images/stories/logosait_new.jpg

 


Репортаж

Публікаціі

Новини економіки

Спортивні новини

Корисні поради

Новини Тернополя

Пряма мова

Україна та світ

Здоров`я

Культура

Науковці виявили два нові побічні ефекти від вакцини проти COVID-19

PHOTOGRAPH: PETER BYRNE/PA
34289

Науковці виявили дві нові побічні реакції від вакцини проти COVID-19 – це неврологічний розлад та запалення спинного мозку.

Обидва побічні ефекти є надзвичайно рідкісними. Про це йдеться в результатах дослідження, яке опублікували в журналі Vaccine, пише The Guardian.

Дослідники, що працюють в рамках Глобальної мережі даних про вакцини, проаналізували електронні медичні дані понад 99 мільйонів людей з Австралії, Аргентини, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Нової Зеландії та Шотландії.

Зазначається, що наразі це є найбільшим за кількістю учасників дослідженням з безпеки вакцин.

Вчені порівняли частоту виникнення 13 захворювань мозку, крові та серця у людей після того, як вони отримали вакцину Pfizer, Moderna або AstraZeneca, із ймовірністю розвитку відповідних захворювань до початку пандемії коронавірусу.

Дослідження підтвердило зв'язок між мРНК-вакцинами Pfizer і Moderna із рідкісними побічними ефектами міокардиту – запаленням серцевого м'яза, а також, перикардиту – набряку зовнішньої оболонки серця.

Водночас рідкісним побічним ефектом вакцини AstraZeneca є гострий розсіяний енцефаломієліт – запалення і набряк головного і спинного мозку.

За словами вчених, ризик розвитку цього побічного ефекту становить 0,78 випадку на кожен мільйон доз.

Також науковці виявили зв’язок між вакциною та синдромом Гійєна-Барре і тромбозом церебральних венозних синусів – типом згустків крові в мозку.

Синдром Гійєна-Барре – це рідкісний неврологічний розлад, при якому імунна система організму пошкоджує нервові клітини, що може спричинити біль, оніміння і слабкість м’язів, переходячи до паралічу в найважчих випадках.

Більшість людей повністю одужує від розладу.

Як розповів співдиректор Глобальної мережі даних про вакцини Джим Батері, отримавши результати, науковці вирішили провести друге дослідження, проаналізувавши окремий набір даних про 6,8 мільйонів австралійців, які отримали вакцину AstraZeneca.

"Виявити рідкісні побічні ефекти неможливо, доки вакцину не застосують мільйони людей. Жодне клінічне випробування не зможе бути настільки масштабним", – сказав Батері.

Експертка з вакцин з Університету Сіднея Джулі Леаск додала, що інфекція COVID-19 збільшує ризик деяких з цих рідкісних станів "набагато більше, ніж вакцина".

Раніше ми розповідали, що відомо про побічні ефекти вакцини від COVID-19 та наскільки вони серйозні.

Банер
Банер

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні429
mod_vvisit_counterВчора1404
mod_vvisit_counterЦього тижня9178
mod_vvisit_counterМинулого тижня10542
mod_vvisit_counterЦього місяця40733
mod_vvisit_counterМинулого місяця42119
mod_vvisit_counterЗагальна53253734

Online (20 хв. тому): 24
Ваш IP: 172.70.127.168
MOZILLA 5.0,
Сьогодні: 2024-04-28
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер