images/stories/logosait_new.jpg

 

Мінкульт вніс обряд гоніння гадюк до нематеріальної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України 3 нових позиції. Як повідомили на сайті МКІП, це:

  • Обряд "Гоніння гадюк" з села Іскра Великоновосілківського району Донеччини та Нижньодуванської громади Сватівського району Луганщини;
  • Практика з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва;
  • Обряд заплітання весільної коси з селища Білокуракине Сватівського району Луганщини.

Наказ про це обрилюднено на сайті Кабінету міністрів.

Міністерство культури не уточнило деталі цих обрядів, чи перебувають вони під загрозою у зв'язку із агресією Росії. Відомство лише проілюструвало повідомлення фотографіями без підписів, які, ймовірно, зазнімкували під час проведення згаданих дійств.

Фото з сайту МКІП

 

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини ведеться для виконання 12 статті Конвенції ЮНЕСКО. Нові елементи включаються до переліку на підставі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при МКІП.

 

Фото з сайту МКІП

 

З переліком інших об'єктів національної нематеріальної спадщини можна ознайомитись тут. Туди увійшли понад 60 позицій, зокрема такі, як приготування чебуреків, ліжникарство, виготовлення воскових віників, кобзарство, писанкарство тощо.

Тетяна Пушнова

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер