images/stories/logosait_new.jpg

 

Сонцезахисні засоби: як правильно наносити та коли варто користуватися

Сонцезахист – один із головних трендів у догляді за шкірою. Він береже її від пігментації та передчасного фотостаріння.

Дерматологиня Анастасія Мельник розповіла "УП. Життя", як та коли варто користуватися такими засобами.

За її словами, у світових дерматологів немає єдиного погляду на те, як часто варто користуватися сонцезахистом.

"Наприклад, Американська асоціація дерматологів рекомендує наносити їх постійно. Тоді як Австралійська говорить про необхідність використання сонцезахисту тільки тоді, коли УФ-індекс дорівнює 2 і вище. Варто зазначити, що в Австралії дуже велика проблема з онкологічними захворюваннями, тому вони дуже зацікавлені у правильному догляді за шкірою", – розповіла лікарка.

В умовах нашого клімату Анастасія радить наносити сонцезахисні засоби мінімум із квітня по жовтень. Однак якщо є схильність до пігментації або розацеа – то цілий рік.

"Взимку в Україні УФ-індекс майже завжди низький – 0-1. Тим паче в нашому холодному кліматі дуже мало людей постійно перебувають під відкритим сонцем.

Якщо ви, наприклад, на день йдете в гори, то сонцезахист краще нанести. Якщо ж говорити про умови стандартної роботи, коли ви взимку о 8 ранку виходите з дому, а о п’ятій повертаєтеся, коли світла вже немає, то це абсолютно не виправдано", – зауважила дерматологиня.

Однак вона наголошує на тому, що влітку сонцезахист просто необхідний. Чи потрібно його поновлювати протягом дня – залежить від фільтра, який входить до його складу.

"Зараз є дуже багато засобів із хімічними фільтрами, які тримаються 6-8 годин і в умовах міста їх можна не поновлювати – тільки на морському відпочинку або на постійно на сонці. Хімічні фільтри фіксуються там, де їх наносять. Варто лише дати їм добре висохнути – 10-15 хвилин перед виходом", – говорить Анастасія Мельник.

Сонцезахисні засоби на фізичних фільтрах навпаки поновлювати потрібно постійно, адже вони стираються механічно. Особливо якщо людина активно пітніє, через що їй доводиться витирати обличчя.

Дерматологиня зазначає, не менш важливим є правильне нанесення засобу. Для цього існує правило "двох пальців".

"Вам потрібна та кількість засобу, яка поміщається на двох пальцях. Однак варто обов’язково пам’ятати, що його треба наносити не тільки на обличчя, а й на шию, вуха та частину декольте. Якщо ж "два пальці" нанести лише на лице – це буде липкий шар, який не зможе зафіксуватися і буде скочуватися", – наголошує лікарка.

За її словами, повіки та зону навколо очей краще обходити при нанесенні або використовувати спеціальні засоби. Хімічні фільтри, наприклад, у таких ситуаціях можуть викликати алергічну реакцію або подразнення.

Тому експертка зауважує, що в літній період для очей основним захистом від сонця залишаються сонцезахисні окуляри.

АЛЬОНА ПАВЛЮК 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер