images/stories/logosait_new.jpg

 

Творів на мільярд. НАЗК оприлюднило список шедеврів з колекції російського олігарха Абрамовича

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало перелік творів мистецтва приватної колекції російського олігарха Романа Абрамовича. До списку увійшло 367 творів загальною вартістю майже 1 млрд доларів.

Як повідомила пресслужба НАЗК, це один із найбільших переліків творів мистецтва, що знаходяться у приватній колекції. Для його створення провели ґрунтовний аналіз та зібрали усі відомі твори, що належать Абрамовичу в одному переліку на порталі "Війна і санкції".

В агентстві зазначили, що опубліковану ними інформацію про колекцію Абрамовича неможливо знайти на офіційних сайтах аукціонних будинків.

"Маючи таку відкриту базу даних творів мистецтва, ми можемо запобігти їх обігу у галузі та використанню для обходу санкцій. Наша мета – вилучення цих артоб’єктів у підсанкційних осіб та їх продаж. Отримані кошти мають були використані для допомоги у відновленні України", – прокоментував голова НАЗК Олександр Новіков.

 

Скріншот з сайту sanctions.nazk.gov.ua

 

У НАЗК також нагадали, що Абрамович був присутнім на зустрічі Путіна з російськими олігархами перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Після того, за кілька тижнів до 24 лютого, олігарх передав права саме на колекцію мистецтва своїй колишній дружині Дар'ї Жуковій.

Що ще відомо про колекцію Абрамовича?

У кінці вересня цього року видання The Guardian випустило великий матеріал про "одну з найбільш значущих приватних колекцій сучасного мистецтва", яку останні десять років збирав російський олігарх Абрамович та його ексдружина Жукова.

Подробиці колекції Абрамовича стали відомі завдяки "Файлам олігархів" – витоку інформації з кіпрської компанії MeritServus, що надає офшорні фінансові послуги. MeritServus потрапила під санкції уряду Великої Британії у квітні, після того, як ЗМІ повідомили про її роботу на Абрамовича та інших олігархів.

"Світ мистецтва вже давно знає Абрамовича і Жукову як великих марнотратів. Але до цього часу громадськість була мало обізнана про те, якою є їхня колекція", – йдеться в матеріалі.

Тож витік файлів дав змогу зазирнути в колекцію і побачити, що в ній представлені твори найвидатніших російських, європейських та американських майстрів: Віри Роклін, Рене Магрітта, Пабло Пікассо, Анрі Матісса, Клода Моне, Френсіса Бекона, Девіда Хокні тощо.

 

Робота Пікассо з колекції Абрамовича

 

Вони також відкрили той факт, що 4 лютого 2022 року, за кілька тижнів до вторгнення Росії в Україну Абрамович зробив Жукову мажоритарним бенефіціаром компанії, яка володіє усією колекцією. Через місяць, 10 березня, Велика Британія ввела санкції проти Абрамовича, що призвело до заморожування його активів.

Жукова, яка є громадянкою США і не підпадає під санкції, керує музеєм сучасного мистецтва "Гараж" у Москві, а також є опікуном Музею мистецтв округу Лос-Анджелес і Музею мистецтв Метрополітен.

 

Робота Малевича з колекції Абрамовича

 

Де зараз знаходиться колекція Абрамовича, публічно не розголошується. Востаннє її твори надавалися на експонування у липні-жовтні 2021 року: тоді в Tate Britain на ретроспективі Паули Рего були показані дві роботи, що належать російському олігарху.

"Колекція не підпадає під розпорядження про заморожування активів, тобто теоретично твори можна купувати, продавати та позичати", – зазначило The Guardian.

Марія Кабацій

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер