images/stories/logosait_new.jpg

 


Репортаж

Публікаціі

Новини економіки

Спортивні новини

Корисні поради

Новини Тернополя

Пряма мова

Україна та світ

Здоров`я

Культура

Держава заборгувала пенсіонерам 66 мільярдів за програними судовими справами

Сума заборгованості держави за рішеннями судів, у яких пенсіонери домоглися перерахунку розмірів своїх пенсій, зросла до 66 мільярдів гривень – це борги за перерахунок пенсій, які отримали люди за попередні періоди.

Про це повідомила перша заступниця міністерки соціальної політики України Дарина Марчак у подкасті "Хроніки економіки".

"Проблема заборгованості за судовими рішеннями сьогодні є дуже великою. Я би сказала, що це такий "дамоклів меч" над пенсійною системою. У нас наразі заборгованість за судовими рішеннями в пенсійній системі становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає", - повідомила вона.

Переважна частина цієї заборгованості - 57% - виникла за судовими справами колишніх військовослужбовців та працівників силових органів, для яких діє спеціальне пенсійне законодавство. Зокрема, воно передбачає прив'язку розміру пенсійної виплати до поточного розміру грошового забезпечення або заробітної плати, яку отримують військові та представники силових органів сьогодні.

Ще 26% суми заборгованості держави за пенсійними справами стосується виплат чорнобильцям.

Як пояснила Марчак, у держави немає заборгованості за поточними виплатами. Водночас,  коли суди приймають рішення про перерахунок пенсії для окремого позивача, зазвичай вони зобовʼязують державу виплатити ще й перераховану пенсію за попередні 5-10 років. Саме за цими перерахунками і виникла заборгованість.

За її словами, однією з причин того, чому держава програє у судах проти пенсіонерів, є надмірна складність законодавства. "Неважко у такому складному законодавстві, розкиданому по понад 10 законах, знайти багато колізій, які потім дають підстави для оскарження того, яким чином законодавство трактується".

Ще одна проблема полягає у тому, що окремі норми законодавства скасовуються Конституційним судом, після чого позивачі вимагають від держави здійснити їм виплати за тими нормами, які діяли у попередніх редакціях законів.

Наразі держава майже не гасить свою заборгованість за програними пенсійними справами. Щороку на виплати за цим боргом виділяється близько 100 млн грн. За словами Марчак, у 2023 році уряд знайшов на погашення боргів лише близько 360 млн грн.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року заборгованість держави за програними пенсійними справами становила близько 50 млрд грн.

Детальніше про природу цих боргів читайте у статті: Україна програла пенсіонерам в судах понад 50 мільярдів гривень. Грошей на це немає. Що далі?

ЯРОСЛАВ ВІНОКУРОВ

Банер
Банер

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні1107
mod_vvisit_counterВчора1197
mod_vvisit_counterЦього тижня6505
mod_vvisit_counterМинулого тижня10441
mod_vvisit_counterЦього місяця39329
mod_vvisit_counterМинулого місяця42119
mod_vvisit_counterЗагальна53252282

Online (20 хв. тому): 29
Ваш IP: 172.70.131.188
MOZILLA 5.0,
Сьогодні: 2024-04-27
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер