images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Поліцейські охорони затримали любителя дармового ремонтно-будівельного обладнання

П'ятниця, 15 квітня 2016, 07:17

Працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області затримали «на гарячому» нечесного на руку відвідувача гіпермаркета.

Випадки, коли у покупців виникає спокуса щось винести з магазину і не розплатитися, на жаль, не рідкість. Виявляється, охоронці супермаркетів мало не щодня ловлять ласих на чуже клієнтів. Деякі з них не соромляться намагатися вкрасти навіть після того, як їх упіймали «на гарячому».

Серед таких був раніше судимий 28-річний тернополянин, який вирішив покинути приміщення гіпермаркета не з пустими руками. Не маючи бажання оплатити бажаний товар, молодий чоловік вирішив забрати з полиці товар “за так”, сховавши його за пазухою.

Таким чином зловмисник намагався пронести повз касу 18 сверл та 3 упаковки насадок до шуруповерта, на загальну суму близько 620 гривень. Проте, завдяки пильності працівника Управління поліції охорони крадіжка не вдалася.

Щодо нього відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Покарання за такі дії – чималий штраф, виправні роботи строком до двох років або позбавлення волі – до трьох років.

 

На Тернопільщині хочуть закрити туберкульозну лікарню

Четвер, 14 квітня 2016, 14:14

12 квітня у селі Плотича Тернопільського району відбулася зустріч громади села із головою Тернопільської обласної ради Віктором Овчаруком, його заступником та новим головним лікарем закладу для хворих на туберкульоз, який розташований у цьому селі. Люди зібралися, щоб обговорити питання закриття лікарні та перетворення її у хоспіс.

Лікарню вирішили змінити на хоспіс депутати Тернопільської обласної ради через недостатню завантаженість, зменшення кількості хворих натуберкульоз та нераціональне використання коштів. Видавати заробітну плату працівникам закладу, коли хворих переводять у смт. Березовиця, влада не бачить сенсу.

Обурення мешканців села викликало не стільки рішення депутатів, скільки те, що ніхто з ними не радився.  Адже біля закладу розташована школа, дитячий садок і футбольне поле, де проводяться змагання для дітей та різноманітні святкування. Батьки проти, аби діти бачили людей, котрі знаходяться у передсмертному стані.

Жителі цікавилися у чиновників, чи будуть дотримані санітарні норми, чи відбуватиметься благоустрій парку, чи контактуватимуть діти із хворими, чи буде проведено ремонт закладу і т.д. Голова обласної ради Віктор Овчарук запевнив, що у статуті новоствореного закладу чітко прописані критерії, за якими допускатимуться у хоспіс пацієнти з онкологічними хворобами, які не несуть загрози поширення інфекцій.

Головним каменем спотикання на зустрічі стало фінансування. На сьогодні надаються державні субвенції для створення та ремонту хоспісів, яких, до речі, у Тернопільській області поки не відкрили.

Рівень захворюваності на туберкульоз впав, а після реформування ми залишаємо усіх людей на їхніх робочих місцях. Таким чином, жителі не будуть втрачати заробітні плати”, - додав Віктор Овчарук.

Лікувальний заклад та прилегла територія є комунальною власністю, яка належить Тернопільській обласній раді. Деякі жителі запропонували передати майно на баланс сільської громади. Проте, в. о. сільського голови Плотичі заперечив: “Утримувати лікарню коштує 3 млн. грн. на рік при тому, що бюджет села - 500 тисяч грн. Ми не зможемо фінансувати її”.

Заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що не лише держава, а й громадські організації готові виділяти кошти на заклади цього типу. Він повідомив, що бюджет обласної ради наразі не в змозі покрити ремонт аварійної будівлі та заробітні плати. Це можливо зробити лише завдяки залученню коштів ззовні.

Зрештою, влада та жителі села домовились створити робочу групу, яка працюватиме над змінами в статуті хоспісу і наглядом за відкритістю діяльності його керівництва. Проте, дехто надалі наполягав залишити ту ж саму лікарню. Аудиторія поділилась на дві частини: одні хотіли отримати заклад у розпорядження громади, а інші - погодитись на хоспіс. До кінця зустрічі так і не було досягнуто спільного бачення вирішення проблеми.

Марія Іщенко,

Член всеукраїнської ініціативи “Активна громада”

Безкоштовно вивчити англійську мову можна у літній школі Тернополя

Четвер, 14 квітня 2016, 07:12

Цього року вдруге відкриють благодійну літню школу в Тернополі. Такий проект організовували минулого року і він виявився досить успішним та результативним. Чимало охочих нещодавно приїхали попробувати свої сили та провести три тижні в середовищі науки та духовності. Навчання будуть проводити на Батьківщині Патріарха Йосифа у с. Заздрість Теребовлянського району.

Школу організовують спеціально для дітей-сиріт, переселенців і тих, чиї батьки воюють в зоні АТО. Також навчатися у цьому закладі можуть учні духовних семінарів Тернопільської та Київської областей.

Директор благодійної літньої школи Ірина Іванкович розповіла, що проект організовано за сприянням товариства «Свята Софія», яке знаходиться в США. Також участь в проекті взяла Тернопільська-Зборівська Митрополія, яка чимало допомогла для реалізації цього задуму.

kanikuly

Днями вже відбувся тест з англійської мови, який дасть змогу поділити учнів на групи за рівнем знань., яких у школі три: початковий, середній і вищий. Кожен з учнів буде навчатись в тій групі, яка відповідає його рівню. Кожна з них буде мати свій спеціалізований підручник, оскільки це дає змогу додатково вивчити, повторити та вдосконалити іноземну мову. Цьому сприяє детальне вивчення англійської з урахуванням граматики, письма, читання тощо. У навчальну програму також включені екскурсії та курси кулінарії.

Головною особливістю цього закладу є духовна атмосфера. Відповідно до режиму занять, а це ранішні та післяобідні, будуть проводити спільні молитви, літургію та Хресну дорогу англійською мовою. За основу навчання взято заповіт Йосифа Сліпого, який сповідував поєднання духовного та інтелектуального становлення.

У цьому році в школі буде навчатися двадцять двоє учнів. Чимало з них приїхали сюди вже вдруге. Кожен задоволений минулорічними результатами і має натхнення на майбутню працю. Однією з них виявилась Софія Муховська, яка приїхала з Донецька другий раз. Дівчина розповіла, що навчання її дуже сподобалось, тому що програма була цікава та продуктивна. Особливо запамʼяталися вчителі, які спілкувались лише англійською та були американцями. Це позитивно вплинуло на процес навчання.

Вчителі з Америки проводитимуть навчання і цього літа. Директор школи повідомила, що серед них буде дві жінки, які із задоволенням погодились прийняти участь в проекті. Одна з них має українське коріння і ця практика допоможе її вивчити колорит України. Інша буде давати майстер-класи з кулінарії, оскільки на своїй Батьківщині вона є професійним шеф-поваром.

Олена Сабатюк

 

Податкова інтернет-конференція: що запитували тернополяни?

Четвер, 14 квітня 2016, 06:58

У Тернопільській ОДПІ провели інтернет-конференцію на тему «Декларування доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна».

Упродовж години фахівці інспекції надавали консультації та практичні поради щодо питань подання декларацій, роз’яснювали усі аспекти відображення в них доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна. Платники податків мали змогу, в режимі реального часу, спілкуватись одночасно у текстовому, візуальному та аудіо форматах.

До уваги читачів надаємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

Син у 2015 році отримав у подарунок від батька автомобіль. Чи потрібно йому подавати декларацію про доходи і майновий стан, адже податку сплачувати він не буде?

Якщо отримано подарунок від батька, то річну декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно. Дарунок, отриманий від члена сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. А відповідно до вимог Податкового кодексу, платник податку звільняється від подання річної декларації у випадку отримання доходу, який оподатковується за нульовою ставкою, якщо протягом звітного року не було отримано інших доходів.

Тернополянин у минулому році продав будинок в Чернівцях, який він отримав у спадок від батька. При посвідченні договору купівлі-продажу ним було сплачено податок в м. Чернівці. Чи правильно, що податок сплачений не за місцем його реєстрації (у Тернополі)?

Відповідно до вимог Податкового кодексу, податок на доходи фізичних осіб фізособа сплачує за місцем нотаріального посвідчення відповідного договору. А тому, якщо податок сплачено в м. Чернівцях, то це законно. Крім того, тернополянину необхідно буде подати річну декларацію, задекларувати отримані від продажу рухомого майна доходи та сплатити військовий збір. Військовий збір становить 1,5 % від суми продажу квартири й сплатити його необхідно до 31 липня 2016 року.

Якщо декларант отримав дохід від продажу нерухомого чи рухомого майна, то такий дохід відображається у Декларації з урахуванням сплачених податків чи без них?

Відповідно до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи дохід, отриманий у звітному році від продажу нерухомого (рухомого) майна, відображається у рядку 01.02 розділу II декларації. При цьому, в колонці 3 вказується загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу на користь платника податку протягом звітного податкового періоду з урахуванням податків і внесків, які відповідно до закону утримуються з таких доходів при їх виплаті. У колонці 4: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на податкового агента. У колонці 5: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на платника податку.

Громадянином було передано легковий автомобіль іншому громадянину за довіреністю (а фактично – продано). Чи буде оподатковуватись така передача і коли? Якщо так, то хто повинен сплачувати податок і декларувати доходи?

Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то не має обставин для оподаткування при передачі рухомого майна.

Але, якщо в подальшому такий автомобіль буде відчужено, то податок буде сплачуватись відповідно до вимог Податкового кодексу. А саме, якщо це легковий автомобіль і такий продаж відбувся один раз протягом року, то обов’язку сплати податку й подання декларації не буде.

Якщо це буде другий продаж легкового автомобіля, то ставка податку становитиме 5 %. Обов'язок сплати та подання декларації виникає у довірителя (того хто дав доручення на користування транспортним засобом).

Мама в 2014 році отримала статус резидента Іспанії. В 2015 році продала в Україні будинок, який був отриманий нею у спадщину від чоловіка. Чи потрібно їй сплачувати податок від такого доходу, якщо так, то в якому розмірі?

Дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи-нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, у разі продажу в 2015 року більш як одного з об’єктів нерухомості, одержаний дохід для фізичних осіб-нерезидентів буде оподатковуватися за ставкою 15 %.

В минулому році було продано складське приміщення. Податок був сплачений при посвідчені договору купівлі-продажу. Чи потрібно, в такому випадку, декларувати такі доходи?

Так, за продане приміщення, незалежно від того, що податок був сплачений, необхідно до 1 травня 2016 року подати декларацію. Крім того, потрібно сплатити ще й військовий збір в розмірі 1,5% від вартості проданого майна. Сплата здійснюється до 31 липня 2016 року.

Підприємець в 2015 році діяльність здійснював на спрощеній системі оподаткування. Крім того, ним було отримано дохід від продажу нерухомості. Який термін подання ним декларації про майновий стан і доходи, до 9 лютого чи до 1 травня?

Якщо ви зареєстровані як суб’єкт підприємницької діяльності і протягом звітного року здійснювали діяльність за спрощеною системою оподаткування то термін подання декларації про майновий стан і доходи буде до 1 травня, а якщо підприємницьку діяльність здійснювали на загальній системі оподаткування, то термін подання декларації до 9 лютого.


За інформацією щодо проведення наступних тематичних інтернет-конференцій та аналогічних заходів – слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області, у ЗМІ та соціальній мережі – Facebook (Тернопільська ОДПІ - https://www.facebook.com/Тернопільська-ОДПІ-437913149745577/).

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Сервіс по-тернопільськи в міськгазі

Четвер, 14 квітня 2016, 05:14

Нещодавно Тернопільміськгаз інформував містян про зручність подачі показників лічильників та отримання оперативної інформації  через онлайн ресурси, зокрема у статті пропонували подавати свої дані на сайті gazpostach.te.ua.

З приводу цього, до редакції «Моя газета» звернулась тернополянка Тетяна, нарікаючи  на труднощі, пов’язані із оперативною подачею показів лічильників та оплатою рахунків за спожитий газ.

-          Дізнавшись, що подавати покази лічильників відтепер можна онлайн, видихнула з полегшенням,  - розповідає 50-ти річна тернополянка. -  Адже усім нам добре відома ситуація з нескінченними чергами до віконечок у міськгазі. Однак тішитись довелось  не довго. Скориставшись послугами сайту gazpostach.te.ua очікувала на інформацію, яку мені мали надіслати відразу після обробки моїх даних. На жаль, на результат я так і не дочекалась. Щоб подати покази лічильників та оплатити за спожитий газ довелося йти у відділення на вул. Шептицького, 20.  Коли зайшла в приміщення, то просто жахнулася:  купа людей, у залі - душно, брак повітря. 
13016437_1043197065761625_241978420_o
У черзі стояли тернополяни різного віку, в тому числі літні люди. У погано провітрюваному приміщенні декому стало погано. Та найбільше, що мене вразило це - «спрощена» чи то «удосконалена» система обслуговування клієнтів.  У залі працювало всього лиш три (з шести) віконечка, у кожному з яких - своя історія. Виявляється, щоб подати покази лічильників, потрібно займати одну чергу, аби дізнатися суму для оплати - просять відстояти в черзі у наступному віконечку (!), і лише у третьому віконці у вас приймуть кошти. Інакше – ніяк. Ситуація абсурдна, люди незадоволені, виснажені та розчаровані. Виникає запитання: що змінилося після голосних повідомлень міськгазу про спрощення подачі показів лічильників та оплату за спожитий газ?

13020260_1043197079094957_379581984_n13015001_1043197089094956_1889778893_n

Редакція звернулася до інформаційного відділу міськгазу. Наразі  очікуємо на відповідь.

 

Сторінка 1144 з 1411

«ПочатокПопередня1141114211431144114511461147114811491150НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер