images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Міська рада реагуватиме на неналежне прибирання Тернополя в осінньо-зимовий період

Вівторок, 01 листопада 2016, 08:06

Згідно з Правилами благоустрою Тернополя прибирання прилеглих територій повинні здійснювати суб’єкти господарювання, а за неналежне виконання цього обов’язку передбачено штрафні санкції у розмірі 850 – 1360 грн.

Як повідомляють в управлінні муніципальної поліції, прибирання міських територій повинне здійснюють два рази на добу, зокрема ранкове - до 8.00 год. та денне – з 14.00год. та у міру потреби (снігопад, ожеледиця, святкові дні, тощо).

Підприємства торгівлі, побутового обслуговування, ринки, власники кіосків та інших об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, автозаправні станції тощо зобов’язані прибирати прилеглу територію по периметру споруд (кіоски, намети, лотки тощо) на віддалі 15м.

З метою забезпечення належного санітарного стану, працівники управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради проводять щоденні обстеження території міста на предмет дотримання Правил благоустрою м. Тернополя.

У разі порушення вимог вищезазначених Правил, винних осіб буде притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Даною статтею передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян у сумі 340 грн. – 1360 грн. і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності - 850 грн. – 1700 грн.

При виявленні територій, не прибраних належним чином, тернополяни можуть звертатись на гарячу лінію Тернопільської міської ради за тел. 15-80 або в управління муніципальної поліції за тел. тел. 40-41-67, 40-41-68.

 

Електронні підручники на зміну паперовим

Понеділок, 31 жовтня 2016, 09:14

Уже з наступного року українські школярі матимуть змогу обирати між звичним підручником і його електронним відповідником. У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що в 2017 році при закупівлі підручників наполягатимуть на виданні їхньої електронної версії.

Новина. ПідручникиРозвантажити дитячі спини – таку мету у буквальному розумінні ставлять перед собою у Міносвіті. Замість важких наплічників, наповнених друкованими книгами, лише один електронний гаджет. Міністерство розпочало перемовини із видавцями. У майбутніх контрактах із видавцями зазначатимуть вимогу щодо електронної версії. Батьків заспокоюють: отримати електронні підручники можна буде безкоштовно з мережі Інтернет. Паперова книга теж залишиться на шкільних партах.

Зауважимо, що прочитати книгу в електронному форматі можна лише за допомогою електронного пристрою. Такі пристрої для сучасного школяра не новинка. Багато учнів використовують телефони великих діагоналей, електронні книги та планшети як альтернативу паперовим книжкам через мобільність та зручність.

Позиція вчителів щодо нововведення неоднозначна. Багато ставляться до нього неприхильно і цьому є логічне пояснення. Електронні підручники відрізняються від класичних, тому дітям буде непросто працювати гуртом із класом. З чисто практичної сторони, такі пристрої доволі тендітні у порівнянні із паперовим підручником. Якщо звичайна книжка за своє життя може впасти зі столу десятки разів і це їй не зашкодить, то життя електронної може закінчитися після одного такого падіння. Ще один негатив – згубний вплив на дитячий зір.

Все ж, ідея розвантажити спини школярів має і хороші сторони. Усі добре пам’ятаємо, яку важку ношу, в буквальному розумінні, щодня носить школяр. Сподіваємося, до впровадження нововведення відомство проаналізує всі недоліки і мінімізує їх.

Підготувала Юлія Хім’як


Державна програма часткової компенсації утеплення помешкань знову діє

Неділя, 30 жовтня 2016, 06:09

6 жовтня згідно рішення уряду продовжено дію Урядової програми з енергоефективності, згідно якої держава частково відшкодовує українцям витрати на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання.

У липні  2016 року Урядом було прийнято рішення про спрямування додаткових 100 мільйонів гривень на допомогу українцям в утепленні житла. Нещодавно державні банки відновили видачу фізичним особам так званих «теплих» кредитів. У тому числі і тернополяни, котрі візьмуть участь у програмі кредитування, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу у розмірі 35% від суми залучених кредитних коштів. Слід зазначити, що ця сума не повинна перевищувати 12 тисяч гривень. Компенсація також доступна і тим особам, котрі здійснюють оплату житлово-комунальних послуг згідно субсидій.

ОСББ та ЖБК відшкодовуватимуть 40% від витрат на утеплення будівлі, як і було раніше. Якщо до складу ОСББ входять сім’ї, що отримують субсидії, то сума відшкодування коливатиметься від 40 до 70%.

В правлінні ЖКГ Тернопільської ОДА стверджують, що затримок у  відшкодовуванні коштів немає. «Теплі» кредити зараз користуються популярністю серед мешканців тернопільського краю.

 

Адвокат з Тернопільщини допомогла відновити у суді право внутрішньо переміщеної особи на виплату адресної грошової допомоги

Субота, 29 жовтня 2016, 13:48

14523031 540568199467474 5882750315026908535 n

На даний час і надалі залишається актуальним питання щодо припинення чи відміни виплат внутрішньо переміщеним особам органами соціального захисту населення.

Так, до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин М. —  інвалід ІІ групи, житель одного із сіл району, для надання йому правової допомоги, а саме: складання процесуальних документів та представництва інтересів у суді у зв’язку з відмовою в призначенні та нарахуванні адресної грошової допомоги як внутрішньо переміщеній особі. Неодноразово звертаючись до управління соціального захисту населення за місцем фактичного проживання, призначення допомоги пан М. так і не отримав, що позбавило його єдиного джерела для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг.

Працівники місцевого центру здійснили виїзд по місцю проживання особи з обмеженими фізичними можливостями, прийняли звернення та видали доручення від 6 травня 2016 року № 94 адвокату Мар’яні Суп для представлення інтересів клієнта у суді.

На підставі зібраної та проаналізованої інформації адвокат підготувала адміністративний позов до суду.

Згідно із Порядком надання щомісячної адресної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, що затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505, грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах рад, з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

На даний час грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї  у таких розмірах:

- для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти)

- 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

- для інвалідів - прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;- для працездатних осіб

- 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень.

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

Порядок також містить вичерпний перелік підстав припинення виплати грошової допомоги, якими є:

- подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;

- надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції чи населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;

- зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;

- виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Зміна місця проживання особи, яка перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа, не є підставою для припинення виплати щомісячної адресної допомоги.

Всупереч порядку,. відповідач не розглянув заяву внутрішньо переміщеної особи та не призначив адресну допомогу, чим порушив право на отримання соціальних виплат клієнта.

Завдячуючи професійній роботі адвоката Мар’яни Суп, постановою суду від 05 серпня 2016 року дії управління соціального захисту населення щодо не призначення та не нарахування адресної правової допомоги громадянину М. визнано протиправними.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел. (03552) 2-09-50 та відділів центру за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги —  м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел. (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги —  м. Бучач, майдан Волі, 1, тел. (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги —  м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел. (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел. (03555) 2-12-72.

Тернопільські студенти проти корупції

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 06:57

З березня 2015 року в місті діє «Студентське антикорупційне агентство», головна мета якого - захистити студентів від корупційних схем та боротися за їхні права. На сьогодні координатором проекту є студентка ТНПУ Тетяна Сендецька, яка розповіла, що Тернопіль є одним з головних студентських міст України, а з корупцією тут можна зустрітися чи не в кожному ВНЗ. Саме тому робота агентства направлена на подолання цієї проблеми.

Нещодавно у місті був проведений антикорупційний семінар, у якому взяло участь понад 20 студентів. У процесі обговорення були вирішенні питання як потрібно боротися з хабарництвом та утворення і запобігання корупційних схем, як в навчальних закладах, так і в гуртожитках. Для цього створили Тернопільське територіальне утворення.

Окрім цього представники агентства були долучені до проекту «Про молодь», який тривав протягом двох днів. Подію було ініційовано Міністерством молоді та спорту за підтримки ЮНІСЕФ. Було розглянуто статті закону, які безпосередньо регулюють дії молоді. Головним досягненням було створення Національної агенції підтримки ініціатив молоді. Координато агентства Тетяна Сендецька поділилась своїми враженнями на сторінці у соцмережі:

«Протягом двох днів було представлено оновлений текст законопроекту та організовано дискусії по деяких статтях закону, зокрема в частині створення правових механізмів участі молоді, зменшення віку молоді, діяльності громадських організацій, що працюють з молоддю, створення Національної агенції підтримки ініціатив молоді та інших важливих для молоді питань.

Загалом, багато роботи зроблено, але ще більше її попереду, адже втілювати закон у життя будемо ми і доля молодіжної політики в Україні у наших руках».

У процесі цих подій учасники організації були приєднані до Відокремленого Підрозділу Національної Молодіжної Ради України.

Ті, хто має бажання поповнити лави боротьби з хабарництвом має змогу заповнити анкету на сайті https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-PR024EWnsjHWB9gXX4NXPI2l0t0qh4jmmjCtYfmJ8XhFUQ/viewform?c=0&w=1 . Заяви прийматимуть до 31 жовтня.

 

Олена Сабатюк

 

Сторінка 1083 з 1423

«ПочатокПопередня1081108210831084108510861087108810891090НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер