images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Загальна система оподаткування: нарахування та сплата єдиного внеску

Середа, 11 липня 2018, 12:29

Єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибуток), отриманого від діяльності фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Про це нагадали у Тернопільській ОДПІ.

У разі, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Отже, Законом про ЄВ визначено чіткі умови щодо сплати єдиного внеску у розрізі, не меншому за розмір мінімального страхового внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування за кожен місяць такого кварталу.

Суми єдиного внеску, сплачені протягом року, враховуються платниками при остаточному розрахунку, який здійснюється ними за календарний рік до 10  лютого наступного року, згідно з даними, зазначене ними в податковій декларації про майновий стан і доходи.

Оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування визначено ст. 177 Податкового кодексу. Зокрема, об’єктом оподаткування є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподаткованим доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю підприємця.

Крім того підприємці зобов’язані вести Книгу доходів та витрат, на підставі якої здійснюється заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Нагадуємо, що для фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування гранична дата сплати ЄВ за ІІ квартал – 19 липня. Мінімальна сума сплати єдиного соціального внеску у 2018 році становить 819, 06 грн на місяць. Максимальна сума сплати єдиного соціального внеску у 2018 році становить 12285,9 грн на місяць.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок: 43-46-10, 52-12-27.


 

Оновлено довідник типів об’єктів оподаткування

Середа, 11 липня 2018, 12:28

У Тернопільській ОДПІ звертають увагу, що 26.06.2018 на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у розділі «Довідники» оприлюднено оновлений Довідник типів об’єктів оподаткування (станом на 25.06.2018).

Слід зазначити, що Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП надаються протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (абзац перший п. 8.4 розділу VIIІ наказу Міністерства фінансів України від 09.11.2011 № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» зі змінами).

Форма № 20-ОПП передбачає заповнення типу об’єкта оподаткування.

Довідник розміщено за посиланням:http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

Докладніше – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ. Телефон для довідок: 43-46-10.


У Тернополі відбудеться фестиваль гончарів

Вівторок, 10 липня 2018, 07:24

З 19 по 22 липня у парку Топільче (на Козацькому острівку) відбудеться всеукраїнський фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять», під час якого учасники зі всіх куточків країни презентуватимуть свою творчість.

У програмі фестивалю:

  • Постійно діючі майстер-класи з гончарства, розпису кераміки, ліплення свищиків;
  • Ярмарок народної творчості;
  • Майстер-шоу від віртуозів гончарства;
  • Конкурси серед гончарів;
  • Вогняна скульптура.
 

Нові правила для шкіл Тернопільщини: у дію вступає Державна служба якості освіти

Субота, 07 липня 2018, 15:48

school-stock Відтепер споконвічні проблеми: збір коштів на ремонт класу, некомпетентність вчителів, «абсурдність» навчального плану та форми викладу матеріалу відійде у минуле, адже на Тернопільщині школи функціонуватимуть по-новому та проходитимуть перевірку Державною службою якості освіти.

Проект «Нова українська школа» уже стартує з цього навчального року, тому керівник Управління освіти та культури ТОДА Ольга Хома провела прес-конференцію на тему нововведень у перших класах.

Вона наголосила на тому, що  керівники навчальних закладів не мають права вимагати кошти на ремонт класу, адже місцева влада забезпечила їх дидактичними матеріалами, комп’ютерним оснащенням, відповідними заробітними платами та косметичним ремонтом класових кімнат. На думку Управління освіти та культури Тернопільської області, теперішній бюджет шкільного закладу є достатнім та не потребує додаткових капіталовкладень від батьків учнів.

Також пані Ольга додала, що в учнів першого класу не буде системи оцінювання та домашнього завдання: « ̎Гризти граніт науки̎ вони будуть у ігровій формі, адже ми дослідили, що саме такий виклад навчальних матеріалів сприяє кращому їх засвоєнню першокласниками», – запевнила керівниця.

Відомо, що у Тернопільській області діють тренера, які пройшли відповідне навчання у Києві та проводять тренінги не лише для учнів, а й для вчителів.

– Окрім цих змін, очікуються і негативні, такі як можливе закриття шкіл, адже освітні заклади, які будуть формуватися та ті, що мають ліцензію на 10 років підлягають перевірці Державною службою якості освіти – це незалежний орган, який не підпорядковується нікому в області. Його представники приїжджатимуть в освітній заклад та тестуватимуть учнів і вчителів. Зважаючи на результати тестувань, ця служба може не відкрити частину навчальних закладів через неналежну їхню підготовку до навчального процесу. Також вони зважатимуть на такі ознаки як участь учнів у олімпіадах та конкурсах. Ми повинні розуміти, що немає сенсу утримувати ті школи, які жодного разу не перемагали у заходах, або у яких навчається 28 учнів. Пам’ятаймо, головне це те, що діти повинні отримувати знання не від репетиторів, а від вчителів свого навчального закладу, – запевнила Ольга Хома.

До слова, в інших класах теж будуть відбуватися зміни, проте майбутній оновлений план навчального процесу для учнів середньої та старшої школи поки у розробці.
Джерело: Тернополяни


Тернопільська поліцейська: поблажок у роботі з огляду на стать бути не може

П'ятниця, 06 липня 2018, 10:23

Євгенія Іваськів – ніжна і тендітна жінка, та все ж вже 9 років стоїть на варті спокою тернополян. Ще будучи маленькою дівчинкою, тернополянка мріяла про справедливість і нині робить усе для того, аби ця мрія здійснилася.

Нині уже капітан поліції, заступник начальника відділу служби «102» УОАЗОР ГУНП в Тернопільської області Євгенія Іваськів організовує та контролює роботу операторів служби «102», але так було не завжди. Дівчина пройшла нелегкий шлях, аби допомагати людям та стерегти їхню безпеку і спокій.

Євгенії пощастило, адже рідні підтримали її вибір та стали справжньою опорою, незважаючи на небезпечність професії.

– Мені завжди хотілося виконувати норми закону, вислухати та надати кваліфіковану допомогу людям. Одним словом, служити так, як пише Закон. І  мені дуже подобалася на той час міліцейська форма (прим. – сміється).

Та дівчина зізнається, що хоч і нині одягає форму рідко, в основному лише на офіційні наради, проте носить її із задоволенням.

– Чесно кажучи, форму одягаю залюбки. Форма завжди надає вигляду, жінка у формі привертає до себе увагу, і тоді навіть сама почуваюся інакше, – ділиться думками Євгенія.

Роботу у поліції Євгенія починала з дільничого 9 років тому. Паралельно вона навчалася у Львівському державному університеті внутрішніх справ. Поліцейська каже, що на початках доволі складно.

– Перші виїзди на повідомлення громадян пам’ятаю досі, бо вони відбиваються в пам’яті. Але за цим усім потрібно завжди залишатися людиною, – каже Євгенія Іваськів.

Окрім того, дівчині неабияк допомогло те, що вона займається спортом. Адже, коли жінка обирає професію в силових структурах, то поблажок у роботі з огляду на стать бути просто не може. Євгенія займається волейболом, настільним тенісом, легкою атлетикою і навіть дзюдо та самбо.

– Але попри те, що я намагаюся підтримувати добру фізичну форму, я також люблю вишивати хрестиком на полотні, – розповідає дівчина.

Євгенія часто чує твердження, що правоохоронні органи – це суто чоловіча професія, але вона з цим категорично не погоджується.

– Насправді ця робота і для чоловіків, і для жінок, якщо у вас є професійні знання і відповідні навички. І головне: любити свою роботу, з честю до неї ставитися. Тоді все вийде як у чоловіка, так і в жінки. До того ж праця в поліції робить жінку сильнішою, стійкішою і навіть жорсткішою. Але не слід забувати про своє покликання – нести красу, гармонію, продовжувати людський рід, – зауважує Євгенія Іваськів.

http://dosie102.te.ua

Діана ГОГОЛЬ

 

Сторінка 890 з 1427

«ПочатокПопередня881882883884885886887888889890НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер