images/stories/logosait_new.jpg

 

Ми можемо сповільнити старіння організму. Пораді дієтолога

Щоб виглядати молодшим ззовні, потрібно бути молодшим всередині. Таблеток  чи процедур вічної молодості наразі не існує.   Проте доказова дієтологія вважає, що харчування  і наш спосіб життя вже сьогодні здатні продовжити молодість. Давайте розглянемо що для цього пропонує робити наука.
Перш за все підтримувати здорову масу тіла та бути фізично активними.Це зрозуміло, адже надлишкова вага і ожиріння напряму пов'язані з проблемами здоров'я: збільшується ризик розвитку інсулінорезистентності, цукрового діабету 2 типу, розвитку онкозахворювань тощо. Це загальновідомі факти.
Але якщо говорити про anti-age, то мати нормальну масу тіла недостатньо, щоб максимально стримати старіння. Потрібно щось робити з пошкодженим білками. Чим більше  пошкоджених білків у нас зовні і всередині - там старішими  ми виглядаємо. Основною причиною пошкодження білків є наявність кінцевих продуктів глікації ( AGEs). Якщо взяти білок або жир, з'єднати їх з цукром і нагріти, то ми отримуємо кінцеві продукти глікації. Глікація - це коли білок зацукровується (як мармелад). Ми можемо бачити глікацію на своїй кухні, коли готуємо страви із запашною і апетитною скоринкою. Наприклад, смажимо яйця, картоплю фрі  чи запікаємо крильця у медово-гірчичному соусі. При цьому  білок або жир їжі з'єднується з цукром і ми отримуємо  скоринку - продукт глікації. Хочете виглядати старшими - їжте таку їжу частіше.
І як це впливає на старіння? Виявляється, що продукти глікації здатні пошкоджувати дрібні судини на клітинному рівні. Це призводить до хвороби Альцгеймера, порушення роботи нирок, артриту, захворюваннь нервової системи,  порушеннь зору. Саме ці захворювання асоціюються зі старістю.
А як же шкіра? Чи впливають продукти глікації на шкіру? Еластичність шкіри зумовлена наявністю у ній білка колагену.  Коли ми їмо солодощі, то цукор під дією температури тіла "зацукровує"  колаген. Це та ж сама реакція глікації, але відбувається вона вже всередині нашого організму. Внаслідок цього колаген втрачає еластичність і з'являються зморшки.
У пацієнтів з діабетом підвищений цукор крові "зацукровує" білки крові - саме так утворюється глікований гемоглобін, який хворі періодично здають для контролю рівня глюкози.
Глікація грає провідну роль у старінні організму. Основний спосіб позбавитися від кінцевих продуктів реакції це запустити автофагію. При цьому організм сам відшукає старі і пошкоджені білки і "перепрофілює" їх на нові. Для стимуляції автофагії можна використовувати інтервальне голодування або харчування, яке імітує голод.
Глікація - не єдиний фактор старіння. Також цей процес стимулюють вільні радикали, сонячні опіки, куріння та алкоголь, хімікати навколишнього середовища.  Щоб виглядати молодо, дуже важливо мати здорову печінку, яка допоможе справлятися з усіма цими токсинами. Хрестоцвіті овочі ( броколі, цвітна, брюсельська, пекінська, білокачанна  капусти, редиска, рукола) мають унікальний набір фітонутрієнтів, які допомагають покращити першу і другу фази детоксикації у печінці. Про це потрібно пам'ятати щодня.
Щоб вивести токсини з організму, потрібна жовч. Вона не лише виводить зайве, а й допомагає засвоїти жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, К, а також омегу3. Всі ці речовини потрібні для красивої пружної еластичної шкіри. Якщо у вас мало жовчі у силу різних причин, наприклад, низькожирова дієта, жовчокам'яна хвороба, видалений жовчний або жирова хвороба печінки, то це призведе до дефіциту жиророзчинних вітамінів і омеги3 і до того, що ви будете виглядати старшими. Для стимуляції роботи жовчного міхура потрібно вживати жири: лосось, печінка, жовтки, печінка тріски, вершкове масло, оливкова олія, авокадо.
Крім того, жири потрібні для нормального вироблення статевих гормонів, таких як естрогени і тестостерон, які теж підтримують еластичність шкіри.
Куріння - це один із способів постаріти швидше, тому що ви впускаєте в себе токсини і організм мусить виділити антиоксиданти на боротьбу із ними.  Ви виснажуєте запаси вітаміну С, В1, які потрібні організму для боротьби зі старінням.
Стрес сприяє старінню двома способами: він підвищує рівень цукру в крові і добуває цей цукор з білків шкіри, м'язів. При цьому тіло втрачає свій свіжий вигляд. Всіма силами старайтеся знизити стрес ( фізична праця, спорт, медитація, покращення сну).
Отже, підсумуємо:
1. Зведіть до мінімуму вживання  продуктів глікації ( смаженої їжі, приготовленої на грилі, у фритюрі, запеченої з утворенням скоринки). Знаю, що це смачно, але...
2. Зведіть до мінімуму вживання  доданого цукру ( солодощі, кондитерські вироби, солодкі газовані напої тощо)
3. Використовуйте тушкування, бланшування,  відварювання, приготування на парі.
4. Білкові страви готуйте з кислотами: томатний сік, сік лимона, соєвий соус.
5. Наповнюйте тарілки антиоксидантами: вітамін С, кверцетин, ресвератрол, куркумін. Вони у великій кількості містяться у ягодах, різнокольорових овочах, зелені  та натуральних спеціях.Смородина, чорниця, виноград, малина, броколі, болгарський перець, батат, авокадо, крес салат, шпинат,  петрушка, мигдаль, часник, куркума мають бути частими гостями у вашому раціоні!
6. Раціон повинен містити достатню кількість жирів, бути середньобілковим та низьковуглеводним. Окрім цього, anti-age раціон має бути гіпокалорійним. Не переїдайте і кілька разів на тиждень влаштовуйте інтервальне голодування або голодування, що імітує голод.
7. Стежте за здоров'ям печінки та жовчного міхура.
8. Уникайте шкідливих звичок та стресу.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

 

097-210-86-96

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер