images/stories/logosait_new.jpg

 

Інтернет-шахраї щодня спустошують кишені громадян


Схеми старі, а потерпілі – нові. Однією з таких – неправдиві оголошення про продаж того чи іншого товару на різноманітних інтернет – сайтах.

Як показує практика, аферисти перед відправкою товару поштою просять або аванс, або 100%-ву передоплату. Після надходження грошей псевдопродавець зникає назавжди: перестає виходити на зв'язок, відключає телефон, видаляє допис.

За такою шахрайською схемою потерпів житель Чортківського району. Чоловік купував зернову сівалку за яку переказав завдаток в розмірі 23700 гривень. Однак бажаного майна він тай не отримав. Натомість псевдопродавець перестав відповідати на телефонні дзвінки краянина.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 ККУ – шахрайство.

Правоохоронці нагадують мешканцям Тернопілля правила безпеки. Вони загальні і однаково підходять як потенційним продавцям, так і потенційним покупцям:

Перевірте інформацію про продавця або покупця. Найпростіше – вбити наявну у вас інформацію (прізвище, номер телефону, номер картки) в пошуковик і перевірити, чи є про нього відгуки в інтернеті.

Ніколи і нікому не повідомляйте паролі і коди, що надходять на ваш номер у вигляді SMS-повідомлень.

Нікому не повідомляйте додаткові реквізити картки: термін її дії та код на зворотній стороні.

Якщо вас просять підійти до банкомата для підтвердження зарахування грошей, будьте впевнені - ви говорите з шахраями!

Якщо у вас виникли питання, не обговорюйте їх з тим, хто вам телефонує, а зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови самостійно за телефоном, вказаним на офіційному сайті банку.

Перед тим, як відправити передоплату за товар, зверніть увагу на дату реєстрації продавця на майданчику. Якщо він зареєстрований не більше пари місяців, а, тим більше, пари тижнів – це привід насторожитися.

Зверніть увагу, що в оголошенні може бути зазначений номер телефону, а вам передзвонюють з іншого. В такому випадку "пробити" через пошуковики має сенс обидва номери.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер