images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Сьогодні в Тернополі відбудеться масштабне прибирання

Субота, 23 квітня 2016, 05:00

23 квітня о 10.00 на всій території України відбудеться наймасштабніша щорічна Всеукраїнська соціально-екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом!», яка проходить під патронатом Дружини Президента України Марини Порошенко. Метою заходу є формування екологічної культури, дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, прибирання та благоустрій засмічених зелених зон, а також місць громадського відпочинку.

Також, о 15:00 в парку Топільче відбудеться екологічний фестиваль для дітей «ЧистоFest Kids-2016». Організатори фестивалю – члени ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто». Мета проекту – донести до населення проблему екології через мистецтво; активізувати екологічний і естетичний розвиток молоді; виховання в дітей любові до природи та рідного міста ще з раннього віку. Учасниками фестивалю зможуть стати дорослі та діти віком від 5 років. Програма заходу передбачає проведення фотоконкурсу, виставки малюнків на екологічну тематику, майстер-класи, рухливі ігри та безліч інших цікавих дійств. Головною подією фестивалю стане захопливий квест, під час якого відбудеться прибирання парку Топільче.

 

У Тернополі розпочався освітній ярмарок

П'ятниця, 22 квітня 2016, 12:17

Сьогодні в УД "Перемога" розпочався Освітній ярмарок.

Впродовж трьох днів представники навчальних закладів Польщі презентуватимуть тернополянам кращі пропозиції  та нададуть вичерпну інформацію про переваги та можливості навчання. На другому поверсі, у кінозалі, навчальні заклади демонструють відеоролики та проводять презентації, під час яких можна дізнатися умови проживання, оплати та можливість участі у додаткових проектах.

Виставка триватиме до 24 квітня включно.

IMG_1976 IMG_1978 IMG_1980 IMG_1983 IMG_1986 IMG_1988 IMG_1989 IMG_1990 IMG_1991 IMG_1992 IMG_1993 IMG_1996 IMG_1998 IMG_1999 IMG_2004

Оксана Божко

Багатії та злидні Тернопільської ради

П'ятниця, 22 квітня 2016, 03:52

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” аналізує майнові декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців.

До уваги були взяті доходи нинішніх депутатів за 2014 рік, які вони подавали до ТВК. Навіть ці декларації отримати було досить складно. Міський архів відмовлявся надавати їх для ознайомлення, чим порушував Закон України “Про доступ до публічної інформації”. Складається враження, що і міський архів, і лідери фракцій, і депутати намагаються приховати свої статки. Зрештою дані вдалося отримати та проаналізувати.

Найбагатшими депутатами, яких було обрано до ради, стали по двоє депутатів від ВО "Свобода" та ВО "Самопоміч" та депутат із "Громадянської позиції".

Отож, найбагатшою виявилась родина депутатки міської ради Галини Гевко із сукупним сімейним доходом близько 2,5 млн. грн. на рік. Сама Галина, яка є членом постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, заробила близько 85 тис. грн, перебуваючи на посаді директора ПП “Благоустрій”. Її чоловік отримав близько 2 млн. грн від підприємницької діяльності. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також органів державної статистики, основним видом його діяльності, як підприємця, є  ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення. До того ж, чоловік депутатки займається обслуговуванням житлового фонду та прибудинкових територій, працюючи директором ПП "Люкс". Їхній син займає посаду директора в одному із ЖЕКів Тернополя. Відповідно, постає запитання про конфлікт інтересів, адже пані Гевко приймає рішення, що стосуються благоустрою.

Головою комісії з питань житлово-комунального господарства є депутат, котрий посідає третє місце у рейтингу найбагатших депутатів – Іван Сороколіт. Дохід його сім’ї трішки не дотягує до мільйона в гривневому еквіваленті. Сороколіт є підприємцем та директором КП ТМР "Тернопіль Інтеравіа", що займається обслуговуванням системи централізованого відео-спостереження Тернополя – webcam.te.ua та надає  телекомунікаційні послуги. Він разом з дружиною є чи не найуспішніми підприємцями серед депутатів ТМР, адже левова частка їх доходів саме від впропавадження підприємницької дільності.  Основним видом його діяльності згідно з ЄДР є надання в оренду офісних машин і устаткування, а його дружини - діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

Цікаво, що депутати Гевко і Сороколіт, діяльність яких дотична до сфери ЖГК, входять до відповідної профільної комісії.

Лідерські позиції у рейтингу також займає голова фракції "Громадянська позиція" Петро Ландяк із сукупним доходом сім’ї близько 1 млн. грн. Ландяк заробив ці гроші, керуючи ТОВ "Продлюкс" і ТОВ "Універсам Текстерно".

У ТОП-5 найзаможніших депутатів потрапили два медійники та приватні підтримці із “Самопомочі” Юрій Штопко (комісія з питань містобудування) та Олег Нитка (комісія з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту). Схоже, що партія тримає під контролем важливі місцеві ЗМІ: ТОВ "Медіа Дім "РІА" та "Вуличне радіо", директорами яких є депутати. За дивним збігом обставин, річні сімейні доходи обох складають  близько 900 тис. грн, які включають в себе заробітну плату та дохід від провадження підприємницької діяльності, основою якої за даними ЄДР є рекламні агентства. Дивно, що  Штопко та його сім’я, яка має один із найвищих доходів у раді немає у власності житлової нерухомості.

Окрім доходів депутати декларували ще розмір сімейних фінансових активів, що включать в себе кошти на банківських рахунках, вартість цінних паперів та внески до статутного капіталу підприємства чи організації.

За цим критерієм, найбагатшою є  Оксана Яциковська, яка близько 1 млн. грн. внесла до статутного капіталу підприємства. До того ж, депутатка разом із сім’єю має 1572 км2 житлової нерухомості (квартира та 3 житлових будинки), що є найбільшою загальною площею серед усіх депутатів  ради. Вона працює в сфері медіа, є директором ПП "Радіо Бонус" та  шеф-редактором газети "Місто"

Найбільше коштів на банківських рахунках має порошенківець, Юрій Смакоуз, до того ж він має найбільшу кількість квартир. Задекларував  він разом із сім’єю 4 земельних ділянки та 5 квартир. Окрім нерухомості Смакоуз має ще 2 легкових автомобілі та 7 вантажних. Дохід від здачі в оренду майна депутата складає 99% від сукупного доходу його сімї.

Свободівець Володимир Стаюра лідирує за кількістю земельних ділянок, у депутата їх аж 5, також депутат має 3 будинки та 2 квартири.

“Багатим бути не соромно. Соромно має бути тим депутатам, які намагаються приховати свої статки. Відкритість та прозорість - це перший крок на шляху побудови довіри до влади. Саме тому ми ініціюємо оприлюднення депутатських декларацій на сайтах міськрад”, - зазначила Віта Думанська, керівник кампанії “Стеж за грошима”.

Окрім багатіїв у Тернопільській раді є й злидні. До цього списку потрапили 5 депутатів міськради. Ось ті, хто задекларував нижчі доходи, ніж прожитковий мінімум.

Перше місце посів Павло Бич – порошенківець, робітник з благоустрою із доходом у напрочуд дивну суму – 331 гривня на рік.

На момент заповнення декларації я працював в службі автомобільних доріг, тому і вписав це в декларації, але займав там посаду у період  червня-жовтня 2015 року, а зароблені кошти задекларував у 2015 році. В 2014 р. я був студентом контрактної форми навчання, не працював і, відповідно, доходів не мав.”, - коментує депутат.

Священик з депутатським портфелем Володимир Гринда з фракції “Батьківщина” теж є на межі виживання із сукупним заробітком в 29 280 грн.

Ще один депутат від Блоку Петра Порошенка, Тарас Білан, який задекларував за рік трішки більше ніж 4000 грн., які зазначені як допомога по безробіттю, а разом з дружиною вони заробили близько 16 тис. грн..

Третім у списку “злиднів” є свободівець Олег Шморгай, член комісії з питань містобудування, який задекларував з сім’єю 27 тисяч гривень. У декларації він вказав, що є приватним підприємцем. Згідно з єдиним державним реєстром  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основним видом його діяльності є надання послуг таксі.

Один із “злиднів” ради, свободівець Іван Зінь, вправно вирішив приховати місце, в якому заробив близько 16 тис. грн. Задекларувавши річний дохід у 24182 грн, він показав, де отримав лише 8702 грн, які складають заробітню плату та допомогу по безробіттю. Очевидно, він не побажав відкривати решту джерел своїх надходжень.

У Тернопільській міській раді “виділились” і така депутатка, яка будучи на поважній посаді, задекларувала низькі доходи.  Ліна Прокопів, раніше менеджер з продажів з багаторічним стажем, а сьогодні заступник директора однієї з найбільших будівельних компаній міста ПП «Креатор-Буд». Її родина виживає на 20 тис. грн на рік, що ледь перевищує прожитковий мінімум. До того ж, Ліна Прокопів стала членом комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі. Незважаючи на такі низькі доходи, вона має 2 автомобілі: CITROEN C4, 2007 р.в та Renault Megane 2013 р.в., на покупку яких витратила загалом 250 тис. грн. Нагадаємо, що депутатка була помічена  у скандалі з виділенням землі бійцям АТО. Також її звинувачували у лобіюванні в раді інтересів фірми та її керівника. Ймовірно, тут має місце конфлікт інтересів.

Є серед депутатів і безхатченки - ні вони, ні їхні сімї не володіють житловими будинками чи квартирами. До цього списку увійшло три депутати з ТОП-5 найбідінших -  Тарас Білан та Павло Бич з БПП та свободівець Іван Зінь. Ще 4 депутати, доходи яких коливаються в межах 76 - 163 тис. грн. теж не задекларували нерухомості. Що дивно  - без житла заишився і Штопко, що потрапив у ТОП-5 депутатів із найбільшими доходами.

Склад ради оновився на 80%. Лише восьмеро обранців громади раніше мали депутатські мандати. Системний аналіз депутатських декларації дозволить відстежити зміну статків місцевих депутатів за час їхньої канденції.

Рух ЧЕСНО й надалі буде моніторити декларації депутатів міської ради - громада має знати про статки своїх обранців. Уже зовсім скоро буде опубліковано огляд майнових декларацій депутатів за 2015 рік.

Така практика успішно працює у Києві. Київрада прийняла рішення, згідно з яким абсолютно всі депутати зобов’язані подавати свої декларації до ради й надають згоду на їхнє оприлюднення. Цю  унікальну практику ЧЕСНО намагається пошитири на інші обласні центри. Тернополяни також повинні мати змогу вільно ознайомитися з депутатськими деклараціями на сайті міськради. Мер міста під час свого звіту за 100 днів роботи публічно пообіцяв оприлюднити декларації депутатів на сайті міськради. Але такі зміни мають бути впроваджені на рівні закону.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” руху ЧЕСНО у Тернополі

 

Психологічній службі освіти – 25 років

Четвер, 21 квітня 2016, 11:51

23 квітня в Україні відзначається День психолога. Цьогорічне свято особливе ще й тим, що психологічна служба освіти святкує своє 25-річчя.

З нагоди відзначення цієї знаменної дати 20 квітня 2016 року в Українській гімназії ім. І. Франка відбулася святкова конференція працівників психологічної служби.

Психологів та соціальних педагогів вітали начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради О.П. Похиляк, голова міської профспілки працівників освіти В.М. Кухар. Кращих з фахівців психологічної служби нагороджено грамотами управління освіти і науки та сертифікатами від салону краси «Beauty сlub». Отримали нагороди також психологи, які розбудовували психологічну службу освіти від початку її створення та до сьогодні зберігають вірність професії та своїй школі.

Керівництвом відзначено, що нині освіта міста має потужну психологічну службу, в якій працює 55 психологів та 24 соціальних педагоги. Всього ж від початку функціонування психологічної служби у ній працювало більше 200 спеціалістів. Загальний стаж роботи фахівців — 612 років.

Лише у 2015-2016 н. р. фахівці психологічної служби вибороли 6 (шість) призових місць у конкурсі «Парадигма освітніх інновацій», матеріали з досвіду роботи психологів та соціальних педагогів ТЗОШ № 19 та ТЗОШ № 4 отримали золоту і срібну медалі конкурсу тематичних номінацій VІІ міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» у м. Київ, здобуто І місце у конкурсі «Моє покликання - методист», організованому столичним Університетом менеджменту освіти. Разом практичні психологи та соціальні педагоги підготували більше 100 публікацій у фахових виданнях та виступів у ЗМІ.

Найяскравіша дитяча перемога вихованців шкільних психологів − ІІІ місце на 4 етапі Всеукраїнської олімпіади з педагогіки та психології у випускниці Тернопільської Української гімназії Анастасії Репіховської, яка також уже обрала собі професію психолога.

Серед почесних гостей – і викладачі інституту педагогіки та психології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, які починали свою професійну діяльність у навчальних закладах міста як практичні психологи: кандидати психологічних наук Шевченко О. М., Тіунова О. В. й Свідерська Г. М.

Психологів міста привітали безпосередні партнери − доцент кафедри практичної психології педуніверситету, кандидат психологічних наук Чорна І.М., завідувач центру практичної психології та соціальної роботи Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Коротюк З.М., методист центру Демидась С.Р.

В організації святкування активну допомогу надали фабрика емоцій ОГОГО, творча майстерня АРТ-КОЛЕСО.

 

 

Методист психологічної служби

Несмашна Галина Євгенівна,

У Тернополі стартує конкурс учнівських есе

Четвер, 21 квітня 2016, 07:21

Громадська організація "Молодіжний центр розвитку "Міст" та Управління освіти і науки ТМР з метою розвитку культури прав людини, поширенню інформації про права людини, мотивації педагогічних працівників до навчання правам людини, проводить конкурс учнівських есе на тему "Права дитини в моїй країні".

У Конкурсі можуть брати участь учні та учениці старших класів загальноосвітніх навчальних закладів м.Тернополя. Останній термін подачі матеріалів на Конкурс - 25 травня 2016р. Матеріали надсилати: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або бульв.Шевченка,1 (Управління освіти і науки ТМР).

Деталі та умови в Положенні: https://docs.google.com/…/1owlDBYRSYl2gBLTkIFzwzT_25yP…/edit

13029725_1803141266581491_2815632513999124506_o

 

Сторінка 1152 з 1422

«ПочатокПопередня1151115211531154115511561157115811591160НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер