images/stories/logosait_new.jpg

 

Розширені зіниці, особливий запах та “метелики в животі”: що ми відчуваємо під час закоханості

Чи може кохана людина пахнути по-особливому та викликати "метелики в животі"? Схоже, що так.

Коли нам хтось подобається, з’являються не лише особливі емоції, а й певні фізичні прояви. Наприклад, можна помітити "мурашки" по тілу чи розширені зіниці. Чому вони виникають та як це пояснити?

УП. Життя звернулася до кандидатки біологічних наук та популяризаторки науки Ольги Маслової для того, аби описати як наш організм може реагувати на кохану людину.

  • "Мурашки" по тілу

"Мурашки" по тілу – це сукупна емоційна реакція, яка може проявитись, коли ми слухаємо чуттєву музику, згадуємо щось приємне чи бачимо кохану людину.

""Мурашки" або їх наукова назва – пілоерекція – це момент коли маленькі волосинки по всьому тілу підіймаються у відповідь на приємний подразник", – пояснює популяризаторка науки Ольга Маслова.

"Мурашки" або їх наукова назва – пілоерекція – це момент коли маленькі волосинки по всьому тілу підіймаються у відповідь на приємний подразник. Фото: Prostock/Depositphotos
  • "Метелики в животі"

За словами Ольги Маслової, "метелики в животі" не дуже пов’язані з перистальтикою (рух в органах травної системи, що допомагає їжі переміщуватись. Це більш метафорична назва.

Можливо, у когось кохання проявляється підвищеною активністю шлунково-кишкового тракту. Але такий симптом провокує саме хвилювання, яке може бути не напряму пов'язане із коханням, а, наприклад, зі страхом.

За словами експертки, "метелики в животі" не дуже пов’язані з перистальтикою (рух в органах травної системи, що допомагає їжі переміщуватись. Це більш метафорична назва. Фото: gubh83/Depositphotos
  • Розширені зіниці

"Зіниці справді розширюються в момент, коли людина дивиться на об’єкт свого почуття. Щоправда, це не обов’язково є ознакою закоханості, адже це автономний несвідомий процес", – розповідає популяризаторка науки Ольга Маслова.

Така реакція може відбутись із-за багатьох факторів: зміни освітлення (зіниці розширюються в темряві біля будь-кого незалежно, чи є між вами кохання), відчуття страху чи індивідуальних особливостей людини (коли зіниці зазвичай розширені, і це норма).

Зіниці справді розширюються в момент, коли людина дивиться на об’єкт свого почуття. Фото: OlgaOsa/Depositphotos
  • Особливий запах

Ольга Маслова зазначає, що запах – один з головних орієнтирів в процесі пошуку кохання, який допомагає обрати найкращого репродуктивного партнера.

З іншого боку, природні запахи блокуються парфумами та іншими засобами, тому не можна орієнтуватися лише на це.

"Запахи дуже прив’язані до емоцій та до пам’яті. Іноді при відчутті певного запаху одразу з’являється картинка події, пов’язаної з ним, мозок малює всі найменші деталі, які ми навіть не намагались запам’ятовувати", – наголошує популяризаторка науки.

Під час фази закоханості ми теж звертаємо увагу на запахи, а вони згодом підтягують багато додаткової інформації про людину.

"Запахова система є унікальною в порівнянні з іншими сенсорними системами (зір, слух тощо). Інформація від нюху найшвидше доходить до мозку. Через це ми, самі того не усвідомлюючи, прив’язуємо до запаху дуже багато речей", – додає Ольга Маслова.

Запах – один з головних орієнтирів в процесі пошуку кохання, який допомагає обрати найкращого репродуктивного партнера. Фото: Furian/Depositphotos

Також експертка розповіла про феромони, які насправді не є панацеєю для пошуку кохання.

"Феромон – це молекула, яка допомагає різним видам тварин, починаючи від комах, передавати інформацію: не лише про любов та секс", – пояснює популяризаторка науки Ольга Маслова.

За сукупною науковою думкою, у людей феромонів скоріш за все немає, адже у нас за передачу інформації відповідають інші сенсорні системи. Ми можемо просто сказати, що хочемо, і не потребуємо для цього певних хімічних сигналів, як, наприклад, метелики.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер