблемою?

Хтось намагається за будь-яких умов її уникати, хтось – ігнорує і знецінює, хтось – готується і почувається супергероєм, щоразу вступаючи в боротьбу,  хтось від неї страждає, а є й такі, які бачать проблему у всьому, навіть у своєму народженні.

Але проблеми – то є частина нашого життя і їх подолання є надзвичайно цінним досвідом. Ефективна взаємодія з проблемою дозволить зекономити час і ресурси, самоповагу. Якщо не вирішувати проблеми вчасно, вони будуть накопичуватися, як снігова куля.

Алгоритм вирішення проблеми.

  1. Складання списку проблем. Складаємо список проблем, що міститиме проблеми, які можна вирішити (вплинути чи змінити) та проблеми, які вирішити не можна (не можна ні вплинути, ні змінити).
  2. Вибір проблеми. Розпочинаємо з вибору простішої (такої, що можна вирішити) проблеми.
  3. Визначення проблеми. Визначаємо, які аспекти проблеми мають практичний характер і на них до певної міри можна вплинути чи проконтролювати. Дотримуємося настільки чіткого та короткого опису проблеми, наскільки це можливо. Намагайтеся зосередитися лише на одній проблемі. Якщо проблема складається з багатьох частин, розкладіть її на елементи та працюйте з кожним із них окремо.
  4. Мозковий штурм. Запишіть на аркуші якомога більше способів розв’язання проблеми. На цьому етапі не оцінюйте наскільки хорошими чи поганими є ці способи. Подумайте над тим, що можете зробити самостійно, а що за допомогою інших людей. Зверніть увагу на існуючі сильні сторони, ресурси та системи підтримки.
  5. Вирішуємо та вибираємо ефективні стратегії. Із списку потенційних рішень виберіть ті, що матимуть найбільш ефективний вплив на проблему. Ефективні стратегії мають дуже мало недоліків. Їх можна реалізувати.  Ви можете вибрати більше, ніж одне рішення.
  6. План дій. Розробіть детальний план як і коли будете втілювати свої рішення. Виберіть день і час. Якщо маєте не одне рішення, подумайте, з якого розпочнете. Які ресурси вам будуть потрібні для реалізації плану?  Знайдіть допоміжні  засоби для нагадування про виконання плану (нотатки, календар, план діяльності тощо).
  7. Аналіз. Після того, як реалізуєте план, проаналізуйте, що було зроблено і як це вплинуло на вирішення проблеми, з якими труднощами зустрілися, заплануйте наступні дії.

Спробуємо докласти деяких зусиль для більш якісного та ефективного життя. І ви побачите, що здатність вирішувати проблеми стане чудовою звичкою. Тепер не вони керуватимуть вашим життям, а ви самі!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер