images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Росія щодня здійснює понад 10 кібератак на стратегічні об’єкти України – Департамент кібербезпеки СБУ

Середа, 09 листопада 2022, 12:34

ІЛЛЯ ВІТЮК. ФОТО СБУ

Росія супроводжує свої ракетні удари по українських енергооб’єктах потужними кібератаками, щоб спричинити максимальний "блекаут", але Україна їх відбиває, і навіть переходить до блискавичного кіберконтрнаступу.

Джерело: начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю "Liga.net"

Пряма мова Вітюка: "Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувалися і кібератаками. Ми очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною.

Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наша задача – не допустити цього. Про більшість кібератак суспільство не знає, але Росія сьогодні робить в середньому понад 10 кібератак на добу".

Деталі: За словами Вітюка, якби їх не відбивали, то наслідки були б "украй серйозними".

Він пояснив, що кібератаки можуть бути набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли, адже одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло по всій країні.

Начальник Департаменту кібербезпеки додав, що наразі у найгірших випадках кібератаки росіян можуть  вимкнути електроенергію на 5-10 хвилин або зупинити на короткий час роботу деяких сервісів. Але його департамент працює над тим, щоб навіть такого не ставалося.

За словами Вітюка, приблизно 90% всіх кібератак, які здійснюються на українські державні ресурси, здійснюють спецслужби РФ. Ще невеликий відсоток кібератак – це білоруські спецслужби, які сприяють РФ. І до 1% – це решта спецслужб.

Він додав, що зазвичай це не деструктивні атаки, а спроби отримати певну розвідінформацію.

Кількість атак за останні роки лише зростає: якщо у 2020 році було зафіксовано близько 800 кібератак, то у 2021-му – майже 1400, а цього року – вже понад 3500.

Пряма мова Вітюка: "Ми вже до всього готові, немає нічого такого, що б ми не бачили.

Україна розпочала кіберконтрнаступ уже 24 лютого.

Раніше Україна не вдавалася до кібернаступу, тому що за міжнародними нормами це могли визнати приводом до війни. Сьогодні наш контрнаступ розвивається ще блискавичніше, ніж на традиційному фронті. Часто палає і кібербавовна" .

Деталі: Він також додав, що фактично в Україні є своя кібертероборона, яка налічує сотні тисяч бійців – простих українців, які долучилися до боротьби на кіберфронті.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Російські хакери розсилають листи від імені Держспецзв’язку України

Середа, 09 листопада 2022, 12:01

ІЛЮСТРАЦІЯ ДЕРЖСПЕЗВ'ЯЗКУ

Російські хакери розсилають листи зі шкідливими лінками від імені Держспецзв’язку України.

Джерело: офіційний сайт Держспецзв’язку

Дослівно: "Фахівці Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA фіксують масове розповсюдження електронних листів зі шкідливими посиланнями начебто від імені Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Таку активність асоційовано з хакерською групою UAC-0010 (Armageddon).

У разі переходу за посиланням із листа на комп’ютері буде створений RAR-архів (наприклад, "08.11.2022.rar"), що містить файл-ярлик із назвою "Засоби ТЗІ, які мають експертний висновок про відповідність до вимог технічного захисту інформації.lnk". Відкриття цього файлу призведе до завантаження шкідливих програм – зокрема і тих, що викрадають дані.

У CERT-UA наголошують, що розсилання електронних листів здійснюється за допомогою сервісу @mail.gov.ua. Тобто зловмисники ще ретельніше маскуються під представників державних органів. Деталі щодо атаки – на сайті"

Деталі: Хакерське угрупування UAC-0010 (Armageddon) пов’язують із ФСБ РФ. Від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну вони належать до переліку найактивніших угрупувань, які атакують Україну.

Зазначається, що зазвичай зловмисники використовують болючі та важливі для українців теми.

Наприкінці жовтня було зафіксовано розсилання шкідливих електронних листів від імені низки структур сектору безпеки і оборони – пресслужби Генштабу ЗСУ та Служби безпеки України. Не виключено, що подібне "прикриття" хакери можуть використовувати і надалі.

Держспецзв’язку наголошує: не нехтуйте головними правилами кібергігієни. Будьте уважними і обережними з будь-якими повідомленнями, які отримуєте. Не відкривайте та не завантажуйте підозрілих файлів та посилань. За можливості перевіряйте адресанта.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

В Ужгороді повалили пам’ятник радянському солдату

Середа, 09 листопада 2022, 11:51

ФОТО З FACEBOOK ЗОДА

В Ужгороді на кордоні зі Словаччиною демонтували пам’ятник "радянським визволителям".

Джерело: Закарпатська обласна державна адміністрація у Facebook, голова ЗОДА Віктор Микита у Telegram

Дослівно ЗОДА: "Пам'ятник "визволителям" в Ужгороді біля українсько-словацького кордону...ВСЕ!"

 
ФОТО ЗОДА

Деталі: Голова області Віктор Микита повідомив, що на місці радянського пережитку може з'явитися пам'ятник на честь українських героїв – закарпатських штурмовиків 128-ї бригади.

За словами Микити, профільний департамент ОВА вже отримав завдання зібрати групу експертів, представників громадянського суспільства, сімей військових та інших для напрацювання концепту.

 
ФОТО ЗОДА

Для довідки: Монумент солдата з прапором в одній руці і автоматом в іншій має назву "Україна – визволителям". Він був встановлений в Ужгороді у 1970 році.  Висота монумента становить 11 метрів, вага – 19 тонн.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

У тернополянина поліцейські вилучили гранату та запал до неї

Середа, 09 листопада 2022, 11:50

Співробітники Тернопільського районного управління під час санкціонованого обшуку за місцем проживання 43-річного жителя обласного центру виявили гранату та запал до неї.

До поліцейських надійшла оперативна інформація про те, що 43-річний тернополянин може зберігати заборонені предмети. Отримавши дозвіл на санкціонований обшук, правоохоронці виявили у помешканні підозрюваного предмет візуально схожий на корпус гранати, та запал до неї.

Зловмисникові оголошено підозру за частиною 1 статті 263 ( незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Наразі тернополянин перебуває в ізоляторі, адже затриманий в порядку статті 208 КПК.

Триває досудове розслідування. Вилучену зброю направлено на експертизу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Телефонні аферисти ошукали жителів краю на чималу суму

Середа, 09 листопада 2022, 11:49


Більше 130 000 гривень втратило четверо жителів Тернопільщини, які повірили додзвонювачам й як наслідок втратили свої заощадження.

Аферисти діяли за схожою схемою: вони розповідали краянам про те що кошти в небезпеці, й аби їх убезпечити необхідно повірити персональні дані. Двоє громадян так й зробили й згодом виявили відсутність коштів. Чоловік втратив 25900 гривень, а жителька Гусятинщини 35000 гривень. Натомість ще двоє потерпілих так хотіли вберегти свої гроші, що самі того не усвідомлювали за підказками аферистів здійснили транзакції й переказали кошти на рахунки пройдисвітів. Тернополянка успішно позбулася 54212 гривень, а мешканка Копичинець 16000 гривень.

За всіма фактами слідчі внесли відомості про події в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Поліцейські застерігають жителів краю не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ ніколи, за жодних обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте щодо вашого електронного гаманця, є конфіденційними.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 478 з 1427

«ПочатокПопередня471472473474475476477478479480НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер