images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Єдиний збір: чи платить власник легкового автомобіля при перетині кордону

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:35

Відповідно до частини першої ст. 1 Закону України «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України» (далі – Закон) єдиний збір встановлюється щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у ст. 5 Закону, які перетинають державний кордон України, і справляється:

- за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України;

- за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів;

- за проведення у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України відповідно до Митного кодексу України та інших законів України заходів офіційного контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) під час ввезення товарів на митну територію України (у тому числі з метою транзиту).

Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2002 року №1569 «Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон» (далі - Порядок).

Пунктом 4 Порядку встановлено вичерпний перелік випадків звільнення від сплати єдиного збору. Зокрема, єдиний збір не справляється при перетинанні державного кордону легковими автомобілями; в’їзду та виїзду транспортного засобу в межах одного пункту пропуску через державний кордон без перетинання митного кордону.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

На Тернопільщині податкова міліція виявила незаконний збут дизпалива

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:35

Державною фіскальною службою України здійснюються заходи щодо виявлення та припинення фактів підпільного виробництва паливно-мастильних матеріалів, а також реалізації неякісного та контрафактного пального.

У ході проведення операції «Акциз-2018» співробітники податкової міліції та управління податкового аудиту ГУ ДФС у Тернопільській області в одному із сіл області встановили факт незаконного збуту дизпалива.

Реалізація пального здійснювалась за готівкові кошти без застосування реєстратора розрахункових операцій та без будь-яких документів, що засвідчують походження пального, виробника та якість.

Дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на використання устаткування для зберігання та реалізації пального відсутні.

При проведенні заходів вилучено майже 6 тис. літрів дизельного палива орієнтовною вартістю 200 тис. грн, а також обладнання автозаправного комплексу та ємкості для зберігання дизпалива.

Проводиться збір матеріалів для притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

Всього з початку року співробітниками податкової міліції області з незаконного обігу вилучено більше 110 тонн паливно-мастильних матеріалів орієнтовною вартістю понад 3,7 млн гривень.

Сектор комунікацій

ГУ ДФС у Тернопільській області


Працівник по цивільно-правовому договору: як рахувати загальну кількість працівників «спрощенцю»

П'ятниця, 02 листопада 2018, 08:34

Відповідно до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) однією з умов застосування спрощеної системи оподаткування для фізичної особи – підприємець є:

- для платників єдиного податку першої групи – не використання праці найманих осіб;

- для платників єдиного податку другої групи – не використання праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- для платників єдиного податку третьої групи – не використання праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена;

- для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарські товаровиробники) – не використання праці найманих осіб. Членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї.

При перевищенні чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, такі платники єдиного податку зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення, перейти на сплату інших податків і зборів.

Статтею 46 Господарського кодексу України передбачено, що підприємці мають право укладати з громадянами договори щодо використання їх праці.

Договори з громадянами на використання їх праці укладаються за трудовими або цивільно-правовими договорами.

Згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до п. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Цивільно–правовий договір (договір підряду, доручення тощо) – це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи, спрямованої на досягнення конкретного результату.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Тобто за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Враховуючи зазначене, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то платник єдиного податку враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

У Тернополі представили інструменти, що допоможуть залучити іноземні інвестицї

Четвер, 01 листопада 2018, 07:59

Днями у Тернополі відбулося представлення напрацьованих інструментів та механізмів залучення інвестицій, а також обговорення подальших кроків щодо інституційної підтримки органів влади та Агенції регіонального розвитку Тернопільської області.

Окрім представників органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, до обговорення долучилися і експерти програми «U-LEAD з Європою» та безпосередньо керівник групи радників програми «U-LEAD з Європою» Маттіас Морнер. Взяв участь у заході і очільник Тернополя Сергій Надал.

Під час виступу Сергій Надал зазначив, що наразі в Тернополі уже офіційно підтверджений та зареєстрований Міністерством економіки України проект створення індустріального парку і цей напрямок має перспективу розвитку.

«Cподіваюся, що спільними зусиллями з Тернопільською обласною державною адміністрацією ми зможем реалізувати даний проект, в тому числі і в рамках залучення коштів Державного Фонду регіонального розвитку, - додає міський голова. – Окрім відкриття у Тернополі першого індустріального парку, що дасть стимул для розвитку місцевого підприємництва,  ми намагаємося створювати якомога комфортніші умови для підприємців. Зокрема, завдяки співпраці місцевого самоврядування, бізнесу та громади, протягом останніх років у місті запроваджено автоматичне продовження договорів оренди комунальної власності та землі, зменшено ставку орендної плати за землю та встановлено одну з найнижчих ставок податку на нежитлову нерухомість».

Нагадаємо, у 2018 році рейтингове агентство IBI-Rating підтвердило високий рейтинг інвестиційної привабливості Тернополя на рівні invA-.

Дата квитка на відрядження та в наказі про відрядження не збігається: чи буде додаткове благо працівника

Середа, 31 жовтня 2018, 08:52

Основним документом, який регулює відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 №59 (далі –Інструкція №59).


Відповідно до п. 7 розділу І Інструкції №59 днем вибуття у відрядження вважається
день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця
постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження – день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається
поточна доба, а з 0 години і пізніше - наступна доба. Якщо станція, пристань, аеропорт
розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений працівник, у строк
відрядження зараховується час, який потрібний для проїзду до станції, пристані, аеропорту.
Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи.
Дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної
роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження
згідно з наказом про відрядження. Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного
засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття
працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.
Якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з
відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться
до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні, якщо строк
перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку
відрядження, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України «Про суми та склад
витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у
відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково
утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» (далі – Постанова №98).
За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм
житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця
постійної роботи).
Разом з цим п. 10 розділу ІІ Інструкції №59 з дозволу керівника може братися до уваги
вимушена затримка у відрядженні з не залежних від працівника причин за наявності
підтвердних документів в оригіналі.
Рішення про продовження терміну відрядження керівник приймає після прибуття
відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке
оформляється відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.
За час затримки в місцеперебуванні у відрядженні без поважних причин працівникові
не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм
житлового приміщення та інші витрати.
Крім того, п. п. «а» п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі -
ПКУ) передбачено, що не є доходом платника податку - фізичної особи, яка перебуває у
трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств,
установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку
витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на проїзд (у тому числі
перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так
і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).
Зазначені в абзаці другому цього підпункту витрати не є об’єктом оподаткування цим
податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат.
При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного
доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого
відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Згідно з п. п. «г» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного)
оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником
податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст.165 ПКУ) у вигляді вартості
суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку,
крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або
звільняються від оподаткування згідно з розділом ІV ПКУ.
Враховуючи викладене, не є доходом у вигляді додаткового блага платника податку -
фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума
відшкодованих у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах
фактичних витрат, зокрема на проїзд, за умови наявності та належним чином оформлених
транспортних квитків, що засвідчують вартість цих витрат.

Сектор комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Сторінка 856 з 1426

«ПочатокПопередня851852853854855856857858859860НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер