images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Тернопільщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Середа, 17 листопада 2021, 08:45

Тернопільщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом із головою Тернопільської обласної ради Михайлом Головком, головою Тернопільської обласної державної адміністрації Володимиром Трушем та міським головою Тернополя Сергієм Надалом оглянули хід будівельних робіт на Гаївському шляхопроводі в Тернополі.
0Також у рамках робочого візиту Денис Шмигаль та керівники області ознайомилися з реконструкцією модернізованої котельні комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго», яку здійснюють за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.1
Окрім того, відвідали новозбудовану в межах президентської програми «Велике будівництво» Підгороднянську початкову школу з дошкільним відділенням.


 

Тернопільські дзюдоїсти здобули на юнацьких змаганнях у Ворохті срібну і бронзову нагороди

Середа, 17 листопада 2021, 08:44

Тернопільські дзюдоїсти здобули на юнацьких змаганнях у Ворохті срібну і бронзову нагороди

Чемпіонат ФСТ «Колос» з дзюдо серед юнаків та дівчат 2006-08 років народження цими вихідними проходив у Ворохті на Івано-Франківщині. Честь нашої області  захищали вихованці Тернопільської ОДЮСШ та Федерації дзюдо/самбо Тернопілля, які гідно змагались з командами з Донецької, Київської, Запорізької, Волинської, Львівської та інших областей. Так, у ваговій категорії 73 кг Ілля Тукало завоював срібну нагороду, а Артем Маківка виборов «бронзу». У цій же категорії Устим Басан став п’ятим.

Щодо інших результатів, то Артур Яєчник був також п’ятим у ваговій категорії 66 кг, дев’яті місця посіли Бобко Ігор (в/к +73 кг) та Вдовиченко Володимир (в/к 60 кг).

У ваговій категорії 66 кг достойно виступив і Святослав Бутрин. Тренер спортсменів Віталій Гнатишин.

Підбито підсумки відкритого обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину

Середа, 17 листопада 2021, 08:43

Підбито підсумки відкритого обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» підбив підсумки відеоконкурсу, який тривав у період з 08:00 години 18 жовтня до 16:00 години 15 листопада 2021 року. Головною метою такого заходу, в рамках якого усі бажаючі могли надсилати свої відеоролики, що відображають рухову активність на свіжому повітрі або в приміщені, є залучення всіх категорій громадян до сталої звички ведення здорового способу життя та зміцнення здоров’я. У відеоконкурсі взяли участь 238 відеороликів, до зйомки яких долучилися більше тисячі вісімсот учасників.

Переможця та призерів за умовами проведення відеоконкурсу визначило журі, не враховуючи лайки, виставлені користувачами у соцмережах. Отож, результати такі:

І місце – вчителі Тернопільської ЗОШ №20 ім. Р. Муляра, м. Тернопіль;

ІІ місце – Бульдяк Евеліна, учениця 6-Б класу, Заліщицької державної гімназії, м. Заліщики;

ІІІ місце – педагогічний колектив Дзвинячанського ЗЗСО І-ІІ ст. імені Івана Гнатюка, с. Дзвиняча, Вишнівецька ТГ.

Переможець та призери обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» будуть нагороджені медалями, відзнаками та сувенірною атрибутикою з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх».

Також, за результатами вподобань на сторінці Центру соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all), відповідно до положення про Відеоконкурс, визначилися десять найпопулярніших відеороликів.

Представили їх:

- Крок Микола, м. Чортків;

- Маньковська Надія, дітки групи Мак ТПШ 5, м. Тернопіль;

- Капуста Іван, с. Стрілківці, Борщівська ОТГ;

- Чорній Марія, Чортківська гімназія ім. М. Шашкевича, Чортківська ОТГ;

- Орлова Марічка, учениця 5 класу, Коханівської ЗОШ І-ІІ ст., Вишнівецька ТГ;

- Ангелівська ЗОШ І-ІІІ ст, с. Ангелівка, Байковецька ТГ;

- Наталія Бек, м. Тернопіль (на відео представлені мамусі учнів Тернопільської ЗОШ I-III ст. №8);

- Цибульська Олена, м. Кременець;

- Тешнер Оксана, вчитель фізичної культури Сороківської гімназії, с. Сорока, Хоростківська територіальна громада,

- Ольга Саловська, ТПШ №5, м. Тернопіль.

Автори та учасники десяти найпопулярніших відео будуть відзначені сувенірною атрибутикою та відзнаками з логотипом Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Усім учасникам організатори заходу висловлюють щиросердечну вдячність за активну участь у в

 

В обласному краєзнавчому музеї розповіли про першу радіопередачу в Тернополі

Вівторок, 16 листопада 2021, 14:21

В обласному краєзнавчому музеї розповіли про першу радіопередачу в Тернополі

Одне з найбільш значних досягнень людства у XX столітті — створення та розвиток систем звукового й телевізійного мовлення. Ці системи вдіграють величезну роль у житті сучасного суспільства, даючи можливість практично кожній людині бути в курсі всіх подій, що відбуваються у світі, та сприяючи широкому поширенню нових досягнень культури і науки.
0За своїм значенням для людської цивілізації радіомовлення має величезне значення, не менше, ніж винахід друкарства у XVI столітті. Радіомовлення відкрило третю епоху «історії розуму». У XX столітті воно стало потужним каталізатором інтелектуального та політичного розвитку людської спільноти.
Початком офіційного регулярного радіомовлення вважається 1920-й рік, коли інженер американської компанії Westinghоuse Electric Corporation Френк Конрад закінчив будівництво станції мовлення. З того часу радіо ефіри стали невід’ємною частиною життя людства практично на століття. В Україні радіо використовується з 1902 року, спершу для проведеня радіотелеграфного зв'язку. Початки радіомовлення припадають на 1924 рік, коли у Харкові, через 4 роки після того, як почали діяти 4-кіловатні радіостанції в Москві, Ленінграді й Казані, розпочато радіопересилання через малопотужні передавачі.
116 листопада 1924 о 19:00 в Харкові — тодішній столиці УСРР — вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача Українського радіо. Рівно 70 років потому, 16 листопада 1994 року, на честь початку мовлення Українського радіо, з ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв'язку, Указом Президента України (від 11.11.1994 №667/94) проголошено професійне свято — День працівників радіо, телебачення та зв'язку яке відзначається щорічно.
Чи знаєте ви, коли тернополяни вперше почали слухати радіо? У ще неопублікованій другій частині рукопису щоденника, який охоплює період з 1914 по 1939 роки (зберігається у фондах ТОКМ), одна з найпомітніших постатей у краєзнавстві і музейництві Тернопілля, Стефанія Садовська (1888-1968) залишила корткий запис: «Рік 1925. 1 січня Перший радіо-концерт в Тернополи». Звідки транслювали цей радіо-концерт і на чому слухали залишається невідомим, можна тільки здогадуватись. Проте, в експозиції та фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею, є ряд цікавих екземплярів, радіоприймачів, радіостанцій, телефонних та телеграфних апаратів військового і цивільного призначення першої половини ХХ ст., виробництва різних країн, які використовувались у нашому краї і були свідками багатьох етапів становлення радіо та можуть багато чого розповісти нам про минуле. Є також унікальні, рідкісні фотоматеріали та друковані джерела про відомих працівників і дикторів Тернопільського обласного радіо.
2«Говорить Тернопіль...» Під її голос вставали і засинали, народжувалися і жили, тішилися і сумували, будували плани дня насущного і майбуття. Саме від Галини Петрівни Константинової (дівоче прізвище Литвиненко) тернополяни упродовж півстоліття дізнавалися про всі головні (допущені і схвалені тодішньою цензурою) новини», — писав відомий журналіст Михайло Маслій на своїй сторінці у соцмережі. І далі: «Хто хоча раз почув її голос, неодмінно відзначав, наскільки жіночі інтонації вражали величністю і душевністю, тембр заворожував і причаровував з року в рік. Тернополю світло і ревно заздрили навіть Київ та інші обласні центри, що голос цей належав чомусь не їм. Так, біля чорної тарілки, в маленькій студії зі з вуконепроникними стінами пройшло все її життя — вродливої жінки, котра малим дитям пройшла пекло Сталінгадської та Курської битв, визволяла Варшаву і шістнадцятирічною залишила свій переможний автограф на берлінському рейхстазі. Перед кожним ефіром страшенно хвилювалася. Так було завжди. Вона ніколи не могла б залишити Тернопіль, зрадити своїх друзів...»
34
Роман Мацелюх, заступник директора
з питань розвитку та комунікацій ТОКМ.
Галина Гнатишин, старший науковий
співробітник відділу фондів ТОКМ.

На захист водія, який спричинив смертельну ДТП, стали... діти вбитої ним багатодітної матері

Вівторок, 16 листопада 2021, 09:19


На захист водія, який спричинив смертельну ДТП, стали... діти вбитої ним багатодітної матері

Жахлива аварія сталася понад рік тому в центрі Бучача. Водій автомобіля BMW, рухаючись заднім ходом, збив пенсіонерку – жительку с. Підлісся, котра переходила дорогу в недозволеному місці.

Тобто водій, керуючи автомобілем, порушив правила безпеки дорожнього руху та спричинив смерть потерпілої (ч.2 ст. 286 КК України). Із відкритою черепно-мозковою травмою та численними переломами 83-річну пенсіонерку доправили спочатку до реанімації місцевої лікарні, а невдовзі перевели до Тернопільської обласної лікарні, та врятувати їй життя не вдалося, пише Номер один.

На захист водія, який спричинив смертельну ДТП, стали... діти вбитої ним багатодітної матері, фото-1

Поставши у Бучачі перед районним судом, водій чорного позашляховика повністю визнав свою вину та розповів наступне. Того дня (аварія сталася у середині липня 2020 р.) він їздив у справах. Опівдні, рухаючись центром історичного містечка, пригадав, що йому ще потрібно заїхати на «Нову пошту», тож він призупинився та, аби розвернутися, виїхав на зустрічну смугу й почав здавати назад, при цьому не переконався у безпечності маневру.

Відтак не помітив старенької, котра саме почала переходити дорогу у невстановленому місці. Почувши глухий звук, водій одразу загальмував, вибіг із салону та намагався надати потерпілій першу медичну допомогу. Насамперед почав зупиняти кровотечу, адже травми були просто жахливими! Як згодом встановить судова медекспертиза, позашляховик, мов жорнами, переламав старенькій майже всі кістки – череп, декілька ребер, ноги! Отож в останні дні свого і так важкого життя багатодітна матір терпіла нестерпні муки та страждання.

Щоправда, водій не покинув місця аварії, а викликав швидку допомогу та повідомив поліцію. Потім усі дев’ять днів, поки пенсіонерка перебувала то в одній, то в іншій лікарні, провідував її, купував ліки та все необхідне, а після смерті старенької повністю відшкодував її дітям моральну шкоду.

До речі, за результатами перевірки взірців крові водій був цілком тверезим. Тож у суді всі четверо дітей потерпілої підтвердили слова обвинуваченого та просили водія суворо не карати, не позбавляти його волі та водійських прав. Разом із тим, скориставшись своїми правами, вимагали стягнути зі страхової компанії завдану моральну шкоду.

Вироком Бучацького районного суду водію призначено 4 роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. Та на підставі ст. 75 Кримінального кодексу звільнено від відбування покарання з випробуванням та призначено 2 роки іспитового строку. Впродовж цього часу обвинувачений зобов’язаний періодично з’являтися для реєстрації в органах із питань пробації. А також повідомляти про зміну місця роботи чи проживання і не виїжджати без дозволу за кордон.

Крім того, суд стягнув зі страхової компанії по 14 тис. 169 грн. на користь усіх чотирьох дітей померлої плюс зобов’язав відшкодувати одній із доньок майже 31 тис. 100 грн. витрат на лікування та ще 56 тис. 700 грн. – на поховання й спорудження пам’ятника матері.

 

Сторінка 750 з 1408

«ПочатокПопередня741742743744745746747748749750НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер