images/stories/logosait_new.jpg

 

Афери з SIM-картками: зловмисники крадуть гроші, блокуючи номер мобільного. Поліцейські застерігають від таких злочинів


Спроби отримати доступ до банківської інформації телефоном – один з найбільш поширених способів шахрайства.  Часто зловмисники намагаються викрасти гроші з банківської картки за допомогою послуги "Віддалена заміна SIM-карти". Саме у такий спосіб невідомий  обшахраював мещканку обласного центру.

За словами жінки, до неї зателефонував незнайомець, який назвався представником одного з телефонних операторів. Повідомив, що на лінії ведуться технічні роботи, і можливі перебої зв’язку. Щоб SIM-картка у ході робіт не заблокувалася, додзвонювач попросив назвати три останні вихідні та три вхідні номери.

Потерпіла, не запідозривши афери, повідомила куди телефонувала. Згодом картка таки перестала працювати. Звязок не відновлювався протягом дня і потерпіла звернулася в сервісний центр мобільного оператора. Вже там  з'ясувала, що номер мобільного було заблоковано, а “власнику” вже видано дублікат. Неприємні сюрпризи продовжилися: згодом з’ясувалося, що з її банківської картки зникло понад 20 тисяч гривень.

Про шахрайство жінка повідомила у поліцію. У ході слідчо-оперативних заходів з’ясувалося, що зловмисник, дізнавшись останні набрані номери абонентів, переоформив на себе SIM-картку потерпілої. Після цього шахрай отримав доступ до банківського мобільного додатку і зняв усі доступні кошти.

Правоохоронці розшукують шахрая і звертаються до мешканців міста та області не повідомляти жодної інформації невідомим особам.

Захистіть телефонний номер, який прив’язаний до банківського рахунку. Більшість громадян прив’язує свій номер телефону до банківських карток та до сторінок у соцмережах, що дає можливість зловмисникам отримати доступ до банківського рахунку.

Щоб убезпечити своїх абонентів, оператори радять свою SIM-картку прив'язати до паспортних даних та відключити послугу віддаленої заміни сім-карти у свого мобільного оператора. У такому випадку під час її заміни абонент повинен буде прийти до сервісного центру та пред’явити документи, що засвідчують особу.

Тримайте в секреті логін на пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора, смс-коди операторів; puk-код та серійний номер cім-картки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер