images/stories/logosait_new.jpg

 

Тепловізори по 2 тисячі доларів, пістолети по 700: керівництво патрульної поліції Тернопільщини звинувачують у продажі гуманітарної допомоги (фото)

Богдан Шевчук, начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області зліва та справа на фото Василь Дідик, уже колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліціїБогдан Шевчук, начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області зліва та справа на фото Василь Дідик, уже колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліції
У час війни, коли країна, волонтери, діаспора об’єдналися, щоб забезпечити українських військових усім необхідним для загальної перемоги над російськими окупантами, працівники патрульної поліції Тернопільської області отримували, присвоювали, а згодом продавали гуманітарну допомогу.

Василь Дідик та продаж розвантажувально-поясних систем

Так, 10 січня 2023 року у Тернопільському міськрайонному суді головуючий суддя Лілія Делікатна оголосила вирок Дідику Василю Євгеновичу, уже колишньому працівникові патрульної поліції Тернополя.

Правоохоронця підозрювали, а в суді довели, що він займався шахрайством – заволодів чужим майном шляхом обману, а саме безкоштовно отримав у благодійника 19 одиниць розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex», запропонував своїм колегам їх купити, зібрав з патрульних 6800 гривень, гроші благодійнику не передав, а присвоїв собі.

photo 2023 02 02 10 41 11

на фото: розвантажувально-поясні системи марки «Helikon-Tex»

Оскільки пан Дідик свою винну у суді повністю визнав, йому призначили максимальну міру покарання за частиною 1 статті 190 КК України  - штраф у розмірі 51 тисяча гривень.

У патрульній поліції Тернопільщини прокоментували даний випадок, назвавши його ганебним.

«Цей ганебний випадок ми категорично засуджуємо.  Як тільки, нам стала відома інформація про незаконні дії працівника поліції, відразу ж було проведено службове розслідування. Так, 06.09.2022 капітану поліції Дідик В. слідчим ДБР повідомлено про підозру в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України,йдеться у повідомленні патрульної поліції Тернопільщини.Керівництвом УПП в Тернопільській області ДПП за результатами службового розслідування встановлено факт грубого порушення службової дисципліни капітаном поліції Дідиком В. Дії Дідика В., визнано такими, що підривають авторитет Національної поліції та довіру до нього як до носія влади, а також свідчать про його низькі морально-ділові якості та недисциплінованість, що унеможливлює подальше виконання ним  службових обов’язків».

За вчинення дисциплінарного проступку 31.10.2022 року до Дідика В., застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення із служби в поліції.

10.01.2023 року Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

331018603 1786874361696079 9163476581055095887 n

на фото: Василь Дідик, колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліції

Присвоєння та продаж гуманітарної допомоги керівництвом патрульної Тернопільської області

Та, як з’ясувалося злочин Василя Дідика, це тільки вершина айсберга діяльності патрульної поліції Тернопільської області під час військового стану в Україні.

За словами діючого працівника патрульної поліції Тернопільщини Василя Заболотного, Василь Дідик виявився «цапом-відбувайлом», взявши всю провину на себе, а масштаби розкрадання та продажу гуманітарної допомоги просто вражають.

«Насправді у цій корупційній схемі з розкраданням гуманітарної допомоги, і мова зараз піде не тільки про розвантажувальні системи, але й про добротні тепловізори з дальноміром та прилади нічного бачення, шоломи, бронежилети, розгрузки, берці, тактичні рукавиці, ножі, та інше тактичне екіпірування, брали участь - керівник патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук, його заступник – Сергій Ганський, командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович»,розповів Василь Заболотний.

photo 2023 02 16 17 14 37

на фото: зліва командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович, посередині начальник чергової частини Анатолій Кіт, та справа - заступник начальника патрульної поліції Тернопільщини – Сергій Ганський

За словами працівника патрульної, усі ці схеми з присвоєння, розбазарювання та продажу гуманітарної допомоги розпочалися у березні, практично з початком повномасштабної війни в Україні та завершилися у липні 2022 року, поки діючі працівники поліції  роти ТОР не написали заяви по даному факту свавілля керівного складу Тернопільської патрульної поліції.

«Ця справа по розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex» дійшла до суду, бо одного дня працівники патрульної, що у Дідика, свого колеги, їх купили, зустріли на вулиці благодійника, який безкоштовно передав нам це обладнання,відзначив Василь Заболотний. Слово за слово і зясувалося, що благодійник віддав системи безкоштовно, більше того, жодних грошей за них не просив, та жодних коштів від Дідика не отримував».

Тоді 6 працівників патрульної написали заяви, відкрили справу, до суду дійшло тільки 4 скарги, бо двох працівників патрульної, які написали заяви на Василя Дідика, уже звільнили.

«Були збори роти ТОР в актовому залі УПП, Ганський Сергій нам сказав, що звільнить усіх, хто написав заяви, що мовляв Дідик «оступився», так буває, що не треба було писати заяви,та привертати увагу до керівництва, - пригадує патрульний. – Та суть не в Дідику, він взяв все на себе, адже з березня  керівництво патрульної поліції Тернопільщини систематично привласнювало, а дальше розпродувало усю гуманітарну допомогу, яка надходила з-за кордону чи від волонтерів».

За словами Василя Заболотного, діаспора українців в Америці, зокрема церква Святого Юрія у Нью-Йорку, передала для користування тактичне спорядження, павербанки, наколінники, налокітники, розгрузки, ліхтарі та інші речі. Всі ці речі відправлялись поштою великими коробками до України на прізвище фізичної особи - Лісова Галина, яка була старшиною роти ТОР, саме вона продавала форму американського бренду «5.11 Tactical».

photo 2023 02 16 17 15 08

на фото: Лісова Галина, сьогодні тимчасово виконує обов'язки інспектора кадрового забезпечення (на декретному місці), була старшиною роти ТОР та командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович

Пізніше, у червні місяці до України прибув благодійник з Америки пан Фабела разом зі своїм сином Ендрю Фабелою з благодійною місією відвідати літній табір дітей та передати цілий бус екіпіровки та дорогої техніки для ЗСУ щоб пришвидшити перемогу.

До слова, пан Фабела з Америки, є співзасновником компанії VimpelCom Ltd, однієї з найбільших телекомунікаційних груп у світі. Пан Фабела є відданим філантропом і благодійником. Він і його дружина заснували Fabela Family Foundation, благодійну організацію, яка підтримує програми правоохоронних органів, ранню освіту та християнські ініціативи.

Як стверджують свідки, ця допомога також успішно продавалася керівництвом патрульної поліції Тернопільщини.

«Ми на початку війни з хлопцями поїхали у Київську область. Поки ми в Ірпіні перший час були в чорній формі поліції, вони в тилу ходили у формі, завішані як «Рембо»пригадує Василь Заболотний. В Києві нас екіпірували в тактичне спорядження, бронь 5+ клас, каска, розгрузки, наколінники. В той час на місці Богдан Шевчук та його заступники отримували пачки з Америки з підсумкаминаколінниками, розгрузками, рукавицями, плитоносками, взуттям, павербанками, фонариками, футболками. Більшість гумдопомоги зберігалось у кабінеті начальника чергової частини Анатолія Кота. Далі Шевчук та компанія збували все це в групах «Тактична барахолка» та на сайті «ОЛХ», це все купували переважно волонтери для потреб ЗСУ».

photo 2023 02 02 10 30 07

на фото: продаж плитоносок та форми на сайті оголошень ОЛХ

Як відзначають свідки, поки зведений загін патрульних воював, Шевчук і компанія на Тернопільщині торгували «гуманітаркою», адже жодних документів про прихід допомоги не оформлювали, на баланс нічого не ставили, звіти жодні не давали.

А розцінки були такі – павербанки – 50 доларів за штуку, розвантажувальні системи майже 50 доларів – 1700 гривень, шоломи з Америки – продавалися «наліво» по 600 доларів, тепловізори «йшли» найдорожче – по 2 тисячі доларів за штуку.

photo 2023 02 02 10 30 12 3

на фото: ящики з гуманітарною допомогою, які приходили патрульним Тернопільщини

І так тривало з березня по липень, поки шестеро патрульних не написали заяви.

Та чомусь, що поліція, яка розслідувала справу, що працівники СБУ та ДБР, які проводили перевірки за фактами масового розкрадання гуманітарної допомоги керівництвом патрульної поліції Тернопільщини, змогли відправити до суду тільки справу по 19 розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex», де як ви вже знаєте Василь Дідик взяв всю провину на себе, був звільнений по статті та отримав штраф у розмірі 51 тисячі гривень.

Все решта залишилося поза увагою правоохоронної системи України.

Отже, судячи з інформації, в час війни, керівник патрульної поліції Тернопільщини Богдан Шевчук з компанією отримує численні ящики гуманітарної допомоги з-за кордону та від місцевих волонтерів, не ставить усе це на облік, а згодом продає безкоштовну гуманітарну допомогу, а гроші присвоює.

photo 2023 02 02 10 30 12 2

на фото: окуляри, які прийшли з-за кордону особисто на ім'я колишнього підлеглого Богдана Шевчука - Василя Дідика

Пістолет – 700 доларів та продаж бойових гранат

Далі ще цікавіше, зрозумівши, що покарання за таку діяльність пан Шевчук та його компанія так і не отримає, керівництво патрульної пішло ще дальше – продавши чужий травматичний пістолет марки «Форт-12Р» та дві бойові гранати «РГД-5».

«На початку війни на одному з блокпостів, чоловік уже не призивного віку їхав за кордон, через ТернопільЧоловік віддав пістолет для зберігання поліції, (він хотів його викинути) поліція забрала пістолет, а згодом за вказівкою Шевчука пістолет був привезений на базу, де в кабінеті Шевчука вони прийняли рішення його продати за 700 доларів,відзначив Василь Заболотний. – Так само з гранатами ми були на навчанні, кидали гранати, залишилося дві, привезли у відділення, підлеглий Шевчука сказав, що поставить їх в сейф, згодом їх продав».

photo 2023 02 11 14 37 50

на фото: бойові пістолети, які були продані працівниками патрульної поліції Тернопільщини

Здача Тернопільської області

Та що говорити про розкрадання гуманітарної допомоги, коли 24 лютого 2022 року росія повномасштабно здійснила вторгнення на територію України, а керівник патрульної поліції Тернопільщини Богдан Шевчук зібрав весь особовий склад і сказав, що – в разі заходу техніки в область, або висадки десанту в аеропорту, вони залишають місто та займають оборонну позицію Львова.

«Іншими словами здаємо Тернопільську область та людей,зауважив Василь Заболотний. – Тобто він ще 24 лютого 2022 року розглядав можливість здати місто».

Щодо решти фактів діяльності патурльної поліції Тернопільщини, крім Василя Дідика, у керівництві патрульної поліції області прокоментували, що ця інформація неправдива.

P.S. В редакції є усі контакти дійових осіб даної історії.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер