images/stories/logosait_new.jpg

 

Перша молитва після анафеми: у Києво-Печерській Лаврі молитимуться за упокій Івана Мазепи

У Києво-Печерській лаврі вперше в історії святині відправлять панахиду за її меценатом і ктитором  гетьманом Іваном Мазепою. Богослужіння відбудеться 11 червня 2023, в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованої коштом Івана Мазепи. Панахиду проведуть з нагоди 325-річчя освячення храму.

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

"У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті "проклинати" Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено", написали в повідомленні.

У МКІП зазначили, що панахида за гетьманом Мазепою стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

"А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу", додали в повідомленні.

Фрагмент портрету Гетьмана Івана Мазепи в латах. Невідомий художник. 1700 рік. З колекції Художнього музею Дніпра

На заході оголосять про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, які відбуваються за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні, а також презентують новий проєкт  Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба" (локація — Онуфріївсь

Анафема на гетьмана Івана Мазепу була накладена 12 листопада 1708 року за наказом російського царя Петра І, у зв'язку з переходом гетьмана на бік шведського короля Карла XII у Великій Північній війні. Це стало початком боротьби російського царату з українською державністю.

У вересні 2018 року Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви зробили заяву, що вони ніколи не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу, тому що вона була політично вмотивована.

Ганна Щокань

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер