images/stories/logosait_new.jpg

 

Вчені стверджують, що 11 хвилин активності на день знижують ризик ранньої смерті. Дослідження

Заняття спортом щонайменше 11 хвилин на день можуть знизити ризик розвитку раку, серцево-судинних хвороб і навіть передчасної смерті.

Це може бути ходьба, танці, біг, біг підтюпцем, їзда на велосипеді або плавання.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Кембриджського університету, яке опублікували у British Journal of Sports Medicine.

Науковці проаналізували 196 досліджень, які охоплюють 30 мільйонів дорослих учасників, за якими спостерігали впродовж 10 років.

Фото: VaDrobotBO/Depositphotos

В основному аналізували дані людей, які виконували мінімальну рекомендовану кількість вправ – 150 хвилин на тиждень або 22 хвилини на день.

Порівняно з неактивними учасниками, дорослі, які виконували рекомендації, мали:

  • на 31% нижчий ризик смерті від будь-якої причини;
  • на 29% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань;
  • на 15% нижчий ризик померти від раку.

Навіть люди, які отримували лише половину мінімально рекомендованої кількості фізичної активності, отримали користь.

"Кожній десятій передчасній смерті можна було б запобігти, якби кожен досяг хоча б половини рекомендованого рівня фізичної активності", – пишуть автори дослідження.

Науковці стверджують, що завдяки 75 хвилинам активності на тиждень або близько 11 хвилинам на день ризик ранньої смерті міг знизитися на  23%.

"Помірна активність не обов’язково передбачає те, що ми зазвичай вважаємо (як) фізичними вправами, такими як спорт або біг. Наприклад, спробуйте пройтись пішки або на велосипеді до місця роботи чи навчання замість того, щоб користуватися автомобілем, або активно грайте зі своїми дітьми чи внуками.

Заняття, які вам подобаються і які легко включити у свій розпорядок дня на тиждень, є чудовим способом стати більш активними", – сказав співавтор дослідження Леандро Гарсія.

Тож висновки авторів підтверджують позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що краще займатися певною фізичною активністю, ніж взагалі не займатися, навіть якщо ви не виконуєте рекомендовану кількість вправ.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер