images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри
Священники заявили, що Тернопільська єпархія УГКЦ отримала приміщення колишнього Домініканського монастиря у жалюгідному стані і без реставрації місто може втратити пам'ятку.

За словами отців, руйнування, яких зазнала споруда, не дозволяють відтермінувати роботи.

"Реставрація має укріпити і зберегти об’єкт культурної спадщини, відновити автентичний стан приміщень. Пристосування полягає у тому, щоби замінити технічний дах радянської доби на новий, придатний до використання. Подібні архітектурні рішення вже втілені у відреставрованих пам’ятках архітектури Західної України", – повідомляють на сайті єпархії.

Добудований поверх планують використовувати для розміщення підрозділів архиєпархії, молодіжних організацій, церковних медіа та конференц-залів.

Священники наголошують, що вони виконали усі без винятку вимоги законодавства та отримали усі необхідні дозволи для проведення робіт.

"До розробки проекту були залучені провідні фахівці у галузі архітектури та містобудування. Остаточно проект отримав погодження Міністерства культури України, тому закиди у соцмережах про порушення процедури виготовлення проектної документації безпідставні. Науково-проектна документація передбачає відновлення автентичної частини пам’ятки архітектури, а саме зняття всіх нашарувань радянського періоду, а також пристосування цієї пам’ятки до сучасних потреб", – зазначили у УГКЦ.

Нагадаємо, громадська ініціатива URBAN.te виступила проти початку будівельних робіт у приміщенні Катедрального собору з добудови ще одного поверху. Активісти вважають оголошену реставрацію руйнацією первинного вигляду пам'ятки, адже заплановані роботи змінять об'ємно-просторової композиції будівлі монастиря.

Вони наголошують, що для реконструкції пам’яток національного рівня необхідно проводити архітектурний конкурс, який, з їх слів, не відбувся.

d2.jpg

d3.jpg

У Тернопільській єпархії УГКЦ прокоментували скандальну реставрацію частини Катедри

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер