images/stories/logosait.jpg

 

Репортаж


Скільки треба займатися спортом для хорошого самопочуття

Вівторок, 13 квітня 2021, 10:08

Скільки треба займатися спортом для хорошого самопочуття

Користь від регулярних занять спортом доведена неодноразово та достатньо переконливо. Сучасні методики рекомендують підліткам не менше семи годин на тиждень приділяти увагу фізичній активності. В той час атлети, надмірно виснажуючи себе тренуваннями, ризикують отримати депресію, дратівливість та тривожність. Про це йшлося у статті  «Щотижнева спортивна активність та благополуччя підлітків» групи працівників Інституту Соціальної та Превентивної Медицини Університету міста Лозанни (Швейцарія). У дослідженні, результати якого представлені в матеріалі, брали участь молоді люди у віці від 16 до 20 років (середній вік склав 17,95 років). Автори публікації поставили за мету визначити точні порогові значення тривалості вправ (мінімальне та максимальне), які обмежують проміжок сприятливого впливу на самопочуття  молодих людей.

 

Сприятливий вплив встановлювався за допомогою індексу WHO-5, який містить у собі п’ять запитань, відповідь на кожне з яких може дати від 0 до 5 балів, формуючи підсумковий діапазон індексу в рамках 0-25.

Зі 1303 учасників дослідження даний індекс-опитувач заповнили 1245. Середній індекс сприятливого впливу склав 17,8. Але найцікавіше - розподіл цього показника за групами відносно фізичної активності. Ті, хто займався спортом зовсім трохи (0-3,5 години на тиждень, таких було 35,2%), показали середній індекс сприятливого впливу – 15,95. За середнього рівня занять (3,6-10,5 годин на тиждень, в середньому 7 – це був як раз рекомендований мінімальний поріг, і таких учасників було 41,5%) благополуччя покращується до 17,58. Здивувало дослідників, що за ще більшої тривалості занять спортом (10,6-17,5 годин на тиждень, 18,5% від усієї аудиторії) середній вплив піднімався ще вище – до 18,13. І тільки в тих, хто займався заняттями більше 17,5 годин на тиждень (4,8%), сприятливий вплив покращився до 17,00.

Таким чином, залежність сприятливого впливу від тривалості занять спортом виглядає як перевернута буква U. Ті, хто займався мало, – не отримають очікуваних преференцій в плані гарного самопочуття, але й ті, хто займаються забагато також ризикують зіштовхнутися з погіршанням самопочуття, але не меншою мірою, ніж ті, хто мало тренувався.

Достатньо несподіваним виявилось і розміщення піку графіку, тобто рівень спортивних занять, за якого шанси досягти сприятливого впливу максимальні.  Це виявилося не 7 годин на тиждень, на чому настоюють традиційні рекомендації, які наразі існують, але вдвічі більший режим – до 14 годин на тиждень, однак потрібно застерегти найбільш активних ентузіастів від надлишкових навантажень.

Підготувала Олена Гикава.

Джерело: Merglen A, Flatz A, Bélanger RE, Michaud PA, Suris JC. Weekly sport practice and adolescent well-being. Arch Dis Child. 2013, Nov 20.

 

Чому важливо ретельно пережовувати їжу, та як робити це правильно

Понеділок, 12 квітня 2021, 10:47

Процес травлення починається із виділення слини та пережовування їжі.

Хоча ми на ці процеси рідко звертаємо увагу, вони дуже важливі для роботи травної системи.

Якісне пережовування продуктів може вберегти від дискомфорту в шлунку та зайвої ваги.

Як правильно споживати їжу, "Українській правді.Життя" розповіли нутриціолог-дієтолог Ольга Полюхович та гастроентеролог Євгенія Белінська.

За додатковою інформацією звернулися також до медичного видання Healthline.

Фото pikselstock/Depositphotos

Чому потрібно пережовувати їжу

Жування – це важлива стадія, від якої залежить наскільки якісно їжа перетравлюється в шлунку та засвоюється в кишківнику.

Спеціалістка з оздоровчого харчування Ольга Полюхович пояснює, що жування не можна пропускати, оскільки під час нього виділяються особливі ферменти, які не повторюються на інших етапах.

"Під час виділення слини їжа в роті змочується, і до неї надходять ферменти, які допомагають її розщеплювати.

Якщо якісно не пережувати їжу, то вона не збагатиться цими ферментами, що порушить процес травлення.

Деякі з ферментів, які знаходяться в слині, вже не повторюються ні в кишківнику, ні в шлунку", – розповідає експертка.

За словами гастроентеролога Євгенії Белінської, процес жування також активізує інші органи, які надалі будуть виділяти ферменти для перетравлення їжі.

У слині також містяться ферменти, які відповідають за задоволення.

"Коли ми нервуємо чи переживаємо, нам часто хочеться щось пожувати. Це тому, що тіло фізіологічно хоче себе заспокоїти", – пояснює Ольга Полюхович.

Добре пережована їжа також не може механічно травмувати шлунок, на відміну від великого шматка.

"Якщо ми ретельно не пережовуємо харчову грудку, то вона зберігається твердим шматком, тому шлунку набагато складніше її розщепити.

Таким чином ми механічно пошкоджуємо органи травлення", – пояснює нутриціолог.

Ольга Полюхович називає 4 переваги від повільного пережовування їжі, які позитивно впливають на загальний стан організму:

  • налагоджується правильний механічний процес травлення, не ускладнюється робота шлунка, стравоходу і кишківника;
  • нормалізується гормональний рівень;
  • забезпечується насичення організму всіма поживними речовинами;
  • отримується задоволення від їжі.

Скільки часу потрібно жувати їжу

Мета жування – подрібнити їжу таким чином, щоб вона втратила свою текстуру.

"Їжу рекомендують пережовувати близько 20 разів, але мало хто дотримується цього правила", – розповідає Євгенія Белінська.

Проте все залежить від текстури продукту. Наприклад, для стейків і горіхів може знадобитися більше часу, ніж для кавуна.

"Їжа буває різного типу, тому час пережовування кожного продукту різний.

Жувати потрібно до того моменту, коли їжа перетворюється в однорідний м'який клубочок і немає твердих частинок. Це головне правило.

Якщо ви пережували і відчуваєте, що їжа вже перетворилася в кашку – вже можна ковтати", – пояснює Ольга Полюхович.

Організм відчуває насичення їжею за 20 хвилин після споживання.

Тому якщо з'їсти всю порцію швидше, то у вас залишиться відчуття незавершеності.

Таким чином повільне жування сповільнює темпи та вберігає від зайвої їжі.

Крім того, коли ми швидко їмо, то не відчуваємо повністю смак і втрачаємо задоволення від споживання.

Часто через це після головного прийому хочеться добрати ще чогось смачненького.

Які наслідки для організму може мати не пережована їжа

Найперше, не пережована їжа порушує процес травлення, тому може виникати дискомфорт у шлунку, або проблема з випорожненням.

"Якщо їжу заковтувати шматками, вона не перетравлюється до кінця (особливо продукти з високим вмістом білка), тому може застрягати і накопичуватися в кишківнику", – розповідає нутриціолог.

У такому випадку також не засвоюється частина поживних речовин, які надходять з їжі.

"Ми себе позбавляємо вітамінів, мінералів, корисних білків, жирів і вуглеводів", – додає Ольга Полюхович.

Шматки неперетравленої їжі можуть викликати дискомфорт у шлунку, відчуття важкості та навіть біль.

"Гарне пережовування сприяє відсутності заковтування повітря (аерофагії). Наслідком якої буде відрижка і здуття", – розповідає Євгенія Белінська.

Крім того, коли їжа недостатньо пережована, то травна система збивається з пантелику.

Організм може не виробляти достатньо ферментів, необхідних для повного розщеплення їжі.

Це може призвести до проблем з травленням, зокрема викликати:

  • здуття живота;
  • пронос;
  • печію;
  • кислотний рефлюкс;
  • судоми;
  • нудоту;
  • головні болі;
  • проблеми зі шкірою;
  • дратівливість;
  • недоїдання;
  • розлади шлунку;
  • гази.

Як почати їсти повільніше

У Healthline назвали кілька порад, які допоможуть почати їсти повільніше:

Уникайте сильного голоду

Важко їсти повільно, коли дуже голодний. Щоб уникнути цього відчуття, варто тримати поряд корисні перекуси.

Поставте виделку

Якщо класти вилку після кожного шматка їжі, це допоможе їсти повільніше і насолоджуватися смаком.

Їжте продукти, які потрібно пережовувати

Зосередьтеся на волокнистих продуктах, які потрібно довго пережовувати, наприклад овочах, фруктах і горіхах.

Пийте воду

Споживання води або низькокалорійних напоїв допоможе знизити темп.

Але якщо у вас проблеми з травленням, то пити воду під час їжі не завжди корисно.

Питна вода може уповільнити процес травлення, розчиняючи в організмі ферменти, що розщеплюють їжу.

Цей ефект особливо помітний, якщо ви страждаєте розладами травлення, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

Контролюйте час

Встановіть кухонний таймер на 20 хвилин і постарайтеся не закінчувати обід до цього часу.

Намагайтеся дотримуватися повільного і послідовного темпу під час їжі.

Вимкніть гаджети

Намагайтеся уникати електронних пристроїв, таких як телевізор і смартфони, під час їжі.

Зробіть глибокий вдих

Якщо ви почали їсти занадто швидко, зробіть кілька глибоких вдихів.

Це допоможе вам переорієнтувати і повернутися у правильний темп.

Практикуйте усвідомлене харчування

Техніки усвідомленого харчування допомагають приділяти більше уваги тому, що ви їсте, і контролювати свої пристрасті.

Дайте собі час

Для того, щоб відбулися зміни, потрібен час, бо нова поведінка перетворюється у звичку приблизно за 66 днів.

В Україні впровадять реабілітацію для пацієнтів після COVID-19. Що про це відомо

Понеділок, 12 квітня 2021, 10:43

В Україні запровадять реабілітацію для людей, які перенесли COVID-19 – Міністерство охорони здоров'я розробило відповідний стандарт, але ще його не затвердило.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак під час брифінгу 12 квітня.

"В окремих випадках COVID-19 протікає безсимптомно, але часто розвиваєтьсяпневмонія, дихальна недостатність, вражаються інші системи і органи.

Це захворювання поліорганне, оскільки є ураження і ускладнення зі сторони серцево-судинної, нервової, ендокринної системи, а також проявляються в значній кількості психоемоційні розлади.

Після лікування необхідне тривале спостереження для виявлення можливих ускладнень і реабілітація для відновлення функцій дихальної, серцево-судинної системи, збереження психічного здоров’я", – розповіла Микичак.

Фото: photographee.eu/Depositphotos

Особливо йдеться про пацієнтів, які перенесли COVID-19 у важких та середньо-важких формах.

За словами Микичак, у міністерстві вже напрацювали відповідні рекомендації з урахуванням світового досвіду.

Зокрема, у співпраці з Державним експертним центром МОЗ розробило стандарт медичної допомоги "Реабілітація пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19 та реконвалесцентів".

"Цей стандарт надіслано для опрацювання, обговорення в регіональні департаменти охорони здоров’я і буде найближчим часом погоджений в структурних підрозділах і відповідних відомствах", – додала заступниця МОЗ.

Також міністерство сформувало пропозиції до Національної служби здоров’я щодо запровадження нового пакету медичних послуг з реабілітації пацієнтів після COVID-19.

Це означає, що реабілітаційна допомога фінансуватимуться державою.

У МОЗ також мають визначити і затвердити мережу санаторно-курортних закладів та закладів охорони здоров’я, які зможуть надати відповідну спеціалізовану допомогу.

"МОЗ доручило керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я забезпечити осіб, які перенесли середню і важку форму COVID-19, послугами з реабілітації.

А також визначити і затвердити мережу закладів охорони здоров’я, зокрема, санаторно-курортних закладів місцевого підпорядкування для забезпечення доступу усім пацієнтам до спеціалізованої допомоги, а також скеровувати до санаторіїв МОЗ, які наказом від 6 квітня отримали доручення приймати профільних пацієнтів", – розповіла Микичак.

Пацієнти зможуть отримувати реабілітаційну допомогу після COVID-19 за скеруванням сімейного лікаря.

Коли відповідні послуги стануть доступними, наразі невідомо.

Нагадаємо, 70% українців, які перехворіли на британський штам COVID-19, потребують лікування від постковіду.

Симптоми вірусу можуть зберігатися ще кілька тижнів поспіль, а також довгостроково впливати на організм.


 

У громаді на Тернопільщині стартував прийом проектів на бюджет участі

Понеділок, 12 квітня 2021, 10:25

У громаді на Тернопільщині стартував прийом проектів на бюджет участі

Кожен житель Лановецької громади може подати власну ідею розвитку громади, оформивши її у вигляді проектної заявки. Після цього комісія з відбору проектів громадського бюджету проаналізує усі заявки та виставить на голосування.

0«Загальний обсяг громадського бюджету Лановецької громади на 2021-ий рік становить 1 135 800 грн. Цьогоріч серед проектів буде обрано 22 переможці із різних населених пунктів, — розповідають у Лановецькій міській раді. —  Упродовж двох тижнів жителі зможуть проголосувати за проекти, які їм сподобалися, після чого будуть оголошені результати. Проект чи проекти, які отримають найбільшу кількість голосів жителів громади, будуть реалізовані за кошти громадського бюджету».

Дізнатись більше про «Громадський бюджет» можна на сайті міської ради за посиланням.

У Тернополі нагородили найкращих за підсумками футзального сезону 2020-21

Понеділок, 12 квітня 2021, 10:23

На Тернопільщині урочисто нагородили кращі команди та гравців за підсумками Тернопільської футзальної ліги сезону 2020-2021. Організатором заходу, який відбувся 9 квітня, виступила Асоціація футболу Тернопільщини. Церемонію нагродження проводив голова Асоціації Тарас Юрик, який подякував футболістам і тренерам за сезон. Через карантин на певний час змагання було зупинено, однак футзальна ліга відбулася. За цей час в чотирьох дивізіонах взяли участь 66 команд, що є найбільшим показником в історії Тернопільської футзальної ліги.

 

Також Тарас Юрик подякував срібному призеру вищої Тернопільської футзальної ліги команді «Айва-Тірас» з Іванкова (Борщівщина), котра представляла Надзбручанський край у Всеукраїнському фіналі Аматорської футзальної ліги України, де за підсумками кваліфікаційного раунду пробилася до вищої ліги і там достойно виступила, - наголошується на офіційному Інтернет-сайті Асоціації.

Відтак, нагороди між командами та гравцями розподілили наступним чином:

Вища ліга

1 місце - «Алюр» (Тернопіль)

2 місце - «Айва-Тірас» (Іванків)

3 місце - «Говерла» (Дубівці)

Кращі: воротар – Ярослав Гаращук («Айва-Тірас»), бомбардир – Євген Гурін («Алюр», 29 м’ячів), гравець – Микола Гнатишин («Говерла»).

Перша ліга

1 місце - «Агрон-Агропродсервіс-Ветерн-40+» (Тернопіль)

2 місце - «Добра піца» (Тернопіль)

3 місце - ФК «Озерна-1»

Кращі: воротар – Едуард Матяш (ФК «Озерна-1»), бомбардир – Віктор Ковалик («Добра піца», 39 м’ячів), гравець – Богдан Іванців («Агрон-Агропродсервіс-Ветеран-40+»).

Друга ліга

1 місце - «Три валети» (Кременець)

2 місце - Тернопільська міська рада

3 місце - «Метрікс» (Тернопіль)

Кращі: воротар – Віктор Кібляр (Тернопільська міська рада), бомбардир – Ярослав Єфремов («Три валети», 33 м’ячі), гравець – Володимир Пунька («Метрікс»).

Третя ліга

1 місце - ФК «Таурів»

2 місце «Самець» (Підволочиськ)

Кращі: воротар – Анатолій Тимчій (ФК «Таурів»), бомбардир – Дмитро Стриєшин (ФК «Курівці», 31 м’яч), гравець – Роман Скакун («Дніпро» Печірна).

Окремо Асоціацією футболу Тернопільщини відзначено призом «За феєр-плей» гравця команди «Кастар-Україна» (Тернопіль) Володимира Раточка.

Фото усіх команд переможців та призерів можна переглянути на сайті Асоціації.

 

Сторінка 5 з 1308

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер