images/stories/logosait_new.jpg

 

Сьогодні Стрітення Господнє - одне з найважливіших у християн свято

Сьогодні Стрітення Господнє - одне з найважливіших у християн свято
Сьогодні, 2 лютого, за новим релігійним календарем, християни святкують Стрітення Господнє.

Це день, коли віряни вшановують зустріч Ісуса Христа, Сина Божого, з народом. Адже саме цього дня, згідно з церковними переказами, Діва Марія та Йосип принесли новонародженого до храму, щоб подякувати Господу. У святині на них уже чекав Симеон Богоприємець, який і став символом народу. Він жив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Щойно він узяв малюка на руки, то одразу помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

Чому свято називається саме Стрітенням Господнім? У старослов'янській мові "стрітення" означає "радість" або ж "зустріч". Через те, що цього дня Ісус зустрівся з Симеоном і це принесло радість.

Історія свята сягає своїм корінням ще III-IV століть. Тоді вперше зустрічаються у творах згадки про святкування Стрітення. Офіційно ж свято було визнане у Візантійській імперії 542 року під час правління імператора Юстиніана.

Що можна робити на Стрітення Господнє

У свято слід піти до храму, помолитися про сімейне благополуччя, зцілення хворих. У церкві на Стрітення відбувається святкова літургія. Стрітення - це свято, присвячене Ісусу Христу, але спочатку цього дня також шанували і Діву Марію. Тому священнослужителі на службі можуть мати як біле вбрання - воно символізує Божественне світло, так і блакитне - символізує чистоту й непорочність Діви Марії.

До наших днів дійшла стара традиція освячення свічок у храмі на Стрітення. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свічок" - над свічками читають молитву, їх окроплюють свяченою водою і роздають вірянам. Таку свічку потрібно зберігати вдома і запалювати під час молитви впродовж року. Також на Стрітення освячують воду, яку потім вважають цілющою.

У народному календарі Стрітення - це зустріч зими з весною та літом. Починаючи з цього дня, зима йде на спад, поступово втрачаючи сили. Добре свято Стрітення провести в колі близьких, помиритися з тими, з ким у сварці.

Стрітення Господнє - що не можна робити

Оскільки це велике церковне свято, то в нього є низка суворих заборон.

Що не можна робити на Стрітення:

  • лаятися і лихословити;
  • важко працювати;
  • займатися рукоділлям, виносити сміття, рубати дерева;
  • сумувати, вдаватися до зневіри;
  • зловживати алкоголем.

Цей час краще присвятити духовному, а всі мирські справи перенести на інший день.

Прикмети на Стрітення

Оскільки в народі вважають, що в цей час зима зустрічається з весною, то особливу увагу звертають на погоду - мовляв, яка погода, така й весна буде:

  • відлига на Стрітення - весна буде теплою;
  • іде сніг - весна буде дощовою і затяжною;
  • сніг опівдні - до гарного врожаю пшениці, а якщо сильний вітер - буде врожай фруктів.

Одна з найвідоміших прикмет така: якщо півень цього дня нап'ється води - весна буде рання і тепла.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер